Creative Suite 6

Vandaag volgt de aankondiging van Adobe: Creative Suite 6 komt er aan. Vanaf vandaag vervalt het NonDisclosure embargo, en mag ik vrijuit schrijven over die programmatuur. Ik zal dat in stukken en beetjes aanvullen.
Je kunt eventueel zelf al een kijkje nemen op de Adobe Website.

Illustrator

De meest indrukwekkende vernieuwing binnen Illustrator vind ik wel de patronenmodule. Die is echt op z’n kop gezet, waardoor je nu meteen een eind op weg bent als je een niet 1:1 patroon wilt. Dus niet tegelen in een rechthoekig veld boven en naast elkaar, maar schuin met een sprong er in. Je mag zelf de sprong bepalen. Ook niet meer hoeven nadenken over objecten die over de rand van je rapport heen vallen (moest je aan de andere rand nogmaals toevoegen). Héérlijk! Het enige wat ik daarin nu nog mis, is een optie om je patroon af te stemmen met de maat van een wals of pers (die weer te maken heeft met de breedtemaat van een rol stof bijvoorbeeld). Dat blijft nog een beetje knutselen. Maar het nodigt zo ontzettend uit tot mooie dingen maken!

Daarnaast is het livetrace-gedeelte in Illustrator wat opgepoetst: gebruikers klaagden er wel eens over dat de resultaten onvoldoende waren. Die mensen moeten zeker nog maar eens kijken naar de mogelijkheden. Het is natuurlijk de zelfde functie, maar mooi verbeterd.

Nog eentje waar ik heel blij mee ben: verloopjes in lijntjes. Je kunt nu binnen een lijn op drie verschillende manieren je verloop toepassen. Hebben ze toch in één keer die zwakke plek verbeterd, en er verder mee gegaan dan wat mogelijk is binnen InDesign. Goed werk!

Oja: Bevel en emboss (schuine kantjes geven aan objecten als in een soort 3d weergave) dat is rekentechnisch wat verbeterd in de 3d-module. Ben ik wel tevreden over. Veel minder foutjes er in dan voorheen.

Van het overige word ik zelf niet heel warm: dat ze de Mercury engine gebruiken voor betere videokaart-ondersteuning, de interface hebben opgepoetst, kunnen werken in 64bits mode: ik vind het allemaal wel prima. Kleine maar goede veranderingen in mijn opinie.

InDesign

Bij InDesign viel het me op dat de animaties toch nog niet exporteren naar html-5. Kan ik ze dan nog steeds niet gebruiken als ik exporteer naar iPad? Heb ik nog steeds een knullige converter nodig? We gaan het nog zien.

Verder veel ontwikkelingen richting iPad: Digital Publishing Suite. We zitten aan de vooravond van een best-wel-grote verandering: er zal meer gelezen gaan worden vanaf (verschillende) beeldschermen. En daar moet je als ontwerper dan maar rekening mee houden. Waar je in CS5 nog moest ontwerpen voor verschillende tabletformaten en zelf maar moest zien hoe je ontwerp daarbij opnieuw opgebouwd moest worden, wil het programma nu mee helpen. Liquid Layout heet dat. Vooralsnog vind ik het een hoop gepuzzel, en er komt voor de ontwerper een hoop meer op zijn dak. Maar da’s niet erg, want je hoeft er immers geen programmeur voor te zijn. Wel wordt InDesign een kind met een enorm waterhoofd voor sommige bedrijven: als je alleen publicaties moet maken richting papier, gebruik je misschien een derde van het programma NIET. En dat gedeelte zal alleen maar groter worden. Misschien krijgen we straks ook een light-versie van InDesign (vergelijk Photoshop Elements, en Muse).

De PDFformulierobjecten in InDesign zijn vooral een lokkertje en zullen het besef dat formulieren in PDFformaat kunnen ingezet worden, doen versterken. Daarmee neemt de vraag naar goede oplossingen alleen maar toe. In mijn ogen dus een teaser voor het echte werk. Neemt niet weg dat je hele simpele klussen hiermee al kunt doen vanuit InDesign.

Kortom: als je al begonnen bent met Digital Publishing Suite, wil je snel updaten. Of je moet voorlopig uit de voeten kunnen met ontwerp in slechts één layout. Overigens: momenteel is er nog geen Adobe Content Viewer voor de iPad die overweg kan met liquid layout: alle layout moet dus nog als jpeg bewaard worden. Daar moeten we toch echt vanaf, omdat nu met die nieuwe iPad3 de resolutie weer enorm toeneemt, en dat is nadelig voor de bestandsgrootte van je publicatie. Ik kan haast niet wachten op CS6.5. Want zo zal het wel weer gaan.
Ben je nog helemaal niet bezig met DPS, dan zal je niet heel erg ondersteboven zijn van de nieuwe mogelijkheden in InDesign.

Wordt vervolgd.


Onderwerpen

Top