Zet letters of fonts naar contouren als je PDF maakt

Letters naar contouren omzetten wil je eigenlijk niet

Wanneer je PDF aanmaakt voor de drukker, moeten de door jou gebruikte lettertypen worden ingesloten. Anders zou de drukker jouw PDF kunnen afdrukken met andere fonts: die van hem. En die kunnen afwijken van die van jou. Daar heeft de drukker geen trek in. En jij ook niet. Soms lukt het niet om de lettertypen in te sluiten. Daar kom je pas laat achter. Deze tip gaat je helpen.

Rechtenkwestie

Lettertypes zijn beschermde software. Je mag ze vaak niet aan Jan en Alleman doorgeven. Het kan wel, maar officieel mag het niet. Soms heeft een lettertype een ingebouwde beveiliging: dat het zich niet laat insluiten in een PDF. Printen mag wel, maar insluiten in PDF niet. En je kunt het niet aan de buitenkant zien. Pas bij het maken van PDF kom je er achter. Maar dat is te laat: je hebt dan al wat moois gemaakt.

Lettertypen omzetten naar contouren

Je kunt er voor kiezen om in InDesign de letters om te zetten naar contouren. De opdracht hiervoor vind je in het Fontmenu. Maar dat gaan we dus niet doen!! Want daarmee verplicht je jezelf om een extra kopie te bewaren van je InDesigndocument: eentje waarin je nog tekstwijzigingen kunt maken, en eentje waarin alle tekst is omgezet naar contouren.

Pas omzetten tijdens het maken van PDF

En daar zit de truc: je houdt gewoon je InDesigndocument zoals die is. Dus teksten blijven wijzigbaar. Maar je stelt het bij het maken van PDF iets anders in, waardoor de letters in het proces van PDF maken worden omgezet.

Slim op de stramienpagina

En o ja: je voegt wat transparantie toe aan je stramienpagina. Een object dat je niet kunt zien, maar er wel is. Daardoor hebben alle documentpagina’s transparante onderdelen. En bij transparantie kan er moeten worden afgevlakt. En bij het afvlakken kunnen de fonts naar contouren worden omgezet, automatisch. Daardoor blijft je InDesignbestand intact. Kijk maar naar het volgende instructiefilmpje.

Vettere tekst? ook dat nog!

Door het omzetten naar contouren verliest een tekst zijn Hints. Dat heeft niets met dat spelletje te maken, maar het is een techniek waardoor printers weten hoe dit bijvoorbeeld de stok van een H geprint moet worden. Vooral bij wat lagere resolutie hebben we er voordeel aan. Want letters worden dan netjes geprint. Het omzetten naar contouren betekent het verlies van Hints, waardoor niet voorkomen kan worden dat tekst er wat onregelmatiger uitziet.

Wanneer je nu denkt: “vet, dat wist ik niet!” heb ik misschien nog wel wat handige tips voor je. Mijn trainingen zijn gebaseerd op dagelijkse praktijk. Ik combineer verschillende technieken in de programma’s om het maximale voor jou te behalen.

Kijk maar bij de InDesigncursus.  Of ga naar het inschrijfformulier.


Onderwerpen

Top