InDesign: wie kan er nog een ouderwetsch deugdelijk PDF maken?

Het maken van een goed PDF voor drukwerk is tegenwoordig wel wat eenvoudiger dan het vroeger was. Maar er zitten een paar adders onder het gras, waar ik gek genoeg niemand over hoor praten: ik voel me soms een roepende in de woestijn. Wil je weten wat er zoal komt kijken bij het maken van een PDF waar drukkers nu mee uit de voeten kunnen? Stel dan conventioneel in, en lees verder.

Tegenwoordig kun je vanaf de website http://www.gwg.org eenvoudig de instellingen downloaden om PDF te maken vanuit InDesign. Joboptions noemen ze dat, naar het soort bestand dat Acrobat Distiller ook gebruikt. Ooit was er het plan van Adobe om alle programma’s gebruik te kunnen laten maken van hetzelfde instellingenbestand bij het maken van PDF. Zowel de Distiller van Acrobat, als InDesign als Illustrator als Photoshop konden dezelfde instellingen vinden om PDF mee aan te maken, als eenmaal die instellingen waren toegevoegd aan je computer. De instellingen die je vinden kunt, zijn gebaseerd op PDF/x1a. Dat is een standaard uit 2001: komt wel als verouderd over, maar drukkers zijn er in de regel blij mee omdat ze vaak conventioneel ingesteld zijn, en deze standaard gewoon voldoet, zonder verrassingen.

Helaas pindakaas: er blijken technisch wat onvolkomenheden in te zitten, waardoor drukkers zich genoodzaakt zien om voor het exporteren naar PDF vanuit InDesign andere instellingen te maken dan voor het printen vanuit InDesign. De exportinstellingen die je vindt, eindigen in naam op _IND4.joboptions. Printinstellingen worden niet gepubliceerd op die website. Wel zijn er instellingen voor Acrobat Distiller, maar iedereen maakt tegenwoordig gebruik van de exportmogelijkheden van InDesign om PDF mee te maken: bijna niemand maakt nog PDF aan via printen.

Eerst je colorsyncprofielen installeren

Voor het exporteren dus zijn er voldoende instellingen te vinden. Ook op www.printarena.nl vind je van alles. MAAR: ik nergens staat vermeld dat je eerst de benodigde colorsyncprofielen moet installeren.  Op de GWGwebsite wordt er naar verwezen, en op Printarena.nl kun je ze óók vinden, maar er wordt niet vermeld dat je ze eerst moet installeren, vóórdat je de joboptions toevoegt aan InDesign. Als je dit niet doet, zal de joboption terug vallen naar Fogra39 of een andere standaard.

Bovendien: niemand heeft het nog over Rendering Intent! En dat terwijl de rendering intent voor krantendrukwerk toch echt op Perceptueel ingesteld moet worden, en voor vellenoffset op Relatief Colorimetrisch. Met de ene keer zwartpuntcompensatie uit, en bij vellenoffset juist aan. Voor biotop papier kom je bij de ene foto beter uit met Perceptueel, en de bij andere met Relatief Colorimetrisch. Dat heeft te maken met het beperkte kleurbereik van ongecoat papier, waar sommige (maar niet alle) foto’s wat last van hebben. Rendering Intent stel je in bij de algemene kleurinstellingen.

Kleurinstellingen binnen InDesign

Misschien dat je het kruisvakje voor Geavanceerde voorkeuren nog aan moet tikken, maar dan zie je onderin met welke Rendering Intent je werkt, en of zwartpuntcompensatie aan staat of uit. Deze instellingen kunnen aangepast worden als je een document al open hebt staan. Maar het gebruik van het juiste uitvoerprofiel zoals ISOcoatedv2_300 kun je beter doen voordat je een document aanmaakt, of je moet het dialoog gebruiken onder Bewerken, Profielen Toewijzen.

Colorsyncprofielen toewijzen aan je InDesignbestand

Mocht het nodig zijn, dan kun je los van je algemene kleurinstellingen nog andere rendering intent kiezen om toe te passen op vlakke kleuren, afbeeldingen, en verloop-kleuren binnen InDesign.

Ik weet wel dat het allemaal nogal technisch is, maar het valt best uit te leggen. Hulp nodig? Neem dan contact met me op.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Onderwerpen

Top