Cursus Infographics maken

cursus infographics maken Den Bosch

infographics cursus Brabant
Cursus infographics Adobe Illustrator
Infographics Eindhoven

Een infographic heeft als doel om moeilijk te lezen informatie visueel aantrekkelijk te maken, en daarmee beter te begrijpen. In de cursus Infographics maken leer je een aantal aspecten hiervan te gebruiken.

cursus infographics maken

Waarmee maak je een infographic?

Infographics worden gemaakt met meerdere gereedschappen. De meestgebruikte zijn Adobe Illustrator, in combinatie met Adobe Photoshop. Maar een combinatie met Excel is natuurlijk ook voor de hand liggend.

Als een infographic aangeboden moet worden als interactief materiaal, kun je het maken met Adobe Animate, of met een van de vele online diensten. Denk aan infogr.am, of easel.ly. Afhankelijk van wat jouw wensen zijn, werken we de ene kant uit, of de andere. Het heeft voor de meeste cursisten geen zin om alles in één cursus aan te bieden.

Informatie over de cursus infographics maken

In een Infographics-cursus leer je data te analyseren en om te zetten in een vorm. En je leert dat te doen in Adobe Illustrator, of in een HTML-pagina. De data wordt als uitgeschreven vorm of in Excelformaat aangeleverd.

Daarna bedenk je een vorm die geschikt is om de infographic mee te maken. Heb je zelf je eigen voorbeelden van data die je wilt omzetten, dan werken we daar mee. Wil je alleen maar de introductie voor infographics, en je hoeft ze niet zelf te maken? Laat het weten: dan past de cursus zich daarop aan.

Onderwerpen die je kunt kiezen uit deze cursus

 1. Verschillende grafiekvormen: taart-, kolom-, lijngrafiek, heatmap, scatterplot of tijdslijn? Of is een vlakgrafiek beter, of een venn-diagram?
 2. Hoe combineer je de grafieken van Excel in Illustrator?
 3. Hoe maak je een grafiek in Illustrator?
 4. Kleurgebruik in Illustrator
 5. Stijlgebruik in Illustrator: voor tekst, lijnen en vormen
 6. Selectiemethodes: gereedschappen, menu-opdrachten en het lagendeelvenster
 7. Vergrendelen en verbergen en ordenen van objecten via lagendeelvenster
 8. Combinaties met foto’s
  1. Foto’s plaatsen
  2. Foto’s overtekenen
  3. Foto’s of tekeningen laten overtrekken door Illustrator
 9. Bewaarformaten
 10. Infographics maken in Photoshop
 11. Online diensten om grafieken mee te maken

Nogmaals: het is maatwerk. Dus we spreken na overleg af hoe we de cursus gaan inrichten. Niet iedereen wil het zelfde, met betrekking tot infographics.

Tekengereedschap

Om niet al te diep op het tekenen in te hoeven gaan (pengereedschap), maak je gebruik van het veel makkelijker Kromming-gereedschap (curvature). Dat scheelt een boel tijd en gedoe, en je kunt toch een hele hoop vormen zelf tekenen.

Selecteren

In het samenwerken met anderen en met andere programma’s moet je weten hoe je selecties kunt maken in een infographic. Daarvoor gebruik je gereedschappen zoals pijltjes en lasso, maar ook het Menu Selecteren, en het Lagendeelvenster. Als je niet kunt selecteren, kun je ook niet fatsoenlijk aanpassen.

Lagen gebruiken

Voor mij is het lagen deelvenster een instrument om mee te werken. En voor jou straks ook. Daarmee heb je inzicht in het hoe en wat van je tekening. Zodat je het naar eigen hand kunt zetten.

Kleurgebruik

Je zal zien dat je kunt werken in RGB, CMYK, Pantone en Grijswaardenmodus. Meest gebruikt zijn de eerste twee. Gebruik globale kleuren om achteraf heel eenvoudig alles aan te passen. Gebruik het deelvenster Kleurengids (colorguide) als alternatief.

Stijlen

Een infographic heeft terugkerende stijl-elementen. Als je die via Afbeeldingsstijlen toekent, is het achteraf veel eenvoudiger om aan te passen. Daar win je dus tijd mee.

Tekstgebruik

Ook teksten worden niet lukraak toegepast, maar liefst ook met stijlen. Alinea- en tekenstijlen maken het werk eenvoudig aanpasbaar.

Excel gegevens gebruiken

Je kunt de gegevens van Excel gebruiken in Illustrator. Maar je kunt ook heel eenvoudig de hele grafiek overzetten naar Illustrator. En hem dan in kleur en vorm aanpassen. Je leert hoe zo’n geconverteerd bestand in elkaar zit.

Grafiekenmodule

Illustrator heeft zelf ook een grafiekenmodule. Daarmee kun je vrolijker grafieken maken, en de grafiekdata achteraf nog aanpassen!

Integratie met foto’s

Gebruik foto’s in Illustrator. Zet ze in de achtergrond, en snij ze uit met een masker. Of zet ze als klein plaatje er bij (de achtergrond maak je in Photoshop transparant). Of teken ze zelf opnieuw, omdat je een plaatje wilt met minder afleidende details. Of trek een foto over en maak er een nieuwe tekening van.

Online mogelijkheden

We kunnen kijken naar de diverse online diensten die er zijn om infographics mee te maken. Zo is er www.infogr.am, en nog een hoop anderen om interactieve diagrammen mee te maken.

WanneerElke datum die je wenst en nog vrij is in de agenda
TijdsduurTwee dagen, van 9.30u tot 16.30u
VoorkennisNiet nodig.
Plaats’s-Hertogenbosch. Of bij jou op locatie.
PrijsStaat vermeld bij het inschrijfformulier. Extra collega krijgt korting.
BewijsJe krijgt een Certificaat als bewijs van deelname
VoorwaardeBring Your Own Device. Je hebt zelf een eigen computer of laptop met daarop de software geïnstalleerd. Anders moet dit vooraf vermeld worden.

Zin in een filmpje?

Ik heb er een klaargezet voor je, over hoe je bijvoorbeeld visueel aantrekkelijke grafieken maakt met Adobe Illustrator. Infographics maken is namelijk ook leuk! Ik wil een kort stukje met je delen over dit onderwerp. Dit grafiekje met broccoli werd behandeld in een eerdere training.

Summary
Service Type
cursus, training
Provider Name
Pixels en Pagina's
Area
Nederland, België, Brabant, Eindhoven, Den Bosch, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht
Description
Leer infographics maken. Ofwel je kiest voor de basiskennis van infographics, of je leert ze ook zelf maken. Met Adobe Illustrator en Photoshop.
URL