Cursus InDesign XML

cursus xml indesignNa een cursus InDesign XML kun je catalogi sneller aanmaken. Repeterend werk in InDesign is niet leuk: artikelen in een catalogus zetten waarbij ze grofweg dezelfde vormgeving krijgen. Of een reisgids maken waarbij de gegevens uit een database komen. Tijd om te automatiseren met InDesign!

Neem een cursus InDesign XML

Je leert hoe je een InDesignbestand handig kunt opzetten, aangepast aan een XML-structuur. We gebruiken voorbeelden uit de praktijk. Voor de cursus hoef je nog geen verstand te hebben van XML: je leert om er mee om te gaan.

Door te werken met XML kun je de opmaak van een boek automatiseren. Meestal komt de XML uit een al bestaande database. De gegevens kunnen dus ook last-minute worden gegenereerd. Als je InDesigndocument goed is voorbereid, zal de opmaak van pagina's automatisch gebeuren.

Onderwerpen uit de cursus XML met Adobe InDesign:

  1. Exporteren uit bestaande database, importeren in InDesign
  2. Werken vanuit Excel, en dan XML genereren en bruikbaar maken voor InDesign
  3. Zorgen dat de structuur in InDesign past bij die van de XML
  4. Geneste stijlen van InDesign gebruiken voor snelle vormgeving
  5. XML aanmaken vanuit InDesign

1. Database export; InDesign import

We vertrekken bij een database en bekijken op welke manieren er een XML bestand aangemaakt kan worden: sommige methodes zijn minder geschikt in de combinatie met InDesign.

2. Let op structuur

cursus indesign xmlDe structuur van een XMLbestand is soms leidend. Je leert hoe je de InDesign-opmaak kunt aanpassen naar de structuur van de XML. Soms moeten je zelf de structuur van de XML nog aanpassen om handig in InDesign binnen te laten lopen.

3. Vanuit InDesign XML aanmaken

Voor sommigen zou juist InDesign de bron van de informatie kunnen zijn, en moet InDesign een XML-bestand genereren. Je leert in de cursus hoe dit werkt, en waar je specifiek rekening mee moet houden voor de eigen praktijk.

4. Goed gevormd en geldig

Wanneer je een XML bestand moet veranderen, kan het ook fout gaan. Een verkeerde aanpassing kan leiden tot fout gevormde XML. Deze kan niet gebruikt worden met InDesign. Een ongeldige XML is minder ernstig, zoals je gaat inzien.

5. Geneste stijlen in InDesign

Soms lukt het om de opmaak te versnellen door de kopij te laten verzorgen door InDesign met geneste stijlen. Andere keren kun je de structuur (elementnaam) uit een XMLbestand verbinden aan een Tekenstijl van InDesign.

6. Excel als startpunt voor XML

Voor sommigen begint een database in Excel. Dat is niet ideaal. Gelukkig is er een goed programma om het Excelbestand om te zetten naar XML waar InDesign wèl wat mee kan. Niet alle XML leent zich even goed voor gebruik in InDesign.

WanneerElke datum die je wenst en nog vrij is in de agenda
TijdsduurEen dag, van 9.30u tot 16.30u
VoorkennisJe moet al wel goed met InDesign kunnen werken
Plaats’s-Hertogenbosch. Of bij jou op locatie.
PrijsStaat vermeld bij het inschrijfformulier. Extra collega krijgt korting.
BewijsJe krijgt een Certificaat als bewijs van deelname
VoorwaardeBring Your Own Device. Je hebt zelf een eigen computer of laptop met daarop de software geïnstalleerd. Anders moet dit vooraf vermeld worden.

 

» Denk je dat je hulp nodig hebt met automatiseren? Druk dan even op die knop hieronder.

» Naar het inschrijfformulier

 

Om een idee te geven van wat automatiseren met InDesign kan doen heb ik een korte demonstratie voorbereid. Je kunt deze in de film hieronder bekijken.
automatiseren met cursus indesign xml
cursus indesign xml
xml cursus indesign
automatiseren met cursus indesign xml

Top