Cursus Digitaal Publiceren in HTML met InDesign en IN5

In deze cursus Digitaal Publiceren in HTML leer je hoe je de interactiviteit die je kunt aanmaken in InDesign kunt omzetten naar HTML. Wat je leert sluit naadloos aan bij de cursus ePubs maken met InDesign. Het werkt zelfs vanuit CS5 en CS6!

digitaal publiceren in html indesign html export

Je hoeft niet eens verstand te hebben van HTML om aan deze cursus mee te doen: Digitaal Publiceren in HTML doe je vanuit Adobe InDesign. En dat ken je al. Je moet al weten hoe je Objectstatussen, knoppen, animaties gebruikt als je aan deze cursus begint. Na afloop kun je publiceren in HTML, of webappp, of zelfs aansturen om in een Appstore als app op de plank te leggen. Dat is pas echt digitaal publiceren.

Digitaal Publiceren in HTML

Waarom is deze training zo interessant? Omdat HTML compatible is. Ongeacht of je publiek op een computer of smartphone of tablet werkt: jouw lezers kunnen zonder problemen je publicatie inzien.

Bovendien is bestandsgrootte niet zo’n struikelblok: HTML is altijd klein. Een video zit niet ingesloten, maar er wordt naar verwezen. En zo geldt dat voor alle materiaal. Het downloaden gebeurt pas als het object in kwestie nodig is: dus wanneer de betreffende pagina wordt geopend.

Waarmee werk je als je kiest voor digitaal publiceren in HTML?

Je leert werken met IN5. Dat is een plugin van Ajar Productions. Je kunt er een hoop mee. Om daar snel doorheen te kunnen is een training van een dag wel vereist.

Onderwerpen uit deze training

 1. Navigatie
 2. Typografie
 3. Web-apps
 4. Vloeibare Layout
 5. Scrollen in tekst
 6. Andere scrollkaders
 7. Externe Javascripts gebruiken
 8. Verschillende paginaformaten
 9. Afbeeldingenreeks (image sequence)
 10. Automatisch startende diashows
 11. iFrames

Wat leer je in deze cursus met IN5?

Digitaal publiceren in HTML met InDesignEven aangenomen dat je de kennis al hebt om interactieve ePubs te maken met InDesign, moet je nog aanleren hoe je dit toepast als HTML het uitvoerformaat wordt.

1. Navigatie

Je leert hoe je een navigatiemenu kunt maken. Want in HTML werkt dat net wat anders dan in een ePub. Je kunt daarbij knoppen gebruiken, of een automatisch gegenereerde inhoudsopgave met Hypelinks.

2. Typografie

Wat werkt wel en wat niet? Webbrowsers hebben andere regels om lettertypes te laten zien. Werk met OpenType fonts die je insluit, of gebruik GoogleFonts waarnaar je verwijst. Of zet de fonts om naar png-afbeeldingen of svg-objecten.

3. Web-apps en HTML aanmaken

Niet alleen HTML, maar ook een web-app kun je maken. Die bestaat ook uit HTML, maar gedraagt zich net iets anders. Interessant voor smartphones en tabletten. Web-apps kunnen caching gebruiken, waardoor de lezer niet altijd online hoeft te zijn om jouw content te zien.

4. Vloeibare layout.

Je kunt dit aansturen met InDesign, en gebruiken als je publiceert in HTML. Zeer interessant om een ontwerp te kunnen maken voor meerdere schermformaten.

5. Scrollen in tekst

Als je ontwerpt voor meerdere schermen, past de tekst niet altijd. Maar als je kunt zorgen dat de tekst via scrollen nog te lezen is, hebben we geen probleem.

6. Externe Javascripts

Javascripts gebruiken om de standaard export van IN5 nog aan te passen. Het programma doet al heel veel, en het is prima aan te passen met scripts, als het niet in de interface zit.

7. Verschillende paginaformaten

Doordat je ook lange pagina’s kunt maken, hoeven lange teksten of illustraties niet verkleind te worden tot paginaformaat of scrollkader.

8. Afbeeldingenreeks (image sequence)

Een stopmotion-film waar de gebruiker doorheen mag schuiven met de muispijl of vinger: geeft grote interactie en maakt het ontwerp weer speels.

9. Automatisch startende diashows

Adobe ondersteunt dit niet bij export in ePub. Maar IN5 ondersteunt het wèl!

10. iFrames

Door iFrames te gebruiken kun je eenvoudig een Youtube-video in je publicatie zetten. Je publicatie wordt er niet groter van, want de video wordt niet ingesloten.

11. Exporteren als app-formaat

Zodat je ook een App kunt maken die in de appstore bij Apple, Android of Microsoft komt. Hierna moet het aangeboden worden in een account bij Liquid State Systems.

WanneerElke datum die je wenst en nog vrij is in de agenda
TijdsduurEen dag, van 9.30u tot 16.30u.
VoorkennisJe moet wel al weten hoe je ePubFXL met animatie maakt. Dat is een cursus van 2 dagen.
Plaats’s-Hertogenbosch. Of bij jou op locatie.
PrijsStaat vermeld bij het inschrijfformulier. Extra collega krijgt korting.
BewijsJe krijgt een Certificaat als bewijs van deelname
VoorwaardeBring Your Own Device. Je hebt zelf een eigen computer of laptop met daarop de software geïnstalleerd. Anders moet dit vooraf vermeld worden.

» Ga naar het inschrijfformulier als je ook wilt publiceren in HTML

Wil je weten wat er zo bijzonder is aan IN5? Er staat een heel artikel voor je klaar wat daar over gaat. Lees het artikel over IN5.

Is IN5 beter dan Publish Online?

De techniek die je leert voor het maken van interactieve PDF of ePub kun je ook toepassen bij het publiceren van interactieve HTML. Met IN5 kun je nog meer doen dan met Publish Online. Klik hier om een overzicht te krijgen van alle voordelen van IN5 boven Publish Online


Gratis interactief boek

Een andere cursist zegt:

“Peter is een vakman, een vakman die echt de tijd voor je neemt en geduldig meekijkt of je het snapt. Zo niet, dan legt hij het rustig nog een keer uit, totdat je verder kunt. Daarnaast is de sfeer tijdens de training erg ontspannen en prettig. Kortom: ik ben erg tevreden met de training.”

Top