InDesign ePub training

indesign epub trainingDe InDesign ePub training leert je hoe je zelf ePub-bestanden (ook wel eBooks) kunt publiceren. Misschien zijn jouw bestanden ook bruikbaar in de training zonder al te veel aanpassen. Dan heb je na de training meteen een goede standaard om te publiceren in ePub formaat. Je kunt kiezen voor een ePub met flexibele layout, of voor een ePub met vaste layout en interactiviteit.

Cursus ePubFXL, of Liquid

ePubs kun je maken als ‘vloeibaar’ of met ‘vaste layout’. De eerste is zeer compatible met alle eReaders, maar volgt minder goed de layout die je document in InDesign heeft. De tweede lijkt als twee druppels water op je InDesign document, en kan bovendien ook interactieve elementen bevatten (animaties, knoppen, video enz). Maar heeft wat strengere systeemeisen om goed gelezen te kunnen worden. Je moet dus kiezen welke training bij je past.

» Enthousiast geworden? Schrijf jezelf in

 

Cursus ePub2.0 met vloeibare layout maken

Geef een ePub uit die vloeibaar is, als je vooral wilt zorgen dat de lezer de actuele informatie tot zijn beschikking heeft. Dat het er niet meer precies uit ziet zoals je het kunt maken in InDesign is soms van minder belang. Je wilt vooral dat je informatie op alle apparaten is te lezen: computers, tabletten en smartphones.

In de cursus ePubs vloeibare layout maken met InDesign leer je

 1. Goed gestructureerde documenten opzetten met InDesign
 2. Het nut en de waarde van het deelvenster Artikelen in InDesign
 3. Hoe je beelden kunt insluiten
 4. Verankeren van beelden aan de tekstflow
 5. Exportinstellingen per object of per groep
 6. Automatisch gegenereerde inhoudsopgave maken
 7. Exportlabels voor alineastijlen en tekenstijlen en objectstijlen
 8. Aanpassen van CSS in de ePub
 9. Validatie van de ePub

Een ePub met vloeibare layout is dus een ePub die geschikt is voor àlle eReaders. Ontwerpers doen wat water bij de wijn op het vlak van vormgeving, en lezers hebben altijd actuele informatie. Vloeibaar betekent dat de inhoud zich aanpast naar het formaat van het apparaat: op een smal scherm worden kortere regels getoond, geen kleinere letters. Als je animaties wilt insluiten, en knoppen, kies je voor ePub3.

Wat je leert in de cursus ePub2.0 maken met InDesign(vloeibare layout)

In de cursus ePub met vloeibare layout leer je het volgende:

1. Exportopties van object

Elk object dat je wilt toevoegen aan een ePub moet goed zijn ingesteld: hoe groot wordt een object, waar staat het in de tekst als ik het lees op mijn eReader? Allemaal zaken die je als maker van een ePub moet regelen. Je leert hoe dit werkt, in de InDesign ePub training.

2. Exportlabels van Alineastijlen

Je moet je belangrijkste Alinea- en Tekenstijlen goed instellen, zodat ze goed in de ePub worden meegnomen. Daarmee is duidelijker wat de structuur is van je ePub, en daarmee ben je weer meer compatible met allerlei eReaders.

3. Verankerde kaders

InDesign ePub cursusAls je met losse afbeeldingen en tekstkaders hebt gewerkt, zul je deze moeten verankeren aan de kopij. Daar zijn een aantal methodes voor. Gelukkig is het niet ingewikkeld. Door verankeren zorg je er voor dat de illustraties bij de juiste teksten staan.

4. Deelvenster Artikelen

indesign cursus epubJe kunt ook werken met het deelvenster Artikelen in InDesign. Daarmee kun je meerdere tekstvakken die niet verbonden zijn met elkaar in een juiste volgorde zetten in de ePub. Superhandig!

5. Metadata

metadata in een epubNiet alleen wat je ziet op de pagina is belangrijk, maar metadata is dat ook! Vergeet niet om de documenteigenschappen goed in te stellen, zodat je ePub een juiste titel heeft op het leesplankje.

6. Exportdialoog voor ePub met vloeibare layout

De wat onduidelijke exportopties om de ePub mee aan te maken ga je door deze cursus helemaal begrijpen.

7. Validatie

Behalve dat het er prima uit moet zien, moet de ePub soms ook getest worden op ontwerpfouten. Dat gaat over bovenstaande onderwerpen. Maar hoe weet je nu eenvoudig of alles klopt? Gewoon: door een validatieproces op je bestand los te laten. Je leert hoe dit werkt in de InDesign ePub training.

WanneerElke datum die je wenst en nog vrij is in de agenda
Tijdsduur1 dag, van 9.30u tot 16.30u. voor het maken van ePubs met vloeibare layout.
VoorkennisInDesign kennis.
Plaats’s-Hertogenbosch. Of bij jou op locatie.
PrijsStaat vermeld bij het inschrijfformulier. Extra collega krijgt korting.
BewijsJe krijgt een Certificaat als bewijs van deelname
VoorwaardeBring Your Own Device. Je hebt zelf een eigen computer of laptop met daarop de software geïnstalleerd. Anders moet dit vooraf vermeld worden.

Cursus ePub3.0 met vaste layout en interactiviteit maken

Een ePub met vaste layout wordt ook wel ePubFXL genoemd. FixedLayout dus, of ePub3. De pagina ziet er in je eReader precies zo uit als in Adobe InDesign. Daardoor kun je objecten laten invliegen vanaf de rechterkant van de pagina, knoppen onderin de pagina aanbrengen, enzovoorts. Zonder interactiviteit lijkt een ePubFXL veel op een PDF. Maar met interactiviteit is het een heel andere beleving.

Wat je leert in de cursus ePubFXL maken met InDesign

 1. Animaties gebruiken
 2. Timing om de animaties in juiste volgorde te laten lopen
 3. Knoppen gebruiken, met rollover en acties
 4. Objectstatussen gebruiken (objectstates) waarmee je diashows kunt maken
 5. Adviezen ivm typografie
 6. Automatisch gegenereerde inhoudsopgave maken
 7. Hyperlinks gebruiken voor navigatie of voor externe koppelingen
 8. Videomateriaal en geluid insluiten in ePub
 9. Scrollkaders aanmaken waardoor je meer content op een pagina kwijt kunt

Voor het maken van een ePubFXL leer je het volgende:

1. Animatie

Indesign ePub trainingHet deelvenster animaties laat een object bewegen over het scherm. Je mag zelf de beweging bepalen en ook naar eigen smaak aanpassen. Stel de snelheid in, de beweging, en hoe vaak deze wordt uitgevoerd.

2. Timing

indesign timing Geen animaties zonder timing. Want met Timing bepaal je welke animaties eerst gaan. Of misschien wel tegelijk. Zonder het Timing deelvenster start elke tweede animatie pas als de eerste afgelopen is.

3. Video en Geluid

Als je filmfragmenten wilt gebruiken, moet je wel converteren naar MP4-formaat. Afhankelijk van het exportformaat dat je kiest kun je binnen de loop van de film verschillende hoofdstukken aanmaken, en kun je een film automatisch laten herhalen.

4. ObjectStatussen voor diashows

Ook wel ‘diashows’. Je zet er meerdere afbeeldingen in, al dan niet voorzien van extra teksten, of animaties. Een diashow kan dus van alles bevatten. Zelfs een filmbestand.

5. Knoppen in InDesign

cursus indesign animatieJe kunt van elk object een knop maken. Leer hoe je een knop gebruikt om een diashow te besturen, een animatie te starten, een geluid af te spelen of naar een ander gedeelte van je document te springen.

6. Bladwijzers en inhoudsopgave

Wanneer je op de juiste manier de inhoudsopgave laat maken door InDesign, levert dit meteen een klikbare lijst op waarmee de lezer kan navigeren: superhandig! Dat wil iedereen toch?

7. Typografie

Je kunt in InDesign net wat meer met typografie dan in een ePub. Want die is gebaseerd op HTML, en daar heb je iets minder verfijning in

8. Scrollkaders

Je kunt ook scrollen binnen een statische bladzijde. Daarmee vergroot je het effectieve oppervlak om informatie over te brengen. Superhandig in interactieve documenten!

9. Exportdialoog voor ePub met vaste layout

De instellingen om een ePub met vaste layout te maken zijn niet zo ingewikkeld. Je zal blij verrast zijn met de eenvoud waarin je een ePub met vaste layout maakt.

WanneerElke datum die je wenst en nog vrij is in de agenda
Tijdsduur2 dagen, van 9.30u tot 16.30u. voor ePubs met vaste layout en animatie.
VoorkennisInDesign kennis.
Plaats’s-Hertogenbosch. Of bij jou op locatie.
PrijsStaat vermeld bij het inschrijfformulier. Extra collega krijgt korting.
BewijsJe krijgt een Certificaat als bewijs van deelname
VoorwaardeBring Your Own Device. Je hebt zelf een eigen computer of laptop met daarop de software geïnstalleerd. Anders moet dit vooraf vermeld worden.

HTML publiceren met InDesign

Deze training is een vervolg op de training ePubFXL met interactiviteit (zie hierboven). Als je het gebruik van knoppen, animaties, hyperlinks en timing onder de knie hebt, kun je deze training volgen. Je leert je interactieve ontwerp om te zetten naar HTML. Die wordt altijd wel vertoond door de webbrowsers van nu.
In deze training leer je werken met IN5. Dit is een plugin voor InDesign. Deze pakt je interactieve ontwerp op, en exporteert het naar een drietal interessante formaten:

 1. Export van InDesign naar HTML: je interactieve ontwerp wordt omgezet naar HTML5. Die kun je meteen online zetten
 2. Export naar web-app. Dat is HTML, maar verpakt in een jasje. Het ziet er uit als een app op het bureaublad van je mobiele device.
 3. Export naar Appstore-app. Maak een bestand dat gebruikt wordt door Liquid State Systems. Geef een tijdschrift uit en bied meerdere uitgaves van je tijdschrift aan. Gebruikers kunnen zich abonneren op jouw blad. Voor geld of gratis.

Meer weten over deze interessante training? lees dan even verder over Interactieve HTML exporteren met InDesign.

Je kunt nu kiezen tussen exporteren in HTML of ePub. Als je twijfelt welk formaat geschikt is voor je, kijk je beter even naar mijn artikel:  ‘Wat kies jij om digitaal te publiceren met InDesign?

Nog wat achtergrondinformatie

Een ePub is lekker flexibel: klein in bestandsgrootte, groots in reikwijdte. Eigenschappen van een ePub zijn onder andere:

 • Dat ze niet gebonden zijn aan specifieke hardware. Ze kunnen dus gelezen worden op iPad, maar ook op andere eReaders en ook op computers.
 • Er bestaat een methode om het gebruik er van te beperken via rechtenmanagement ofwel DRM. Kost wel wat extra.
 • Het is gebaseerd op HTML en moet conformeren aan de internationaal geldende ePub-standaarden.
 • We kunnen ook kiezen voor vaste layout met interactiviteit. Omdat het geen Flash-techniek gebruikt is het compatible met mobiele apparaten.
 • Ook animaties die bijvoorbeeld met Adobe Animate worden gemaakt, kunnen functioneren binnen een ePub (versie3)

Vloeibare ePub wordt ook wel ePub2 genoemd, en vaste layout wordt dan ePub3 genoemd. Dat laatste klopt wel, maar je kunt een vloeibare ePub ook maken in 3.0-formaat: dan worden de voetnoten anders weergegeven en mag er video in.

 

 

InDesign ePub training

InDesign epub training

Training ook in Amsterdam

indesign epub Training

We doen het ook in Rotterdam

indesign ePub training
indesign ePub training
indesign ePub training
indesign ePub training
indesign ePub training

Of in Brabant

 


Top