Cursus interactieve PDF vanuit Adobe InDesign

Als je de cursus Interactieve PDF volgt, leer je een aantal leuke technieken om interactieve bestanden aan te maken. Je kunt deze technieken ook toepassen in een ePub of Digitale Publicatie in HTML. Een PDF hoeft nooit meer een statisch bestand te zijn.

cursus interactieve pdf

Een interactieve PDF is een mooie cross-over tussen analoge (of gedrukte) documenten en digitale interactieve documenten. De interactieve PDFbestanden kunnen het best op computerschermen bekeken worden binnen Adobe Reader, dus niet op tabletten en smartphones of binnen webbrowsers. Dat hoeft voor bedrijfsnetwerken geen bezwaar te zijn. Uitgeven kan helemaal in eigen beheer.

Cursus Interactieve PDF

Interactieve PDF kun je al sinds 2010 maken met Adobe InDesign. Daarin kunnen knoppen, animaties, video, hyperlinks en diashows gebruikt worden. PDF is een geaccepteerde standaard geworden. Over enige tijd zal deze wel ingehaald worden door ePub. Gelukkig kun je dat met dezelfde technische kennis óók aanmaken.

In de cursus InDesign en Interactieve PDF leer je:

  1. Hoe je gebruik kunt maken van Flash op computers.
  2. Wat de mogelijkheden zijn van Interactieve PDF in webbrowsers.
  3. Welke de beste viewers zijn op iPads om een interactieve PDF te bekijken.
  4. Hoe je veilig de kleurinstellingen instelt voor je PDF.
  5. Hoe je in InDesign gebruik kunt maken van knoppen, hyperlinks, animaties, diashows, video voor je interactieve PDF.
  6. Hoe de inhoudsopgave automatisch wordt voorzien van hyperlinks en wordt gebruikt als bladwijzer in een PDF.

Het is ontzettend leuk om met InDesign interactieve bestanden te maken. En niet eens heel ingewikkeld. Je leert welke opties je hebt bij een interactieve PDF: voor computers en ook voor iPads.

Onderwerpen uit de cursus Interactieve PDF:

1. Animatie

cursus interactieve PDFHet deelvenster animaties laat een object bewegen over het scherm. Je mag zelf de beweging bepalen en ook naar eigen smaak aanpassen. Stel de snelheid in, de beweging, en hoe vaak deze wordt uitgevoerd. Dat kun jij straks ook. Animaties pas je soms in de PDF achteraf nog wat aan.

2. Timing

indesign timingGeen animaties zonder timing. Want met Timing bepaal je welke animaties eerst gaan. Of misschien wel tegelijk. Een vernuftig stukje, waar je zeker van op de hoogte moet zijn. Je gaat daar mee werken in de cursus Interactieve PDF.

3. Video en Geluid

Als je filmfragmenten wilt gebruiken, is dat in MP4-formaat. Je kunt springen naar vooringestelde momenten in de film, en je kunt een film automatisch laten herhalen.

4. ObjectStatussen voor diashows

Zelf noem ik het ‘diashows’. Je zet er meerdere afbeeldingen in, al dan niet voorzien van extra teksten, of animaties. Een diashow kan dus van alles bevatten. Zelfs een filmbestand. Het komt allemaal aan bod in de cursus Interactieve PDF.

5. Knoppen in InDesign

cursus indesign animatieJe kunt van elk object een knop maken. Leer hoe je een knop gebruikt om een diashow te besturen, een animatie te starten, een geluid af te spelen of naar een ander gedeelte van je document te springen.

6. Bladwijzers en inhoudsopgave

Wanneer je op de juiste manier de inhoudsopgave laat maken door InDesign, levert dit meteen een interactieve lijst met hyperlinks op: superhandig! Dat wil jij toch ook?

7. Waarmee bekijk je een interactieve PDF?

Als de ondersteuning op computertabletten belangrijk is, kunnen we werken met de app PDFexpertom de interactieve bestanden te bekijken. Binnen Adobe Reader op een computer is er nooit een probleem.

8. Aanpassingen binnen Acrobat

Tot slot moet je even leren welke opties er zijn binnen Acrobat om de interactieve objecten nog aan te sturen. Wat je doet met InDesign, kun je nog veranderen binnen Acrobat. En dat is soms nodig ook.

WanneerElke datum die je wenst en nog vrij is in de agenda
TijdsduurEen dag, van 9.30u tot 16.30u
VoorkennisJe moet al wel goed met InDesign kunnen werken
Plaats’s-Hertogenbosch. Of bij jou op locatie.
PrijsStaat vermeld bij het inschrijfformulier. Extra collega krijgt korting.
BewijsJe krijgt een Certificaat als bewijs van deelname
VoorwaardeBring Your Own Device. Je hebt zelf een eigen computer of laptop met daarop de software geïnstalleerd. Anders moet dit vooraf vermeld worden.

» Meteen maar inschrijven?

 

Kies je voor PDF, of voor HTML? denk aan IN5.

De techniek die je leert voor het maken van interactieve PDF of ePub kun je ook toepassen bij het publiceren van interactieve HTML. Met IN5 kun je nog meer doen dan met Publish Online. Klik hier om een overzicht te krijgen van alle voordelen van IN5 boven Publish Online

 

PDF icoonDownload het PDF bestand hiernaast voor een voorbeeld. Best is om de PDF eerst te downloaden naar de computer, en dan te bekijken in Adobe Reader of Adobe Acrobat.

 

Cursus ePubs maken

epub-icoon-100x1001De aanstaande opvolger van een interactieve PDF zal een ePubFXL (fixed layout) zijn. Deze is op dezelfde manier uit te geven: het is immers een bestand. En het wordt geopend door een programma dat daar geschikt voor is. Zo’n programma (Adobe Digital Editions, iBooks, Azardi, Readium) is nog niet helemaal standaard overal geïnstalleerd, maar dat is een kwestie van tijd. Als je denkt dat ePubs beter bij je passen dan een interactieve PDF, kijk dan even bij de cursus interactieve ePub maken met InDesign.

 

 


Top