Cursus Typografie

cursus typografie Brabant cursus typografie Amsterdam cursus typografie

typografie cursusWanneer je voor je beroep pagina’s moet publiceren, wil je weten wat wel werkt en niet werkt in typografie. Er zijn een aantal vuistregels waar je gebruik van kunt maken. Zowel voor webtoepassingen als voor print en druk, vanuit MsOffice en CreativeCloud. Wil je weten wat deze regels zijn, wat wel en niet handig is in typografie en welke trucs er zijn, dan is deze cursus interessant voor je.

cursus typografie

Door typografie goed te gebruiken komt de boodschap duidelijker over: de aandacht gaat dan niet naar de te krap ingestelde regelafstand, te lange regels, of gekke combinatie van lettertypes.

Met een cursus Typografie komt je boodschap beter over

Als je wat steun nodig hebt in de vormgeving van je tekst, kun je kiezen voor een cursus Typografie. Binnen InDesign zijn er heel veel mogelijkheden om je tekst er verzorgd uit te laten zien. Dat maakt het lezen prettiger, en daardoor komt je boodschap beter over. Typografie heeft ook een cross-over met webdesign, of met MsWord als je wilt.

Wat je kunt leren in deze cursus typografie:

  1. Welke lettertypes zijn beter of minder geschikt om te combineren
  2. Wat zijn fonts die je voor koppen kunt gebruiken, welke voor de platte tekst?
  3. Hoe helpt kleur in InDesign in de vormgeving van tekst?
  4. Welke vuistregels zijn er waar ik rekening mee kan houden?
  5. Gebruik maken van de typografische verfijning van InDesign

A. De cursus bestaat uit twee delen: optionele theorie, en praktijk. Je leert over de toepassing waar de lettertypen voor gemaakt zijn, en wat het oproept voor sfeer of gevoel. Via een aantal voorbeelden leer je zien wat werkt en niet werkt: vuistregels op een presenteerblaadje.
B. Hetgeen je de eerste dag hebt geleerd aan theoretische kennis, kun je de tweede dag in praktijk brengen. Wat is het effect van het ene of het andere lettertype, waarom is de tekst zo moeilijk leesbaar? Kun je dat veranderen door de regelafstand aan te passen, of de spatiëring? Kleurgebruik is natuurlijk ook bepalend voor het ontwerp. Hoe past dat bij de bedoeling van het ontwerp?

Onderwerpen uit deze cursus Typografie op een rijtje gezet:

1. Oorsprong en afkomst van een lettertype

typografieSommige lettertypes doen het in bepaalde omgevingen beter dan in andere. Er zijn lettertypes gemaakt om leesbaar te zijn als je er voorbij schiet met auto of metro. Soms zijn deze fonts in pagina-opmaak gebruikt, maar daarin komen ze niet altijd tot hun recht. Weet waar je op moet letten om geen domme fouten te maken.

2. OpenType, Truetype, Postscript, Typekit, Googlefont

cursus typografie fontsoortenEr zijn zo een aantal varianten van font-technieken gemaakt in de loop der jaren. Met een ouder font lukt een nieuwerwets kunstje niet. Ken ze uit elkaar, en weet waar je op moet letten vóórdat je een lettertype uit kiest. Dat geeft je zo veel mogelijkheden achteraf.

3. Mediaeval, Kleinkapitalen, ligaturen en andere stijlvarianten

Er zijn fontvarianten mogelijk. Hoofdletters worden niet altijd als hoofdletters geschreven, maar als kleinkapitaal. Dat is een nieuw getekende lettervorm, en niet een verkleinde versie van een hoofdletter. Want daarmee sla je de plank mis.

4. Integratie van fonttechnologie in Adobe producten; ook Typekit

typografie-cursus-typekitMet de introductie van Adobe Creative Cloud hebben we een hoop fonts erbij gekregen. Weet waar je op moet letten als je een keuze moet maken uit dit enorme aanbod van lettertypes. In de cursus Typografie krijg je een aantal handige tips.

5. Emotie van een lettertype

Elk lettertype heeft een bepaalde emotie. Sommige zijn heel zakelijk, andere weer heel sierlijk. Of ze zijn handschrift-achtig, tot zelfs kinderachtig. De ene soort heeft een schreef, en de andere niet. Maakt ze dat meer of minder geschikt voor platte tekst? In sommige gevallen moet je echt nog een kleine aanpassing uitvoeren om tekst goed leesbaar te maken.

6. Kleurgebruik in typografie

En natuurlijk is kleur ook onderdeel van je verhaal. Tegenwoordig gaat bijna alles in kleur, dus jouw ontwerp ook. Gebruik je webkleuren, Pantone, CMYK? En kies je dan voor Primaire kleuren, of is het beter om je te laten helpen door Adobe Color? Dan gebruik je secundaire of zelfs tertiaire kleuren.

7. Trends in typografie

cursus typografieTypografie is bovendien ook een modisch verschijnsel: wat gisteren hip was, is morgen ouderwets en niet meer interessant. De media en technologie spelen hierin een rol. En zeg nou zelf: je hebt toch ook niet één jas voor het hele jaar? Of slechts twee broeken?

WanneerElke datum die je wenst en nog vrij is in de agenda
TijdsduurEen dag theorie, een dag praktijk, van 9.30u tot 16.30u
VoorkennisGeen. Voor de praktijk is het handig als je al bekend bent met InDesign. Maar ook binnen MsOffice kun je typografie toepassen.
Plaats’s-Hertogenbosch. Of bij jou op locatie.
PrijsStaat vermeld bij het inschrijfformulier. Extra collega krijgt korting.
BewijsJe krijgt een Certificaat als bewijs van deelname
VoorwaardeBring Your Own Device. Je hebt zelf een eigen computer of laptop met daarop de software geïnstalleerd. Anders moet dit vooraf vermeld worden.

 

» Zin in? Pak je voordeel en boek een cursus

 


Top