InDesign cursus: basis, gevorderden en online

Een InDesign cursus die heel persoonlijk is en afgestemd op je behoeftes. Wanneer je nog helemaal nieuw bent, begin je met een InDesign Basis cursus. Werk je er al een tijdje mee, dan is een training Adobe InDesign voor Gevorderden misschien beter. Wil je liever InDesign Online doen? Dat kan ook. En er is natuurlijk altijd nog maatwerk, waarbij je uit een menu kunt kiezen waarover je bijgespijkerd wil worden. Dat kost je het minste tijd en levert de grootste verbetering in productiviteit op.

Adobe InDesign cursus

Of toch beter een InCopy cursus volgen?

Wil je InDesign leren omdat je teksten moet redigeren in de opmaak? Denk er dan ook aan dat er een lichter programma is waarmee dat kan: Adobe InCopy. Je kunt zelfs simultaan als redacteur teksten wijzigen terwijl de ontwerper andere pagina’s aanpast in het zelfde document. Als je dat wilt, kies dan voor een cursus InCopy.

Adobe InDesign cursus Basis

Adobe Indesign basis cursusEen InDesign basiscursus om pagina’s te ontwerpen. In een korte training van twee dagen begrijp je de basisprincipes: hoe je teksten plaatst, voorzien van illustraties, en hoe je documenten (InDesign en PDF) kunt maken die je met een gerust hart naar de drukker durft te sturen.

In de basiscursus InDesign leer je:

 1. Je eigen werkruimte op te zetten (dan ben je niet zo snel weer een venster kwijt).
 2. Het maken van documenten met één of meerdere pagina’s in InDesign
 3. Hoe je een document zodanig opzet dat het ook handig beheersbaar en controleerbaar blijft.
 4. Hoe je teksten uit bijvoorbeeld MsWord of MsExcel binnenhaalt in InDesign.
 5. Werken met korte en lange tekstketens, en tabellen.
 6. Alineastijlen gebruiken, en tekenstijlen.
 7. Beelden plaatsen zoals Jpeg, PSD en ai-bestanden.
 8. Eenvoudige transparantie-effecten toepassen.
 9. Controleren of alles goed is vóórdat je met Adobe InDesign een PDF maakt.
 10. PDF maken die je met een gerust hart naar de drukker of printshop kunt sturen.

1. In de cursus InDesign Basis je eigen werkruimte maken

Er zijn nogal veel deelvensters in Adobe InDesign. Leg de belangrijkste gewoon vast in een werkruimte: dat spaart tijd.

2. Het opzetten van een document met één of meerdere pagina’s

Wanneer je een boekje of folder maakt, komen er vaak elementen terug op dezelfde positie over meerdere pagina’s. Door het Adobe InDesign document slim op te zetten hoef je zelf niet zo veel werk te doen. Maak gebruik van stramienpagina’s om jezelf werk te besparen.

3. Typografische kwaliteiten van Adobe InDesign

Adobe InDesign is bijzonder goed in typografie. In de cursus InDesign zal je dat zien. Je leert in diverse onderdelen hoe je dit naar eigen hand kunt zetten.

Alineastijlen

Alineastijl indesign, cursus indesign basisDoor alineastijlen te maken en toe te passen weet je dat de vormgeving van je tekst consequent is, en snel toegepast.
Achteraf aanpassen is geen enkel probleem meer.

Tekenstijlen

cursus InDesign: TekenstijlenTekenstijlen worden doorgaans gebruikt voor accenten zoals cursief en vet. Maar ook de kleur. Als je tekenstijlen hebt toegepast, is de vormgeving achteraf heel eenvoudig aan te passen.

MsWord teksten binnenhalen

cursus InDesign in combinatie met MsWordInDesign leest en herkent de opmaakstijlen van MsWord, en het is aan jou om er wat goeds mee te doen.

Eenvoudige tabellen maken

Ook als de teksten uit Excel komen, is er geen probleem. Een tabel-opmaak heeft zo zijn voordelen. Want je kunt eenvoudig kolommen selecteren en aanpassen of verplaatsen.

4. Beeldgebruik in de basiscursus

Maak gebruik van allerlei beeldformaten. Ik leg je wel uit wat de voor- en nadelen zijn van de keuze voor jpeg, ai, psd, png, eps enzovoorts.

Transparantie

Je leert hoe je verantwoord met transparante beelden kunt werken. Zoals beelden die vrijstaand gemaakt zijn in Adobe Photoshop. En zelf kun je ook nog transparante effecten toevoegen in Adobe InDesign.

Resolutie

Als je beelden geplaatst zijn op de pagina, leer je in de cursus Adobe InDesign Basis letten op de resolutie. Want dat is belangrijk als je goed drukwerk wilt hebben.

5. Kleurgebruik in InDesign

Je leert herkennen wat steunkleuren zijn, en wat je daar mee moet doen. Daarnaast leg ik je uit wat de andere twee kleurruimtes zijn die je vaak tegenkomt in Adobe InDesign.

Pantone- of PMS-kleuren bijvoorbeeld

cursus indesign: kleurmodusHet is wel belangrijk, want als je het verkeerd aanlevert bij een drukker, kan hij je bestand afkeuren. Of hij lost het eventueel niet juist op. Daar zit jij niet op te wachten, toch?

Proceskleuren of CMYK

Dat zijn de meest normale kleuren, en geschikt voor elk type drukwerk. Misschien heb je ook al wel een huisstijl-boek waar voorgeschreven kleuren in staan.

RGB-kleuren

Het is wel belangrijk dat je ze niet zomaar laat staan. InDesign zal ze wel omzetten naar CMYK, maar het is soms belangrijk om te weten wèlke percentages CMYK. Zeker bij kleine details zoals teksten.

WanneerElke datum die je wenst en nog vrij is in de agenda
TijdsduurTwee dagen, van 9.30u tot 16.30u
VoorkennisGeen voorkennis nodig. Gewoon computervaardigheid is voldoende.
Plaats’s-Hertogenbosch. Of bij jou op locatie.
PrijsStaat vermeld bij het inschrijfformulier. Extra collega krijgt korting.
BewijsJe krijgt een Certificaat als bewijs van deelname
VoorwaardeBring Your Own Device. Je hebt zelf een eigen computer of laptop met daarop de software geïnstalleerd. Anders moet dit vooraf vermeld worden.

InDesign cursus Gevorderden

InDesign cursus gevorderdWerk je al een tijdje met Adobe InDesign? dan kun je beter een cursus voor gevorderden nemen. In een gevorderdencursus duik je dieper in de typografie, en pas je de technieken van InDesign wat creatiever toe. Je leert hoe je slim boeken en lange verslagen kunt maken. InDesign gaat voor jou aan het werk, in plaats van andersom.

In de gevorderden cursus InDesign leer je:

 1. De mogelijkheden van typografische verfijning met InDesign.
 2. De werking van GREP in alineastijlen. Vormgeving wordt daardoor automatisch en juist toegepast.
 3. Werken met genummerde lijsten.
  1. En natuurlijk ook sublijsten (zoals deze)
  2. Met nummering voor tekst en voor illustraties apart, als je wilt.
 4. Hoe je een inhoudsopgave automatisch door InDesign laat genereren.
 5. Complexere toepassingen met transparantie in InDesign.
 6. Werken met basislijnraster (beter voor de typografie).
 7. Gebruik maken van Pantone-kleuren.
 8. Werken met variabelen in Adobe InDesign.

1. Lagenvenster

Leer je document op te zetten in meerder lagen. Daardoor breng je een logische structuur aan. Dat is handig als je later ook met de interactieve kant van InDesign wilt gaan werken, of als je documenten wilt maken in meerdere talen.

2. Goed stijlgebruik na de cursus Adobe InDesign Gevorderd

Ontwerp dat je maakt leg je vast in stijlen. Want vroeg of laat wil je je ontwerp aanpassen. En dat gaat veel sneller als je met stijlen hebt gewerkt.

Geneste stijlen in InDesign

indesign cursus gevorderdJe leert hoe InDesign een herhalende structuur herkent in je tekst, en hoe je daar zelf een consequente wisselende vormgeving aan toekent.

GREP in alineastijlen

Een tikje moeilijker dan Geneste Stijlen zijn GREP stijlen. Ook dat is een onderdeel van Alineastijlen. Je kunt zorgen dat de 2 of 3 achter een m automatisch in superieur staat zodat kubieke en vierkante meters goed zijn vormgegeven. Dan hoef je daar zelf niet meer naar om te kijken.

Objectstijlen

Als je achteraf al je illustratiekaders wilt voorzien van een dikker randje, dan kun je dat met één klik doen. Objectstijlen kunnen weer gebruik maken van Geneste Stijlen (zie hierboven) dus het kan flink wat tijd besparen.

Tabelstijlen en celstijlen

indesign cursus gevorderdAls je veel met tabellen werkt, is het fijn om daar ook stijlen voor te hebben. Stel een koprij in, zodat de vormgeving gewaarborgd is en de tabel goed doorloopt over meerdere pagina’s (indien van toepassing). Celstijlenmaken weer gebruik van Alineastijlen, die op hun beurt weer gebruik kunnen maken van Tekenstijlen.

Genummerde lijsten en sublijsten

Als je teksten wilt nummeren (bij hoofdstukkoppen of subkoppen, of aparte nummering voor illustraties) dan gebeurt dat via de Alineastijlen. Je maakt gebruik van meerdere niveau’s zodat de subnummering ook naar wens gaat.

Variabelen

Zet automatisch boven de bladzijde de naam van het hoofdstuk. Deze tekst past zichzelf aan bij elk nieuw hoofdstuk: scheelt weer een hoop handwerk!

3. Gegevenssamenvoeging

indesign cursus gevorderdDit spaart echt tijd uit: je hebt een Excel-bestand, en de gegevens daaruit worden automatisch geplaatst op meerdere InDesignpagina’s in de vormgeving die je zelf kiest. Handig bij repeterend werk, zoals visitekaartjes, prijslijsten, enzovoorts.

4. Creatieve toepassingen

Even iets leuks doen met een afbeelding, of met een kop: het kan zoveel verschil maken in hoe je boodschap overkomt. Je leert een aantal foefjes gebruiken die je ontwerp een verrassend uiterlijk geven. En makkelijk toe te passen.

5. Stramienen

Als je nog meer wilt weten over stramienen, nemen we daar goed de tijd voor. Dus werken met meerdere stramienpagina’s kent hierna geen geheimen meer voor je.

6. Inhoudsopgave automatisch

Die inhoudsopgave kan bijna als vanzelf aangemaakt en bijgewerkt worden. Vooral voor lange documenten is dit handig. En later ook, als je ePubs wilt maken, of interactieve PDF. Je leert dat allemaal in de cursus Adobe InDesign Gevorderd.

7. Werken met Pantone

Moet je met steunkleuren werken, dan is dat altijd wat technischer en moeilijker dan gewoon in fullcolour. Je bent wat beperkter met het gebruik van transparantie, en je moet altijd controleren of de uitvoer inderdaad wordt zoals je had bedacht.

8. Aanleveren bij drukkerij of printshop

Als je meer wilt weten over hoe je nu de PDF maakt voor de drukkerij of printshop, dan gaan we daar wat dieper op in. Je leert nu precies wat de gevolgen zijn van alle keuzes die je maakt in het export-dialoogvenster.

Locatie: elke locatie

Het maakt niet uit waar je zit: ik kom wel naar je toe. Zo wordt een cursus toch een stukje maatwerk.

WanneerElke datum die je wenst en nog vrij is in de agenda
TijdsduurTwee dagen, van 9.30u tot 16.30u
VoorkennisDe kennis die hoort bij Adobe InDesign Basis. In ieder geval flinke ervaring met het programma.
Plaats’s-Hertogenbosch. Of bij jou op locatie.
PrijsStaat vermeld bij het inschrijfformulier. Extra collega krijgt korting.
BewijsJe krijgt een Certificaat als bewijs van deelname
VoorwaardeBring Your Own Device. Je hebt zelf een eigen computer of laptop met daarop de software geïnstalleerd. Anders moet dit vooraf vermeld worden.

InDesign cursus Online

indesign onlineAls je liever het programma aanleert in je vrije tijd of in avond-uren, kun je ook kiezen om InDesign online te leren. Er staat een hele cursus online, met bijna vier uur aan video’s er in. Je leert het dan echt heel gemakkelijk. Past dit bij jou?

Dit zijn de voordelen van deze online InDesign cursus:

 1. Je leert het in je eigen tempo in je eigen tijd.
 2. Als een instructie iets te snel ging, spoel je gewoon even terug.
 3. Waar nodig kun je bestanden downloaden om de oefeningen mee te doen.
 4. Je hebt een jaar lang toegang tot deze training en alle bijbehorende bestanden.
 5. Het is goedkoper dan twee dagen persoonlijke training.

1. Werkruimtes en voorkeuren in InDesign online cursus

Je leert de deelvensters rangschikken op een stand die bij je werkzaamheden past. Zo raak je ze niet meer kwijt en daardoor verlies je minder tijd. Ook de Voorkeuren stel je in om InDesign helemaal naar je hand te zetten.

2. Pagina-formaten

Gebruik eens een ander formaat dan A4. Gebruik meerdere formaten door elkaar. Dat is handig als je een omslag voor een boek moet maken. Of een in drieën gevouwen brochure.

3. Tekstvormgeving

Leer de basis over het gebruik van stijlen in deze Adobe InDesign cursus. Gebruik Tekenstijlen, en alineastijlen.  Maak gebruik van het pipet om tekstvormgeving over te nemen van andere paragrafen.

4. Beeldgebruik

Leer werken met afbeeldingen op de pagina. Snij ze af, vergroot ze en combineer meerdere illustraties in een kader. Plaats logo's en foto's volgens verschillende methodes. Gebruik het deelvenster Koppelingen en zet dit naar eigen hand. Controleer de resolutie van alle foto's.

5. Tabellen

Een tabel gebruiken is veel eenvoudiger dan werken met tabstops. Tekst staat netjes, en je kunt het altijd her-ordenen. Plaats Excel bestanden en zet die om naar een tabel in deze InDesign cursus online.

6. Stramienen

De opzet van je document doe je met Stramienen. Leer hoe je een stramienpagina gebruikt. Daardoor zet je eenvoudiger hulplijnen neer. Paginacijfers staan automatisch goed. En je kunt het geheel daarna bewaren als sjabloon.

7. Werken met lange teksten

Wanneer je verder moet dan eenvoudige folders of flyers, moet je het slim opzetten. Je zorgt dat InDesign automatisch nieuwe pagina's toevoegt als de vorige vol loopt. Dat stel je in met het Automatisch tekstkader.

Inhoudsopgave

Als eerste hoort bij lange teksten de inhoudsopgave. Die maak je niet zelf, maar dat draag je over aan InDesign. Als je maar hebt gewerkt met alineastijlen, is dat zó gepiept.

Secties

Verder kun je nog slimmer gebruik maken van stramienpagina's door secties aan te maken in je document. Secties maken dat er een vooraf ingesteld gedeelte altijd een bepaalde vaste tekst laat zien.

Variabelen

Variabelen zijn juist teksten die wisselen. Bijvoorbeeld omdat de naam van het hoofdstuk wisselt. Je wilt dan dat er bovenaan de bladzijde de naam van het hoofdstuk staat. Zo heb je er geen omkijken meer naar.

Indexen

Ook een trefwoordenregister achterin een boek hoort bij langere teksten. Niet iedereen heeft het nodig of gebruikt het, maar het wordt wel behandeld in de Adobe InDesign cursus online.

8. Aanleveren bij de drukker

Tot slot krijg je allerlei tips en instructies over hoe je het best iets aanlevert bij de drukker. Je ziet hoe drukwerk zelf gemaakt wordt. En je leert hoe je dat aanstuurt vanuit InDesign. Je leert daarbij over overdruk, Pantone, PDFX1a. Natuurlijk moet je daarbij wel even het Preflight dialoog hebben gebruikt, zoals dat wordt voorgedaan.

Enthousiast geworden?

 

» Naar de online cursus

WanneerLekker in je eigen tijd
TijdsduurZo’n vier uur video, plus tijd om oefeningen te doen.
VoorkennisGeen. Behalve dan kunnen omgaan met je computer.
PlaatsBij jou op de bank. Of waar je maar wilt.
Prijs€ 159,-

 

» Naar de online cursus

Wat ga je doen na de InDesign cursus?

Afhankelijk van wat nodig is maak je een app, of een ePub, een interactieve PDF of een mooi stuk drukwerk. Of zelfs webpagina’s. Kies voor een van de standaard cursussen of kies voor maatwerk. Je kunt ook – als je er al een tijdje mee werkt – de boel versnellen: je gaat de opmaak dan automatiseren met XML. Voor al deze toepassingen is er een InDesign cursus in de aanbieding.

cursus adobe indesign

cursus indesign

adobe cursus indesign voor beginners

cursus indesign voor gevorderden

cursus indesign Amsterdam

opleiding indesign Rotterdam

cursus indesign Utrecht

cursus indesign Brabant

indesign cursus Den Bosch

Samenvatting
Naam van Artikel
InDesign cursus
Beschrijving
Een InDesign cursus die voor jou op maat wordt gemaakt. In Den Bosch, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven. De training kan plaats vinden op jouw locatie.
Auteur
Pixels en Pagina's