Cursus Scannen

Cursus ScannenEen cursus Scannen: het lijkt ouderwetsch. Wie scant er nou nog tegenwoordig? Maar het komt nog steeds voor, en scanners worden nog wel verkocht. Vooral als je een hele bulk aan (ouder) analoog materiaal moet digitaliseren is een scanner nodig. Nieuw materiaal wordt altijd wel direct digitaal aangemaakt. Omdat ik intensieve ervaringen heb met het scannen van beeldmateriaal wil ik deze cursus toch nog aanbieden.

 

Uit de oude doos

Natuurlijk wordt het meeste beeldmateriaal tegenwoordig digitaal aangeleverd. Maar wat oud is, heeft nog niet afgedaan. Zo kan het nog steeds voor komen dat men met een scanner werkt om opzicht- of doorzichtmateriaal in te lezen. Ten eerste vanwege het grote formaat van het origineel, ten tweede omdat die serie oude dia’s gereproduceerd moet worden. Mocht je denken dat je niet alles uit de scanner haalt wat er in zit: bel me. Met een korte instructie spaar je daarna weer heel wat tijd uit, en is de kwaliteit meteen een stuk beter geworden.

Cursus Scannen is ook helemaal van nu

scannen cursusEen cursus scannen: is dat niet ontzettend 2010? Het lijkt misschien ouderwetsch, maar we scannen nog steeds hoor. Niet iedereen, maar sommigen moeten analoog materiaal inlezen. Of het gaat om nieuw getekend materiaal. Als je merkt dat het je frustreert dat je niet het maximale uit je scanner haalt, is een klein beetje hulp misschien wel handig.

Ik kan je helpen met:

  • Dmin en Dmax instellen
  • Kalibreren
  • Kleurprofielen instellen
  • Opzicht- en doorzichtmodellen inlezen
  • Scherpte instellen
  • Descreening (ontrasteren)

Dmin en Dmax instellen

Daarmee stel je in welke delen uit een foto worden ingelezen als de lichtste en als de donkerste delen. Je scanner moet een diep bereik hebben (zodat hij onderscheid kan maken in de details van de donkerste partijen) en liefst heel breed, zodat hij tegelijk de donkerste en de allerlichtste delen kan inlezen. En zonder dat de lichte delen gaan overstralen.

Een niet contrastrijke foto wordt desgewenst aangepast om met een optimaal contrast ingelezen te worden.

Kalibreren

Je legt de kenmerken van je scanner vast. Deze worden opgeslagen in een Colorsyncprofiel. De volgende keer dat je scant met behulp van dit profiel wordt er gecompenseerd voor de kleurzweem, gradatie en contrast die niet in orde zijn in je scanner.

Kleurprofielen instellen

De profielen kunnen – afhankelijk van de scansoftware – al bij het scannen worden meegenomen. Of we doen het achteraf in Photoshop, maar dat is een minder slimme oplossing.

Opzicht- en doorzicht scannen

Afhankelijk van het model en de wensen kunnen we een calibratie maken voor opzicht materiaal (foto’s) en doorzicht (dia’s). Als de scanner geen doorzichtmodule heeft, zijn we daar dus snel mee klaar in de cursus Scannen.

Scherpte instellen

Bij het scannen moeten we ook wat extra scherpte instellen. Bij opzicht is dat anders dan bij doorzicht. En afhankelijk van de toepassing achteraf (beeldscherm, print of druk) moeten we meer of minder scherpte toevoegen.

Descreening (ontrasteren van gescand drukwerk)

Mocht het origineel al geprint of gedrukt zijn, dan moeten we ontrasteren. Daar zijn verschillende methodes voor. Soms kent de software een functie om dit te doen, en anders moeten we een methode gebruiken waarmee we het achteraf nog kunnen ontrasteren.

Met nieuwe software

Heb je nog een scanner staan waar je af en toe gebruik van mag/moet maken? Ik heb met heel wat soft- en hardware gewerkt, dus ben misschien al bekend met wat je hebt staan. Tegenwoordig wordt vaak met Silverfast gewerkt omdat het goede software is, en veel types hardware ondersteunt.

Cursus Scannen

Het is niet voor niks dat deze software zo vaak wordt gebruikt.

WanneerElke datum die je wenst en nog vrij is in de agenda
TijdsduurEen dag, van 9.30u tot 16.30u
VoorkennisGoed gebruik maken van Photoshop
PlaatsBij jou op locatie, met jouw scanner.
PrijsStaat vermeld bij het inschrijfformulier. Extra collega krijgt korting.

» Naar het inschrijfformulier


Top