Photoshop Portfolio: voor beeldend kunstenaars

Speciaal voor beeldend kunstenaars heb ik een korte cursus opgezet om in Photoshop een portfolio te kunnen maken. Voor een bijzonder laag tarief (als kunstenaar heb je het al moeilijk genoeg) leg ik je uit wat nodig is om zelfstandig deze werkzaamheden uit te voeren. Daarom organiseer ik een cursus voor jou en je collega’s. Leer in korte tijd hoe je de eigen boontjes kunt doppen in dit vakgebied.
Cursus Photoshop Portfolio voor beeldend kunstenaars

Zo moet het dus niet. In de cursus Photoshop voor de kunst leer je hoe je hier nog iets fatsoenlijks van maakt.

Photoshop Portfolio voor kunstenaars

Ben je beeldend kunstenaar, dan gebruik je Photoshop op een wat andere manier. Je werk documenteer je in je portfolio, maar dat gaat niet vanzelf. Daarvoor bied ik een gepaste training aan. Speciaal voor beeldend kunstenaars heb ik deze training samengesteld. Na het volgen van deze training kun je zelfstandig je werk documenteren en presenteren in je website of portfolio.

Na deze Photoshop cursus weet je alles van:

 • het belang van resolutie en hoe je daar bij het fotograferen en achteraf rekening mee moet houden
 • het uitsnijden van een werkstuk waarbij de vervorming (groothoeklens) wordt weggewerkt
 • verbeteren van de foto: kleurzweem, aanpassingslagen, gamma
 • verscherping toepassen op je beelden: hoeveel en waarom
 • via retouche storende objecten gemakkelijk weg halen uit een foto
 • hoe je een foto aanlevert om te printen of te drukken

Resolutie en afbeeldingsgrootte

 1. photoshop-cursus-resolutieKennis over resolutie van foto’s: wat zorgt er voor dat een foto veel te zwaar is – in Megabytes – of juist te slecht om te gebruiken? (afbeeldingsgrootte). Dus kun je op jouw camera de resolutie vinden en goed instellen: neem daarom gerust je eigen camera mee. Als een foto te weinig resolutie heeft: kun je hem dan achteraf nog verbeteren? (afbeeldings­grootte). Voor welke toepassing heb je welke resolutie nodig? (print, internet, druk). En hoeveel ‘rek’ zit daar in?
 2. Photoshop cursus croptoolHoe snij je een foto fatsoenlijk uit? er zijn nogal wat methodes om een deel van de foto weg te halen. Je leert er een aantal (uitsnede­gereedschappen, canvas).
 3. Als je een serie moet maken en sommige foto’s nog moet snijden: hoe krijg je dan alle foto’s weer in dezelfde grootte? (uitsnede­instellingen). Kan het niet sneller? je moet een hele serie foto’s opleveren in een bepaalde maximale resolutie. Dat hoeft toch echt niet per stuk he? (uitvoerprocessor)
 4. Als een foto heel groot is, kun je hem dan ook klein bewaren? (bestands­formaten, compressie­factoren)
 5. Als je een foto verticaal hebt genomen, maar je komt er later achter dat horizontaal toch beter was: kun je dat nog oplossen? (inhouds­bewuste verschaling, aanvullen van beeld)

Optimaliseren

 1. Het licht tijdens het fotograferen is vaak niet optimaal: wat kun je achteraf nog doen? (foto­graferen in RAW, kleurbalans, aanpassings­laag, helderheid&contrast, curves, schaduw&hooglicht, slimme lagen)
 2. Door groothoek-vervorming zit er vaak een kromming in de foto. Hoe haal je die weg? Het helpt enorm bij fotoreportages van exposities (lensvervorming, adaptief groothoek)
 3. De kleuren van de foto kloppen niet met de werkelijkheid: jouw werk ziet er in het echt anders uit. Hoe stel je dit bij? (aanpassings­laag, selectieve kleur, selecties, maskeren)
 4. Scherpte is vaak niet optimaal: extra scherpte geeft een sprekender beeld. Maak achtergronden onscherp zodat ze minder afleiden (slimme objecten, filters voor scherpte en onscherpte).
 5. Soms staan er storende objecten of reflecties in het beeld. Die kun je niet altijd tijdens het fotograferen omzeilen. Hoe kom je er dan vanaf? (diverse retouche; echt niet alleen het stempeltje)
 6. Aanleveren om te laten printen of drukken, of misschien zelf afdrukken. Waar moet je op letten? (resolutie, kleurprofielen, kleurmodus).

Slimmere aanpak

 1. Kun je ook veel gedoe besparen, en bij het fotograferen al anders instellen? Natuurlijk! (Raw, kleurprofielen, diafragma)
 2. Een hele serie foto’s tegelijk verwerken in plaats van per stuk: kan dat ook? (Bridge, Batch)

Nog vragen? Neem even contact met me op.

WanneerElke datum die je wenst en nog vrij is in de agenda
TijdsduurTwee dagen, van 9.30u tot 16.30u
VoorkennisGeen voorkennis nodig. Als je maar overweg kunt met je computer
Plaats’s-Hertogenbosch. Of bij jou op locatie.
Prijs€200,-
BewijsJe krijgt een Certificaat als bewijs van deelname
VoorwaardeBring Your Own Device. Je hebt zelf een eigen computer of laptop met daarop de software geïnstalleerd. Anders moet dit vooraf vermeld worden.
De cursus kost € 200,- per persoon. Deze moeten vooraf betaald zijn. Daar krijg je een apart bericht over. De lunch is inbegrepen bij de cursus.
De training zal twee dagen in beslag nemen, van 9.30u tot 16.30u, Bij grotere groepen uit te voeren bij Seats2Meet boven het NSstation in ’s-Hertogenbosch (die ruimte reserveer ik dan). Of op jouw/jullie lokatie.
Ik faciliteer geen computers: je zorgt dus zelf voor je eigen laptop of computer. Mac of Windows: dat maakt mij niet uit. Gebruik het inschrijfformulier om aan te geven met welke versie van Photoshop je werkt.
Je kunt aan de cursus meedoen ongeveer vanaf Creative Suite versie 3. Heb je zelf een oudere versie? Dan zal een enkele functie niet in jouw programma aanwezig zijn. Ik maak natuurlijk ook gebruik van mogelijkheden in Photoshop die er nog maar recent zijn bijgekomen en het werken een stuk eenvoudiger maken. Met een wat oudere versie van Photoshop moet je soms wat meer stappen verrichten voor hetzelfde resultaat.
De training is voor beeldend kunstenaars bedoeld. Gewoon omdat die het al moeilijk genoeg hebben en ik graag een handje wil helpen in deze barre tijden. En omdat ik het leuk vind. Je moet dus al wel aantoonbaar bezig zijn als beeldend kunstenaar. Studenten beeldende kunst zijn ook welkom. Dan moet je wel weer kunnen aantonen dat je student bent op een academie.


Top