Resolutie in Photoshop
dpi, ppi: wat is het en waarvoor?Hoeveel resolutie heb je eigenlijk nodig?
Iedereen heeft het over 300dpi. Maar dat is echt niet het hele verhaal. In deze pagina lees je alvast wat meer over resolutie: wat het is en wat je er mee moet. Bijvoorbeeld in Photoshop. Denk niet dat Photoshop het enige programma is dat met resolutie werkt: Adobe Illustrator en InDesign gebruiken het ook, maar dan alleen bij speciale effecten (zoals bijvoorbeeld slagschaduw) en transparantie.
Deze onderwerpen kunnen behandeld worden in de cursus Photoshop Basis.
Resolutie
Resolutie gaat over het aantal beeldpunten per strekkende lengte. Dat kan per inch zijn, of per centimeter. De foto hierboven bestaat uit beeldpunten (pixels): dat zijn die kleine blokjes. Elke foto bestaat uit dit soort punten. Als de punten heel klein zijn, zijn er meer per strekkende inch of centimeter. Het aantal puntjes dat er in een foto zit per strekkende inch of centimeter noem je resolutie.Afmeting
Resolutie heeft te maken met afmeting. De afmeting druk je uit in twee getallen: het aantal beeldpunten in de breedte en het aantal beeldpunten in de hoogte. Bijvoorbeeld 1200 × 600. Als een foto met die afmeting 10 centimeter breed zou zijn, zitten er 120 beeldpunten in een centimeter. 10 centimeter is natuurlijk óók een afmeting, maar ik heb het over de afmeting van de foto, uitgedrukt in pixels.Resolutie in Photoshop
De resolutie is een aantal pixels of beeldpunten (de foto hierboven laat die pixels duidelijk zien) per strekkende inch of centimeter. Meestal drukken we het uit in dots per inch. Dots per inch en Pixels per inch is gewoon het zelfde: vergelijkbaar met de engelse/amerikaanse termen gray en grey.Bestandsgrootte in Photoshop
De bestandsgrootte is mede bepaald door het bestandstype. Dus of je bewaart in .eps of .jpg of .png formaat. Maar de bestandsgrootte is zeker ook beïnvloed door de afmeting. Een foto van heel veel pixels neemt meer ruimte in op je harddisk dan een foto met weinig pixels.Hoeveel resolutie heb je nodig?
De meeste mensen zeggen dat je voor goed drukwerk 300dpi nodig hebt. Dat is niet de hele waarheid. Voor krantendrukwerk is 200dpi voldoende. En soms heb je zelfs meer dan 300 nodig. Dat zit zo: het ergste van lage resolutie is dat het drukwerk er ‘blokkerig’ uit ziet. Dat vinden we onprofessioneel. Dat blokkerige zie je alleen bij hoge contrasten: niet bij een heel grijze of fletse foto. Als de kwaliteit van je camera heel goed is en je onderwerp heel contrastrijk (met schuine lijnen) is soms 400dpi nodig om het blokkerige effect in een beeld niet te kunnen zien. Maar dat is een uitzondering. Een foto van een wolkenlucht heeft meestal ook geen hoge contrasten, zodat je het blokkerige effect pas ziet als de resolutie héél laag is. En ook dat is een uitzondering. Voor laserprintwerk kunnen we meestal volstaan met 250dpi. Ga je hoger zitten, dan kun je het verschil ervan in je drukwerk niet terugvinden. Voor powerpointpresentaties (windows) is 96dpi voldoende, maar als je ook fatsoenlijke prints wil laten maken, kies je beter voor 150dpi: niet superstrak maar ook niet blokkerig. Foto’s voor internet kunnen volstaan met 72dpi, al is dat tegenwoordig wat aan het veranderen door Retina schermen die veel meer detail kunnen laten zien. En ook door responsive webdesign, waardoor de maat van de foto geen vast gegeven meer is: soms wordt ie groter weergegeven.Wat gebeurt er als de resolutie te laag is?
Als de resolutie te laag is, zien we dat niet meteen. Als je het al kunt zien, merk je eerst dat de foto niet scherp overkomt: het mist details. Wanneer de resolutie erg laag is (dus 150dpi bij drukwerk) zie je dat blokkerige beeld. En kan de drukker je ontwerp aanvankelijk weigeren.Is het erg als de resolutie te hoog is?
Een foto met te hoge resolutie neemt veel ruimte in op schijf. Voor internet telt vooral de afmeting, dus het aantal pixels. InDesign roomt het teveel aan dpi af bij het maken van PDF: dat is lekker handig. Maar als je hele grote foto’s gebruikt in InDesign wordt je document daardoor groter en InDesign trager. En het biedt geen voordeel in het drukwerk. Nog een nadeel van te hoge resolutie: InDesign verlaagt de resolutie wel bij het PDF maken, maar verscherpt daarna de foto niet. Tip: Als het er op aan komt om het mooiste drukwerk te maken, zorg ik er zelf voor dat ik de afmeting, resolutie èn scherpte goed instel. Scherpte is een filter in Photoshop.Is resolutie het zelfde als scherpte?
Nee, maar veel mensen beschouwen het wel als het zelfde. Met scherpte zie je de details in een foto goed. Een bewogen foto is onscherp, zelfs al heeft ie voldoende resolutie. Een foto met de achtergrond onscherp en de voorgrond scherp (scherptediepte) heeft alles te maken met scherpte. Scherpte kun je met een filter nog verbeteren, in Photoshop. Het laat de details beter uitkomen. Wanneer een foto onvoldoende resolutie heeft, zijn de details niet goed zichtbaar. Het resultaat ziet er wat waziger uit. Daarom noemen veel mensen dat ‘onscherp’.En als je maar één foto hebt, en geen betere?
Dat komt heel vaak voor. Soms omdat we wat beelden van het internet hebben geplukt. Of omdat de foto gemaakt is met een smartphone of niet heel goede camera. Het best kun je dan in Photoshop naar het menu Afbeelding, Afbeeldingsgrootte gaan. Daar kun je zowel de afmeting als de resolutie nog aanpassen. Tegenwoordig gaat dat best redelijk. Photoshop verzint er dan pixels bij. Het resultaat is wat waziger, maar in ieder geval niet blokkerig. Ik zou dat zeker doen als het om omslagfoto’s gaat. In de Photoshop cursus kan ik je er alles over vertellen. En dan laat ik het ook zien.Resolutie instellen in Photoshop
Je leert hoe je de resolutie van een foto instelt, en waarom dat zo belangrijk is. Resolutie kies je: bij het maken van een foto, soms bij het downloaden van een stockfoto, en in Photoshop onder Afbeeldingsgrootte, maar ook via het uitsnedegereedschap — je kunt dan uitsnijden en resolutie bepalen tegelijk.
Uitsnede maken zodat je de beste compositie op de juiste grootte hebt
Het gebruiken van de croptool is niet ingewikkeld. Maar weet je dat je er ook een hele serie foto’s mee kunt bewerken, zodat ze allemaal dezelfde grootte krijgen? Dat is superhandig voor toepassing op het internet. Er zijn nog wat fijnafstellingen en details die je gezien moet hebben in de training Photoshop Basis.
Kleuraanpassingen zodat je foto's de juiste uitstraling hebben
De meeste foto’s mankeren hier of daar wel wat. Soms mag de kleur wat sterker om het beeld overtuigender te laten zijn. Of de foto heeft een sterke kleurzweem, waardoor hij er amateuristisch uit ziet. Veel aanpassingen zijn eenvoudig te maken na een beginnerscursus Photoshop. Je leert het op een nieuwerwetse manier, zodat je het snel door hebt en eenvoudig achteraf nog kunt aanpassen.
Werken met Bridge in combinatie met Photoshop: de basis
Voor veel mensen is Bridge een overbodig extra programma, naast Photoshop. Maar je zal zien dat je er tijd mee kunt besparen en supersnel foto’s mee kunt aanpassen. Bridge is een fijn gereedschap en voor jou straks misschien ook..
Selecties maken, de basisprincipes
In een basiscursus moet je leren hoe je selecties maakt. Soms gebruik je deze bij het monteren van twee beelden in een document; andere keren bij het maken van kleuraanpassingen. Meestal schilder je de aanpassingen in het beeld, maar soms is selecteren beter. En dan niet alleen met de toverstaf, want dat is wel heel erg ‘old school’. Deze Photoshop cursus Basis is ‘new school’.
Kleurinstellingen in Photoshop
Als je straks werkt met Photoshop, moet je er zeker van zijn dat de kleurinstellingen op je computer goed staan. Dan wijkt de weergave van het beeld op jouw scherm minder of niet af van dat van je collega’s of opdrachtgever. Je leert in de basiscursus Photoshop hoe je de kleurinstellingen maakt, en waarom.
Retoucheren en stukjes verwijderen in Photoshop
Vuiltjes verwijderen, en andere ongewenste dingen. Je kunt het doen met het stempel-gereedschap. Maar dat is tegenwoordig wel de laatste die ik gebruik. Er zijn veel sneller werkende gereedschappen waarvan je moet weten hoe ze werken. En okee, het stempeltje leer je ook.
Bestandsformaten die Photoshop aanmaakt
Wanneer je een foto hebt aangepast, zitten er misschien lagen in die voor jou belangrijk zijn. Maar iemand vraagt aan jou om aan te leveren in Jpeg, of PNG, of misschien wel WebP. Je weet straks precies welke gevolgen er zijn bij het bewaren in een gekozen bestandsformaat.