Cursus Toegankelijke PDF/A maken

Leer hoe je een toegankelijke PDF/A maakt, want PDF/A heeft de toekomst. Maak je document begrijpelijk voor slechtzienden.

Leer hoe je een Accessible PDF maakt

Wil je een cursus toegankelijke pdf? Een toegankelijke PDF is er een die door slechtzienden nog ‘gelezen’ kan worden. Die wordt dan voorgelezen door een speciaal programma. Overheidsinstellingen moeten PDF die ze publiceren toegankelijk maken. Wil je leren hoe je dat moet doen, lees dan verder.

Wat verandert er in een toegankelijke PDF?

Vooral metadata en structuur. Net zoals voor het internet is voorgeschreven, heeft een afbeelding metadata. Deze metadata kan worden opgelezen door de screenreader. Als je PDF wordt voorgelezen, moeten kopjes, subkopjes en bijschriften goed zijn gedefinieerd.

Deze cursus is ook te realiseren op afstand. We werken dan met Zoom. Ook je collega is welkom, tijdelijk voor een wel heel aantrekkelijke prijs.
Heb je alleen een vraag waarmee je vastloopt? Ook dan krijg je hulp!

Graag cursus via ZoomIk heb een losse vraag

PDF/A1

Dit is de oudste variant. Daar mag ook het minste in. Lekker streng dus maar ook wat vervelend. Dus geen transparantie bijvoorbeeld. De variant PDF/A1a is de standaard voor toegankelijke PDF/A. Bij de variant PDF/A1b is de structuur minder belangrijk: als de vorm maar goed is gedefinieerd.

PDF/A2

Een variant waarbij transparantie wèl mag. En bijsluiters. Je mag niet zomaar wat bijsluiten in een PDF/A2: het moet wel – net als het hoofdbestand – een PDF/A2-bestand zijn.

Opnieuw geldt de variant PDF/A2a als de norm voor toegankelijkheid. Bij de B-variant moet de vorm hetzelfde blijven.

PDF/A3

Een variant waarbij transparantie wèl mag. En bijsluiters die niet eens PDF hoeven te zijn. Jpeg2000-compressie is okee, en een gelaagd PDF is ook in orde.

Ook hier geldt de variant PDF/A3a als de norm voor toegankelijkheid. Bij de B-variant moet de vorm hetzelfde blijven, ongeacht apparaat waarop je het bestand bekijkt.

Accessible PDF vanuit MsOffice en/of InDesign

Als je werkt vanuit MsOffice, zijn er een aantal controlepunten waar je publicatie doorheen moet. Er is een handig assistent-scherm dat je er mee helpt. Liefst werk je met MsOffice onder Windows, want daarmee kun je vrij snel een PDF maken die aan de normen voldoet.

Werk je met Adobe InDesign, dan gebruik je een andere manier van werken om problemen op te lossen nog voordat je de PDF maakt.

Onderwerpen kort uit de cursus toegankelijke PDF:

 • Wat zijn de richtlijnen voor Accessible PDF
 • Hoe maak je een PDF die voldoet aan de richtlijnen
  • maak gebruik van Adobe InDesign, en/of
  • maak gebruik van MsOffice
 • Controle op toegankelijkheid
  • in Acrobat
  • met een extern controleprogramma
 • Toegankelijk maken van gescande foto-PDF

Wat, Wanneer, Hoe en wat kost het?

Wanneer Elke datum die je wenst en nog vrij is in de agenda
Tijdsduur 1 dag, van 9.30u tot 16.30u, of wat jou beter uitkomt.
Voorkennis Basiskennis van je besturingssysteem op je computer
Plaats ’s-Hertogenbosch. Of bij jou op locatie. Of op afstand!
Prijs Zeer interessante prijzen. De 2e t/m 4e persoon krijgen 50%korting. Klik verder om het te zien.
Bewijs Je krijgt een Certificaat als bewijs van deelname
Voorwaarde Bring Your Own Device. Je hebt zelf een eigen computer of laptop met daarop de software geïnstalleerd.
In ’s-Hertogenbosch heb ik een computer extra klaar staan voor je.

Dit kun je leren in de cursus Toegankelijke PDF/A. Wil je ze maken vanuit InDesign, MsOffice, of beide?

Genummerde en ongenummerde lijsten

Maak gebruik van de mogelijkheden van MsWord en/of InDesign. Ga niet zelf nummers voor de tekst zetten, maar laat dat over aan het programma: dat werkt veel beter. Met voordelen voor de toegankelijkheid van de PDF.

Aanpassen en verbeteren in Acrobat

Acrobat maakt het soms heel eenvoudig voor je. Je kunt een document aanpassen via het toegankelijkheidsrapport, via Bewaren als… en via Preflighten. En dan is er ook nog een Handeling die alles automatisch en begeleid voor je uitvoert. 

Voetnoten

Voetnoten die je met InDesign maakt, zijn nog niet helemaal goed ingesteld voor een Toegankelijke PDF. Wat InDesign niet doet, kun je dan zelf instellen met Acrobat.

Hoe maak je nou die PDF, wat zijn de exportinstellingen?

InDesign is niet afhankelijk van het Operating Systeem om een PDF te maken: ze kan het allemaal zelf wel. MsOffice is daar anders in, waardoor het heel belangrijk wordt dat je de juiste manier kiest van PDF maken.

Welke richtlijnen zijn er voor Accessible PDF?

Wie bedenkt ze, en waarom. Je moet aan kleine details denken, zoals metadata. Die plak je aan je document, aan je illustraties, je koppen, enzovoorts.

Bestandsinformatie

Voeg bestandsinformatie toe, zoals de taal van je bestand, of een interne titel die wordt getoond. En sleutelwoorden.

Metadata toekennen aan foto's

Als een foto wordt getoond, moet er een alttekst aan worden toegevoegd. De schermlezer kan deze tekst gebruiken om te vertellen wat er voor foto op het scherm staat. 

Elementen instellen als Figuratief of Artefact

Objecten die er wel zijn, maar eigenlijk niet meetellen voor de feitelijke inhoud mogen ingesteld worden als Artefact. Een schermlezer negeert deze dan. 

Alt-tekst bij een Hyperlink

Binnen MsWord kun je een hyperlink voorzien van alt-tekst. Zo kan een schermlees-programma op een fatsoenlijke manier aangeven waar de link naar toe gaat (zonder hateeteepee enzovoorts).

Tabellen voorzien van koppen

In HTML kan het ook, dus moet het in PDF ook kunnen: een tabel zodanig structureren dat de koppen zijn ingesteld. Zodat een schermlezer kan vertellen wat er staat. 

Inhoudsopgave

Ook een inhoudsopgave is normaal gesproken voorzien van Hyperlinks. Maar als die niet is voorzien van alttekst, zul je het zelf moeten doen. Dat kan met Acrobat Professional DC.

Bladwijzers of Bookmarks

Bladwijzers kunnen automatisch worden aangemaakt. Dat kan met InDesign en met MsWord. Maar je moet dan wel goed met stijlen werken. Er zijn afspraken waar de bladwijzers aan moeten voldoen.

Juiste volgorde van koppen gebruiken

Digitaal moet de structuur van de koppen altijd eerst een hoofdkop zijn, en daaronder een subkop. Niet eerst beginnen met een subkop. En je mag ook geen kop van het derde niveau gebruiken als je niet eerst een kop van niveau twee had gebruikt. 

Reflow weergave in Acrobat: opnieuw plaatsen

Acrobat kan je een PDF laten zien in vloeiende weergave. Dat is een beetje zoals een HTML pagina reageert als je het browservenster op je computer smaller maakt. Responsive design in een PDF?

Inhoud weergeven in Acrobat

Alle elementen die in een PDF bestaan, moeten worden getoond in het deelvenster van Inhoud. Daar kun je de grove indeling zien zoals je PDF is opgebouwd.

Structuur zien in een PDF

Alle inhoud die er is, valt onder te verdelen in structuurelementen. Een PDF zonder structuur heeft geen duidelijke indeling en wordt niet goedgekeurd als een PDF/A1a.

Genummerde en ongenummerde lijsten in een PDF

Laat InDesign en MsWord het werk maar doen. Ga niet zelf nummers toevoegen voor een alinea, maar laat dat over aan het programma. Zo zit het meteen goed in elkaar in Acrobat.

Verbeteren in Acrobat

In Acrobat is het soms heel eenvoudig om een bestand te verbeteren. Je kunt het toegankelijkheidsrapport hiervoor gebruiken, of je kiest voor Bewaren als…. Of je gebruikt een Preflight-optie of zelfs een Wizard / script dat is ingebouwd in Acrobat.

Voetnoten

Voetnoten die je met InDesign maakt zijn volgens sommige programma’s niet goed ingesteld voor een toegankelijke PDF. Wat InDesign niet doet, kun je dan zelf instellen met Acrobat. 

Hoe moet je die PDF dan maken?

InDesign is niet afhankelijk van je operating systeem: Mac en Windows werkt het zelfde. MsOffice leunt zwaarder op je systeem. Daarom moet je heel precies weten wat je moet kiezen bij het maken van je PDF.

Denk je dat deze cursus bij je past?

Gebruik dan de button hiernaast. Je komt dan op een pagina waarop je kunt bevestigen.

Aanverwante artikelen

Sign & Print beurs 2020 Gorinchem

Deze week was ik op de Sign & Print beurs in Gorinchem. Even heb ik me wel afgevraagd of ik wel zou gaan, of niet. Maar die woensdag was de stand van (Corona)zaken anders dan vandaag de dag. Hier volgt een kort verslag.Bij binnenkomst – na het verplichte opnemen...

Lees meer

Hoe maak je een Certified PDF?

8 aandachtspunten voor als je Certified PDF maken moet. Als je je afvraagt: Hoe maak je een Certified PDF? moet je even verder lezen. Een tijd geleden heb ik een Prezi-presentatie in elkaar gezet over Certified PDF. Daarin alle onderwerpen die aan bod komen tijdens...

Lees meer

PMS kleuren in InDesign: wat moet je doen met Pantone?

PMS staat voor Pantone Matching System. Het is een kleurenwaaier met kleuren op nummer. Een beetje zoals kleuren die je laat mengen bij de verfspecialist. Denk maar aan de bakken bij de doe-het-zelf zaak, waar je die strookjes kunt vinden met kleurstalen. Bij het...

Lees meer

PDF openen in InDesign: hoe doe je dat?

Al jaren kom ik met enige onregelmaat de vraag tegen: “Ik heb een PDF, maar ik ben het ontwerp ervan kwijt. Hoe zet je PDF om naar een InDesign bestand?”. Het speelde al in de tijd van Quark XPress4, want toen al werd PDF hèt standaardformaat om in aan te leveren. En...

Lees meer

Hoe maak je een goede PDF voor drukwerk?

Het maken van een goed PDF voor drukwerk is tegenwoordig wel wat eenvoudiger dan het vroeger was. Maar er zitten een paar adders onder het gras, waar ik gek genoeg niemand over hoor praten: ik voel me soms een roepende in de woestijn. Wil je weten wat er zoal komt...

Lees meer
Laat knoppen zien
Verberg knoppen