Cursus Certified PDF: hoe moet je aanleveren voor drukwerk?

In een cursus Aanleveren voor drukwerk leer je hoe je een ontwerp op een verantwoorde manier omzet naar de juiste drukkleuren. Daardoor weet je zeker dat jouw ontwerp zonder problemen verwerkt kan worden door de drukkerij of printshop. Wil je deze PDF controleren volgens drukkersnormen, dan wil je ook CertifiedPDF kunnen aanmaken. Als je fouten maakt in een aangeleverde PDF is het drukwerk soms later klaar, en kunnen er hoge onkosten bij komen. De cursus aanleveren voor drukwerk is de basis voor de cursus Certified PDF en Pitstop Professional.

Certified PDF cursus

De term Certified PDF is van toepassing op een PDF die is gekeurd volgens een bepaald protocol. Je bent dan aan het werken met programmatuur van Enfocus, en houdt het PDFbestand tegen het licht van een wensenlijjst van de drukker. Als je geen Certified PDF  hoeft aan te maken, moet je toch in ieder geval weten hoe je een goede drukgerede PDF aanmaakt.

Leer eerst eens hoe je gewoon goede PDF aanlevert bij drukkerij en printshop

Preflighten met AcrobatAls je werkt met de Adobe applicaties, kun je een prima drukbare PDF maken. Naar voorkeur van je drukker moet je een klassieke PDFx1a maken, of je moet kiezen voor een aangepaste PDFx4. Dat zijn de standaarden van nu. Wil je daar meer over weten? Dan is deze cursus voor jou.
Ook als je een drukgerede PDF wilt aanmaken vanuit MsOffice kun je deze cursus nemen: de aanmaak en instellingen zijn dan anders, maar de controle is dezelfde.

Onderwerpen uit deze cursus:

 1. Preflighten binnen InDesign goed gebruiken
 2. Kleurprofielen van de drukker kunnen kiezen en activeren
 3. PDF instellingen om vanuit InDesign, Photoshop of Illustrator een PDF te maken
 4. Preflighten binnen Acrobat om zeker te zijn dat alles in orde is
 5. Eventuele aanpassingen in Acrobat om te zorgen dat de PDF voldoet aan gestelde normen (voor zover je dat niet kunt doen in de front-end applicatie)

Drukgerede PDF kun je aanmaken vanuit een Adobe pakket, of vanuit een MsOffice pakket. De manier waarop je dit doet is nogal verschillend. De meeste mensen willen weten hoe ze het moeten maken vanuit Adobe InDesign.

1. Indesign Preflight gebruiken

cursus aanleveren drukwerk indesignNatuurlijk gebruik je de mogelijkheden van InDesign om je te helpen met controleren. InDesign kan voordat je een PDF maakt, al aangeven of je vergissingen hebt gemaakt en nog iets moet aanpassen. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald…

2. Kleurprofielen

icc profielZeker zo belangrijk is het gebruik van de juiste icc-kleurprofielen. Er zijn een aantal drukstandaarden waarmee gewerkt wordt. Je leert welke voor jou en het drukwerk relevant zijn, en hoe je deze gebruikt in je programmatuur. De keuze voor de juiste kleurprofielen beïnvloedt de kleurkwaliteit van het drukwerk. Dat leer je in de cursus Aanleveren voor drukwerk.

3. PDF instellingen

Daarna moet je weten hoe je vanuit je ontwerp een PDF maakt. Dat zijn de instellingen die je meestal vanuit InDesign kunt gebruiken om PDF mee te maken. Maar een enkeling werkt vooral uit Illustrator of Photoshop: ook dat kan ik je uitleggen als dat voor jou van toepassing is.

4. Acrobat Preflight

Preflighten met AcrobatControleer in Acrobat of je alles goed hebt gedaan: je kijkt de kleurgescheiden weergave na, ontdekt elementen op overdruk, en kunt ook in Acrobat nog even Preflighten. Een preflight in Acrobat kan behalve waarschuwen ook problemenoplossen: superhandig! Natuurlijk ga je voor makkelijke correcties het best weer even terug naar InDesign. Als de PDF-Preflight in orde is, weet je dat je het ontwerp met een gerust hart kunt versturen naar de drukkerij.

Aanmaak van drukgerede PDF vanuit MsOffice

Wanneer je een drukgereed PDF moet maken vanuit een MsOffice-pakket heb je nog wat extra werk te doen. Als eerste maak je een goede PDF door de juiste PDF-instellingen te gebruiken (anders start je sowieso met te lage resolutie). Je kunt daarna kiezen om de PDF zelf om te zetten naar drukkleuren, of dit overlaten aan de drukker. Aanleveren vanuit MsOffice is sowieso niet voor iedereen van toepassing. Dus als jij dit niet nodig hebt, kunnen we het buiten beschouwing laten.

Als je meer wilt weten over dit onderwerp, leer ik je:

1. PDF instellingen

Gebruik niet de standaard instellingen, want die gebruiken een te lage resolutie voor je afbeeldingen. Daar worden je foto’s onscherp van. En het kan zomaar zijn dat de door jou gebruikte fonts niet zijn ingesloten in de PDF: dat is al helemaal verboden. Ook in de cursus Aanleveren voor drukwerk.

2. Acrobat aanpassingen

cursus Acrobat batchJe kunt Acrobat de kleuren laten omzetten naar CMYK, of dat aan de drukker overlaten. Het is niet heel ingewikkeld, maar zal gedaan moeten worden om een drukbaar PDF te krijgen.

3. Acrobat Preflight

Preflighten met AcrobatNa omzetting kan gecontroleerd worden of de PDF aan alle eisen voldoet. Zo moet de resolutie van foto's voldoende zijn, fonts ingesloten, en de kleuren omgezet naar drukkleuren CMYK. Pantone zal niet van toepassing zijn als je werkt met MsOffice.

WanneerElke datum die je wenst en nog vrij is in de agenda
TijdsduurEen dag, van 9.30u tot 16.30u
VoorkennisJe moet al kennis hebben van InDesign, Illustrator en/of Photoshop
Plaats’s-Hertogenbosch. Of bij jou op locatie.
PrijsStaat vermeld bij het inschrijfformulier. Extra collega krijgt korting.
BewijsJe krijgt een Certificaat als bewijs van deelname
VoorwaardeBring Your Own Device. Je hebt zelf een eigen computer of laptop met daarop de software geïnstalleerd. Anders moet dit vooraf vermeld worden.

Cursus Certified PDF en Pitstop Professional: dan leer hoe je deze PDF valideert

Je hebt extra programmatuur nodig als je verder moet dan alleen op een goede manier een PDF maken. Dan moet je een Certified PDF aanleveren. Ontwerpers kiezen dan vaak voor ConnectYou van Enfocus. Voor drukkers is het vaak Pitstop Professional en/of Pitstop Server. In geautomatiseerde workflows komt ook Enfocus Switch voor, om nòg meer stappen te automatiseren.

In deze cursus leer je:

 1. Cursus Certified PDFDe benodigde software installeren en gebruiken
 2. De normen van drukkers te hanteren
 3. Herkennen welke fouten er in je PDF kunnen zitten
 4. Vanuit InDesign goedgekeurde PDF maken
 5. Vanuit MsOffice goedgekeurde PDF maken

cursus Certified PDF ConnectYouIn de cursus Certified PDF leer je hoe je een PDF moet aanleveren bij een drukkerij, dagblad of printshop. Daaraan worden vaak speciale eisen gesteld. In een korte cursus leer je hoe je niet alleen een goede maar ook een goedgekeurde PDF kunt maken voor drukwerk. Meestal werk je maar met een van onderstaande producten als je Certified PDF moet aanleveren. De cursus past zich daarop aan.

• Enfocus InstantPDF

Misschien is er op je bedrijf al een versie geïnstalleerd van InstantPDF. En je wilt leren hoe je daar mee kunt werken. De standaard installatie is niet afdoende, maar dat los je zo op. Als je het goed instelt, kun je zelfs via InDesign of een ander CreativeSuite-product direct kiezen voor het aanmaken van een CertifiedPDF.

• Enfocus ConnectYou

De opvolger van Enfocus InstantPDF is ConnectYou. Dus die wordt het, als je nu nog iets moet aanschaffen. Als je met Creative Cloud werkt, kun je er voor kiezen om met ConnectYou te werken. De werking is nog eenvoudiger dan InstantPDF, als het product eenmaal is ingesteld. In een paar stappen van een ontwerp naar een cPDF.

Voor Instant PDF en ConnectYou geldt vooral dat je leert:

 1. Hoe je een queue zelf aanmaakt. Of er een importeert van de drukkerij.
 2. Hoe je deze verbindt aan InDesign
 3. Hoe je het rapport moet gebruiken om te weten wat er met je PDF aan de hand is
 4. Hoe je afgekeurde PDF toch kunt doorsturen (als je het maar communiceert met de drukkerij)

• Enfocus Pitstop Professional

cursus Pitstop ProfessionalPitstop Professional is een betere keuze als je PDF ontvangt van anderen en je moet deze nog corrigeren omdat ze niet aan de eisen van het drukwerk voldoen.  Ik gebruik in de cursus Certified PDF altijd een exemplaar van Pitstop, om de technische kant van het certificeren mee uit te leggen.

Voor Pitstop Professional geldt vooral dat je leert:

 1. Hoe je een goede PDF maakt met InDesign
 2. Hoe je deze controleert met Pitstop, aan de hand van industriestandaarden
 3. Hoe een Actionlist werkt, en hoe je die zelf kunt bewerken of aanmaken
 4. Hoe je een geheel eigen preflight-profiel aanmaakt of een bestaande aanpast naar de bedrijfseigen situatie.

De cursus Certified PDF gaat niet alleen over het certifieren van een PDF bestand. Belangrijker dan het certificeren is dat je weet waar het verschil zit tussen een goede en een slechte PDF: dan is het keuren nog maar een formaliteit.

WanneerElke datum die je wenst en nog vrij is in de agenda
TijdsduurEen dag, van 9.30u tot 16.30u
VoorkennisBegrip van grafische technieken
Plaats’s-Hertogenbosch. Of bij jou op locatie.
PrijsStaat vermeld bij het inschrijfformulier. Extra collega krijgt korting.
BewijsJe krijgt een Certificaat als bewijs van deelname
VoorwaardeBring Your Own Device. Je hebt zelf een eigen computer of laptop met daarop de software geïnstalleerd. Anders moet dit vooraf vermeld worden.

Certified PDF onderwerpen in een presentatie

Als je benieuwd bent of je alle onderwerpen beheerst die te maken hebben met Certified PDF: ik heb er een presentatie van gemaakt. In Prezi. Er zijn nogal wat onderwerpen die raken aan Certified PDF. De presentatie heeft drie onderdelen:

 1. Wat heeft een invloed op het maken van een (goede) PDF?
 2. Wat kun je nog doen als je PDF aangepast moet worden?
 3. De mazen in het net: waarop wordt niet gelet door de techniek van Certified PDF?

Klik hier als je de onderwerpen van deze cursus wilt zien. Als je realiseert dat je hier meer over wilt weten: maak dan een afspraak voor een korte training.

Cursus Kleurbeheer

Voorkom verrassingen in drukwerk of in de afdruk van die dure poster. De cursus Certified PDF gaat over de drukbaarheid van een bestand. Kleurmanagement gaat over de voorspelbaarheid en correctheid van de kleuren. Kleurmanagement is geen toverdoos maar haalt wel de verrassing weg uit het drukwerk. Daarmee bespaar je geld (het drukwerk hoeft niet opnieuw) en win je kwaliteit (het ziet er nog beter uit ook). Wil je meer weten over kleurbeheer? Kijk dan even naar de informatie over de training kleurbeheer.

 

cursus Certified PDF voor drukwerk

cursus certified pdf den bosch

brabant opleiding certified pdf

cursus aanleveren voor drukwerk

Leer hoe je drukgerede PDF aanmaakt met Adobe InDesign.

drukwerk specificaties cursus

cursus aanleveren als drukgerede PDF


Top