Cursus Kleurbeheer

Na een cursus Kleurbeheer spaar je kosten uit omdat kleuren voorspelbaar zijn geworden: drukwerk moet niet opnieuw, en je kunt klanten aan jouw bedrijf binden omdat je net dat beetje extra in het ontwerp weet te leggen.

cursus kleurbeheer

De kennis van de cursus kleurbeheer maakt je grafische ontwerp net wat overtuigender

Je beeldscherm moet in ieder geval betrouwbaar zijn, want je bent geen lithograaf. Je beeldscherm moet dus gekalibreerd zijn of worden, zodat het voldoet aan een standaard. Met een daarvoor geschikt apparaat (kan die van mij zijn) stel je de monitor in op gewenst gedrag en maak je daar automatisch een icc-profiel van.

Profielen waar ik je mee kan helpen:

 • Beeldscherm profielen instellen en aanmaken
 • Eventueel printerprofiel aanmaken en/of installeren
 • Eventueel profiel maken en installeren voor fotocamera.
 • Als je met een scanner werkt, kan ik ook daar een profiel van maken

In de cursus kleurbeheer (kleurmanagement) leer je dus onder andere:

 1. Hoe je kleurprofielen installeert in je computer
 2. Hoe je deze kunt gebruiken in Photoshop, Illustrator en InDesign
 3. Hoe je dit toepast voor drukwerk en voor webdesign
 4. Wat een rendering intent is en waarom die belangrijk is.
 5. Hoe je in Photoshop een zeer nauwkeurige proefweergave kunt krijgen, en waarom dat met InDesign en Illustrator wat lastiger is.
 6. Hoe je in Acrobat de kleurweergave precies goed krijgt
 7. Hoe je kunt printen met colormanagement, zodat de kleuren ook op je afdruk juist zijn.

1. Drukwerkweergave in de cursus Colormanagement

cursus kleurbeheerVoor de meeste gebruikers is het al voldoende om de juiste kleuren op het beeldscherm te zien zoals die uiteindelijk ook uit de pers komen rollen. Dat is eenvoudig te realiseren, vooropgesteld dat je weet op welk type papier je gaat laten drukken. In de cursus colormanagement leer je over de standaarden die drukkers gebruiken, waar jij je aan moet houden.

2. Kleuromzetting

Als je aangeleverde beelden hebt maar ze hebben een verkeerd drukkersprofiel, hoe ga je daar dan mee om? Wanneer Photoshop bij het openen van een foto moeilijke vragen gaat stellen, wat kies je dan? Je leert dat in de cursus Kleurbeheer.

kleurbeheerdialoog

Weet je goed wat je moet met deze dialoogvensters?

3. Rendering intent

Dat is de manier waarop we van RGB naar CMYK gaan (of andersom). Dit kan op verschillende manieren, en is afhankelijk van het gekozen soort drukwerk.

4. RGB workflow

De resterende tijd van de dag ontdek je hoe het kleurmanagement ingezet kan worden voor een RGB-workflow in InDesign. Met een RGB-workflow kun je RGB beelden plaatsen in InDesign, die bij het maken van PDF op de juiste manier worden omgezet naar CMYK. Dat hoort ook thuis in de cursus Kleurbeheer.

5. Webbrowsers, webdesign en kleurbeheer

Ja, ook op het internet is er kleurmanagement. Niet alle webbrowsers gaan er hetzelfde mee om. En er zijn slimme en domme webbrowsers. Maar onmogelijk is het niet. Je leert hoe je domme fouten kunt voorkomen wanneer je beelden aanlevert voor beeldschermtoepassingen.

WanneerElke datum die je wenst en nog vrij is in de agenda
TijdsduurEen dag, van 9.30u tot 16.30u. Als je ook printerkalibratie, scannerkalibratie, of camerakalibratie wilt, kan het soms net niet in dezelfde dag. Bel of mail even.
VoorkennisKunnen werken met Photoshop of InDesign
Plaats’s-Hertogenbosch. Of bij jou op locatie.
PrijsStaat vermeld bij het inschrijfformulier. Extra collega krijgt korting.
BewijsJe krijgt een Certificaat als bewijs van deelname
VoorwaardeBring Your Own Device. Je hebt zelf een eigen computer of laptop met daarop de software geïnstalleerd. Anders moet dit vooraf vermeld worden.

Colormanagement is voor sommigen misschien de kers op de taart in Desktop Publishing. Ik zie het meer als de bodem waarop alles gefundeerd is.

» Naar het aanvraagformulier

Certified PDF

De kennis van kleurbeheer komt goed van pas als je Certified PDF moet aanleveren. Dat is een PDF die voldoet aan eisen die de drukker stelt. Bij Certified PDF gaat het er om dat je op een juiste manier de kleurscheidingen hebt aangemaakt. Maar ook gaat het over controle van resolutie, tekstgroottes, overdruk. Als je daar meer over wilt weten, kijk dan even bij de pagina over de cursus Certified PDF.

 

Ik heb een instructievideo gemaakt voor mensen die niet kunnen kiezen: moet ik nou omzetten met Perceptueel als keuze, of Relatief Colorimetrisch? Als het echt zo belangrijk voor je blijkt te zijn, en je kunt niet kiezen (allebei hebben ze voor- en nadelen) dan kun je ze ook combineren. Maar dat is alleen voor liefhebbers.

Gratis interactief boek

Een andere cursist zegt:

“Peter is een vakman, een vakman die echt de tijd voor je neemt en geduldig meekijkt of je het snapt. Zo niet, dan legt hij het rustig nog een keer uit, totdat je verder kunt. Daarnaast is de sfeer tijdens de training erg ontspannen en prettig. Kortom: ik ben erg tevreden met de training.”

Top