Organigram met Edge Animate

Een fors project, dit organigram, met Edge Animate in elkaar gezet. Een klant van me vraagt of ik een interactief organigram kan maken met Adobe InDesign. En dan exporteren als interactief PDF. Nou, dat blijkt wel te kunnen, maar wanneer er honderd medewerkers in verwerkt moeten zitten, met klikbare email-hyperlinks en telefoonnummers, wordt het een ander verhaal.

In samenwerking met Rian van de Pas is voor deze vorm gekozen. De interactiviteit kwam voor mijn rekening. We kozen voor Edge Animate. Dan is de oplevering in HTMLformaat. En dat past weer prima op de website. Is ook meer van nu. Het was een flinke uitdaging waarin diverse technieken zijn gebruikt.

Gebruik van symbolen

Om de Stage niet al te vol te laten lopen, moet je werken met symbolen. De vijf afdelingen zijn symbolen. En elk symbool bevat ook weer eigen symbolen. Er is telkens maar één symbool zichtbaar.

Stage heeft ook scriptjes

Aanvankelijk zorgt de Stage daar voor. De Stage krijgt instructies mee bij Creation Complete om de vijf afdelingen/teams meteen te verbergen bij het weergeven van het organigram. Want objecten die over elkaar heen liggen, zitten elkaar in de weg. Druk je bijvoorbeeld op Belegger, dan wordt het symbool Belegger zichtbaar en afgespeeld: vier animerende knoppen bieden de deelteams aan. De uitleg rechtsonder wordt dan verborgen.

Groepen in Edge Animate

Bovenin het scherm van elk team (symbool) zie je de naam van het team, en de naam van de bestuurder. Omdat deze als geheel omlaag komen, heb ik er een groep van gemaakt en de groep geanimeerd.

Button speelt symbool tot stop

Wanneer je een gekleurde button aanklikt van een deelteam, worden de functies zichtbaar. Dat zijn die witte bordjes. Elke functiegroep is een symbool, dat afspeelt tot een stopteken dat is ingegeven in de tijdlijn. Druk je op Bestuursondersteuning, dan wordt het symbool daarvoor afgespeeld tot hij in zijn eigen tijdlijn een sym.stop() tegenkomt. De andere symbolen worden stilgezet op het begin van hun tijdlijn, waar ze onzichtbaar zijn.

Clipping voor maskers

De witte bordjes met functies animeren verticaal, en komen tevoorschijn uit de deelteams. Ik gebruik een grotere rechthoek waarin ik de bordjes heb geplaatst, en de rechthoek heeft een clippingwaarde. Door op een gekleurd bordje te tikken, speel je de tijdlijn van een symbool af, tot een sym.stop() in de tijdlijn de animatie vasthoudt. In afwachting van de gebruiker die op een functie tikt.

Button speelt tot Label in tijdlijn

Als je op zo’n functiebordje tikt, springt het symbool naar het punt (label) in de tijdlijn waar namen worden genoemd. De groepen met namen zijn aanvankelijk niet zichtbaar, maar op een bepaald punt in de tijdlijn wèl.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Onderwerpen

Top