Als je afbeeldingen (foto’s) gebruikt in Illustrator, let er dan een op of je ze koppelt of niet. Een gekoppelde illustratie heeft voordelen, maar een niet-gekoppelde illustratie óók. Ingewikkeld wel, en ook belangrijk bij het uitwisselen van documenten. Dus hoe moet je werken als je liever in illustrator afbeeldingen koppelen wilt?

Foto’s plaatsen in Illustrator

Wanneer je een foto wilt toevoegen aan een geopend Illustratordocument, kun je deze plaatsen. De opdracht voor plaatsen zit in het Bestandsmenu. Foto’s openen kan ook wel, maar als je dat doet, werk je verder met geen enkele kleurstaal in je stalenpalet. En geen penselen en ander standaard materiaal dat bij elk nieuwgemaakt illustratorbestand al tot je beschikking staat.

Klein kruisvakje om de foto te koppelen

Tijdens het kiezen van de foto die je plaatst, zie je onderin het dialoogvenster een knop om te koppelen. Als je die gebruikt, kun je later nog ontkoppelen of insluiten. Maar omgekeerd kan niet: een niet gekoppelde illustratie (dus dan is ie ingesloten) kan niet achteraf tòch gekoppeld worden met het origineel. Je kunt hem wel koppelen met een opnieuw te genereren beeld (en dat is dus niet het origineel).

Een foto die gekoppeld is:

  • toont als een beeld met een kruis er door
  • kan in illustrator niet bewerkt worden met een effect
  • kan niet gebruikt worden in een patroon
  • moet bij het aanleveren van een illustratorbestand aan bijvoorbeeld een drukkerij apart meegeleverd worden; dat wordt nog wel eens vergeten!
  • wordt bij het openen van het illustratorbestand altijd nog gezocht. Lever dus het illustratorbestand aan met de gebruikte foto.
  • kan bewerkt worden in Photoshop, en daar achteraan automatisch worden geupdated in Illustrator (heel belangrijk)! Tik daarvoor de foto aan, en gebruik de knoppen bovenin je scherm om het origineel te bewerken. Of tik hem aan in het deelvenster Koppelingen, en gebruik het potlood-icoontje onderin om te bewerken.
  • is in het deelvenster Koppelingen herkenbaar aan het feit dat er géén icoontje achter staat. Volgens de onderstaande afbeelding is de eend niet gekoppeld. Je kunt eventueel het hamburgermenu gebruiken van Koppelingen, en alsnog kiezen voor insluiten.
Afbeeldingen kun je ook achteraf nog insluiten in Adobe Illustrator.

Koppelingenpalet in Illustrator

Je kunt ook achteraf nog een afbeelding insluiten in Illustrator

Ingesloten foto’s

Een foto die niet gekoppeld is, is ingesloten. Bij het openen van een illustratorbestand met gekoppelde foto’s wordt er altijd nog gezocht naar de desbetreffende foto’s. Als die niet worden gevonden, zal Illustrator er naar vragen. Je krijgt dan een ingewikkeld dialoogvenster met Annuleren, Ok, Negeren, en Aanwijzen waar de foto staat.
Ook bij het bewaren in illustratorformaat en EPSformaat vind je nog een dialoog waarin je kunt kiezen om de gekoppelde illustraties alsnog in te sluiten. Dit geldt dan voor alle nog gekoppelde illustraties.

 

Updates op dit verhaal over koppelingen in Illustrator

9-12-11: Toevallig zat ik vandaag net te kijken naar een document op de website van Markzware. Via Flightcheck is het mogelijk om diverse aspecten van een Illustratorbestand te controleren. Zelfs een ‘verzamel-voor-servicebureau’ of ‘pakket-functie’ is daarmee mogelijk, inclusief het bij elkaar vergaren van de gebruikte lettertypes en gekoppelde foto’s. Handig!
Kijk maar op de website van Markzware.

23-12-11: Nog meer moois op de markt. Er is een programma dat enkel op MacOS draait, en alleen gemaakt is voor het verzamelen van materiaal uit Illustratorbestanden. Voor maar $50,-. Ik denk zelf dat er meer valt te controleren in Illustratormateriaal, maar als je alleen op zoek bent naar een Package-functie, is dit misschien wat voor je: Art Files.

Adobe heeft in 2016 de Pakketfunctie toegevoegd aan Illustrator: daarmee kun je alle gekoppelde foto’s bij elkaar vegen in een nieuwe map, samen met de gebruikte lettertypes en een kopie van het Illustrator-document.

Laat knoppen zien
Verberg knoppen
Gevonden wat je zocht?

Gevonden wat je zocht?

Anders heb ik nog wel wat gratis tips voor je. Met betrekking op jouw werk, natuurlijk. Laat dan in ieder geval even je mailadres achter. En geef aan waar je belangstelling ligt. Dan hoef je niet meer te zoeken naar goede tips op deze site, maar krijg je ze meteen in je mailbox!

Interessegebied – Ik werk met (meerdere mogelijk):

Inschrijving gelukt! Binnenkort gratis tips.