Illustrator afbeeldingen koppelen

Als je afbeeldingen (foto’s) gebruikt in Illustrator, let er dan een op of je ze koppelt of niet. Een gekoppelde illustratie heeft voordelen, maar een niet-gekoppelde illustratie óók. Ingewikkeld wel, en ook belangrijk bij het uitwisselen van documenten.

Wanneer je een foto wilt toevoegen aan een geopend Illustratordocument, kun je deze plaatsen. De opdracht voor plaatsen zit in het Bestandsmenu. Foto’s openen kan ook wel, maar als je dat doet, werk je verder met geen enkele kleurstaal in je stalenpalet. En geen penselen en ander standaard materiaal dat bij elk nieuwgemaakt illustratorbestand al tot je beschikking staat. Tijdens het kiezen van de foto die je plaatst, zie je onderin het dialoogvenster een knop om te koppelen. Als je die gebruikt, kun je later nog ontkoppelen of insluiten. Maar omgekeerd kan niet: een niet gekoppelde illustratie kan niet achteraf tòch gekoppeld worden.

 

Een foto die gekoppeld is:

  • kan in illustrator niet bewerkt worden met een effect
  • kan niet gebruikt worden in een patroon
  • toont als een beeld met een kruis er door
  • moet bij het aanleveren van een illustratorbestand aan bijvoorbeeld een drukkerij apart meegeleverd worden; dat wordt nog wel eens vergeten!
  • wordt bij het openen van het illustratorbestand altijd nog gezocht. Lever dus niet het illustratorbestand aan zonder de gebruikte foto.
  • kan bewerkt worden in Photoshop, en daar achteraan automatisch worden geupdated in Illustrator (heel belangrijk)! Tik daarvoor de foto aan, en gebruik de knoppen bovenin je scherm om het origineel te bewerken. Of tik hem aan in het palet Koppelingen, en gebruik het kwast-icoontje onderin om te bewerken.
  • is in het paletje Koppelingen herkenbaar aan het feit dat er géén icoontje achter staat. Volgens de onderstaande afbeelding is de eend niet gekoppeld. Je kunt eventueel het flyoutmenu gebruiken van Koppelingen, en alsnog kiezen voor insluiten.
Koppelingenpalet in Illustrator

Je kunt ook achteraf nog een afbeelding insluiten in Illustrator

Een foto die niet gekoppeld is, is ingesloten. Bij het openen van een illustratorbestand met gekoppelde foto’s wordt er altijd nog gezocht naar de desbetreffende foto’s. Als die niet worden gevonden, zal Illustrator er naar vragen. Je krijgt dan een ingewikkeld dialoogvenster met Annuleren, Ok, Negeren, en Aanwijzen waar de foto staat.
Ook bij het bewaren in illustratorformaat en EPSformaat vind je nog een dialoog waarin je kunt kiezen om de gekoppelde illustraties in te sluiten. Dit geldt dan voor alle nog gekoppelde illustraties.

9-12-11: Toevallig zat ik vandaag net te kijken naar een document op de website van Markzware. Via Flightcheck is het mogelijk om diverse aspecten van een Illustratorbestand te controleren. Zelfs een ‘verzamel-voor-servicebureau’ of ‘pakket-functie’ is daarmee mogelijk, inclusief het bij elkaar vergaren van de gebruikte lettertypes en gekoppelde foto’s. Handig!
Kijk maar op de website van Markzware.

23-12-11: Nog meer moois op de markt. Er is een programma dat enkel op MacOS draait, en alleen gemaakt is voor het verzamelen van materiaal uit Illustratorbestanden. Voor maar $50,-. Ik denk zelf dat er meer valt te controleren in Illustratormateriaal, maar als je alleen op zoek bent naar een Package-functie, is dit misschien wat voor je: Art Files.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Onderwerpen

Top