Als je afbeeldingen (foto’s) gebruikt in Illustrator, let er dan even op of je ze koppelt of niet. Een gekoppelde illustratie heeft voordelen, maar een niet-gekoppelde illustratie óók. Ingewikkeld wel, en ook belangrijk bij het uitwisselen van documenten. Dus hoe moet je werken als je liever in illustrator afbeeldingen gekoppeld wilt?

Foto’s plaatsen in Illustrator

Wanneer je een foto wilt toevoegen aan een geopend Illustratordocument, kun je deze plaatsen. De opdracht voor plaatsen zit in het Bestandsmenu. Foto’s openen kan ook wel, maar als je dat doet, werk je verder met geen enkele kleurstaal in je stalenpalet. En geen penselen en ander standaard materiaal dat bij elk nieuwgemaakt illustratorbestand al tot je beschikking staat.

Klein kruisvakje om de foto te koppelen

Tijdens het kiezen van de foto die je plaatst, zie je onderin het dialoogvenster een keuze om te koppelen. Als je dat kruisvakje gebruikt, kun je later nog ontkoppelen ofwel insluiten. Een gekoppelde foto kun je niet gebruiken om een patroon mee te maken, en ook niet om een penseel mee te maken.

Een foto die gekoppeld is:

  • toont als een beeld met een kruis er door
  • kan in illustrator niet bewerkt worden met een effect (ingesloten wèl)
  • kan niet gebruikt worden in een patroon (ingesloten wèl)
  • moet bij het aanleveren van een illustratorbestand aan bijvoorbeeld een drukkerij apart meegeleverd worden; dat wordt nog wel eens vergeten, maar daar heb je nu ook de pakketfunctie voor (onder het bestands-menu)
  • wordt bij het openen van het illustratorbestand altijd nog gezocht. Lever dus het illustratorbestand aan met de gebruikte foto.
  • kan bewerkt worden in Photoshop (ingesloten niet), en daar achteraan automatisch worden geupdated in Illustrator — heel belangrijk voor sommigen. Tik daarvoor de foto aan, en gebruik de knoppen bovenin je scherm in Beheer of rechtsonder in je scherm bij Eigenschappen om het origineel te bewerken. Of tik hem aan in het deelvenster Koppelingen, en gebruik het potlood-icoontje onderin om te bewerken: gelijk zoals in InDesign.
  • is in het deelvenster Koppelingen herkenbaar aan het feit dat er géén icoontje achter staat. Volgens de onderstaande afbeelding is de eend niet gekoppeld (het icoon is tegenwoordig een kettinkje). Je kunt eventueel het hamburgermenu gebruiken van Koppelingen, en alsnog kiezen voor insluiten.
Afbeeldingen kun je ook achteraf nog insluiten in Adobe Illustrator.

Koppelingen deelvenster in Illustrator

Je kunt ook achteraf nog een afbeelding insluiten in Illustrator

Van gekoppelde naar ingesloten foto’s

Bij het openen van een illustratorbestand met gekoppelde foto’s wordt er altijd nog gezocht naar de desbetreffende foto’s. Als die niet worden gevonden, zal Illustrator er naar vragen. Je krijgt dan een moeilijk te begrijpen vraag met Annuleren, Ok, Negeren, en Aanwijzen waar de foto staat.
Ook bij het bewaren in illustratorformaat en EPSformaat vind je nog een dialoog waarin je kunt kiezen om de gekoppelde illustraties alsnog in te sluiten. Dit geldt dan voor alle nog gekoppelde illustraties.

Wil je het per foto kiezen, dan kun je elke foto nog selecteren en vervolgens bij het deelvenster Eigenschappen nog de knop gebruiken om in te sluiten. 

Van ingesloten naar gekoppelde foto’s

Wil je het ingesloten beeld toch wijzigen? eerst insluiten ongedaan maken. Een ingesloten illustratie kan achteraf tòch gekoppeld worden met een origineel. Dat origineel kun je daarna dan weer bewerken in Photoshop. Je tikt de ingesloten foto aan met je eerste (zwarte) pijltje, je kijkt bij het deelvenster Eigenschappen naar een knop onderin, die ‘insluiten ongedaan maken’ heet. Illustrator maakt dan een opnieuw gegenereerd beeld in Tiff of PSD-formaat.

Updates op dit verhaal over koppelingen in Illustrator

9-12-11: Toevallig zat ik vandaag net te kijken naar een document op de website van Markzware. Via Flightcheck is het mogelijk om diverse aspecten van een Illustratorbestand te controleren. Zelfs een ‘verzamel-voor-servicebureau’ of ‘pakket-functie’ is daarmee mogelijk, inclusief het bij elkaar vergaren van de gebruikte lettertypes en gekoppelde foto’s. Handig!
Kijk maar op de website van Markzware.

Adobe heeft in 2016 de Pakketfunctie toegevoegd aan Illustrator: daarmee kun je alle gekoppelde foto’s bij elkaar vegen in een nieuwe map, samen met de gebruikte lettertypes en een kopie van het Illustrator-document.

Laat knoppen zien
Verberg knoppen
Gevonden wat je zocht??

Gevonden wat je zocht??

Anders heb ik nog wel wat gratis tips voor je. Met betrekking op jouw werk, natuurlijk. Laat dan in ieder geval even je mailadres achter. En geef aan waar je belangstelling ligt. Dan hoef je niet meer te zoeken naar goede tips op deze site, maar krijg je ze meteen in je mailbox!

Interessegebied – Ik werk met (meerdere mogelijk):

Inschrijving gelukt! Binnenkort gratis tips.