Illustrator pathfinder niet destructief

Wanneer je in Adobe Illustrator gebruik wilt maken van Pathfinder, is dat een redelijk evident proces: je tikt objecten aan waarmee je iets wil laten gebeuren, en vervolgens kies je een Pathfinderfunctie uit die het uitvoert. Maar als je het slim aanpakt, kun je er meer mee doen.

Sneeuwpop

Wanneer je bijvoorbeeld een sneeuwpop wil maken, kan die bestaan uit drie cirkels met gedeeltelijke overlap. Deze cirkels selecteer je, en je kiest bij Venster>Pathfinder voor het eerste knopje. Maar je houdt de alttoets ingedrukt terwijl je op dit knopje drukt. Daarmee heb je in het lagen-deelvenster een samengestelde vorm gemaakt. Zonder de alttoets was het gewoon een pad geweest. Wanneer je wil, kun je met de witte pijl met + een cirkel aantikken en alsnog verplaatsen, of vergroten. Je kunt ook het lagen-deelvenster gebruiken om een van die cirkels aan te tikken (rechts in het deelvenster op het vierkantje naast het pad: niet op de naam van het pad zelf) en daarna met de zwarte pijl nog opschuiven.

Wil je achteraf nog iets toevoegen aan deze samengestelde vorm, dan kan dat via het lagen-deelvenster eenvoudig gedaan worden: je versleept een nieuw toe te voegen object en laat hem vallen binnen de samengestelde vorm in het lagen-deelvenster.

Wil je dit nog even in een filmpje voorbij zien komen? Dat kan. Klik dan Hier.


2 reacties op “Illustrator pathfinder niet destructief
 1. Doriene schreef:

  Zo dat is handig zeg, nooit geweten. Bedankt voor de tip!!

  • Peter Maas schreef:

   En toch zit het er al in sinds heeeeeel lang. Dat pleit maar weer voor het af en toe even bijspijkeren van kennis. Vroeger werkte het zo, dat je juist de alttoets niet hoefde vast te houden om een nog niet verrekend (lees:definitief) ontwerp te hebben. Maar kennelijk waren er veel gebruikers die het maar lastig vonden om zelf nog op de knop ‘Uitbreiden’ te tikken. Heeft Adobe het voor ze omgedraaid.
   Leuk dat je de tip kan waarderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Onderwerpen

Top