Lijnen met een verloop in Illustrator

Het is raar maar waar: Adobe Illustrator kan geen lijnen maken met een verloopkleur er in. InDesign kan het wèl. Okee, Illustrator kan ook patronen op lijnen toepassen, maar daar zat ik niet op te wachten. Ik maak me daar een beetje kwaad om, en ben eens gaan nadenken of er tòch niet een mogelijkheid is om het te maken. En ik heb wat gevonden.

Lijnen met een verloop in Illustrator

Deze methode maakt gebruik van het palet Vormgeving. Vind je onder het venster-menu.

 1. Teken een lijn, zoals je dat normaal ook doet.
 2. Geef deze lijn een bepaalde dikte. De kleur doet er niet toe: die ben je straks toch kwijt. De lijndikte ook.
 3. Geef de vulling een verloop. Mag lineair zijn, of radiaal. Misschien staan er al wel verloopjes in je stalenpalet.
 4. Kies daarna uit het Effectenmenu voor Effect, Pad, Pad verschuiven. De hoeveelheid verschuiving maal twee is de lijndikte die je overhoudt.
 5. Verwijder de lijn die je in het begin had toegevoegd. Dat kun je handig doen in het palet Vormgeving.

De tweede methode is die van het overvloeien-object. Verschil met de vorige methode is dat de lijndikte kan veranderen in je verloop. En verloopjes ook kunnen in kleur veranderen met de tekenrichting van je object mee. Achteraf kun je ook de kleur of lijndikte nog eenvoudig aanpassen. Ook deze techniek is al heel wat jaren mogelijk.

 1. Maak twee cirkels of meer die iets van elkaar af staan, en een eigen kleur hebben. Geen lijn: aleen maar een verschillende vulkleur gebruiken.
 2. Selecteer de cirkels, en kies voor het menu Object, Overvloeien, Maken. Je objecten worden nu omgezet in een overvloeien-object. Door middel van directselectie (witte pijl) of dubbelklikken kun je nog bij de individuele cirkels om kleur en/of grootte te veranderen.
 3. Teken nu een lijn waarover je het verloop liever zou willen zien.
 4. Selecteer de nieuwe lijn èn het overvloeien-object. Kies daarna voor het menu Object, Overvloeien, As Vervangen. Nog steeds kun je de grootte en de kleur van objecten op deze lijn aanpassen. Ook de dekking van zo’n verloop kan geanimeerd worden door één van de rondjes een lichtere dekking te geven.

overvloei-objecten

Methode drie: het dekkingsmasker. Deze methode is ook al tijden haalbaar (sinds Illustrator versie 9, en we zitten nu op 15). Een dekkingsmasker kan ook van transparantie gebruik maken, maar dan weer op een andere manier.

 1. Maak een lijnobject, en een verloopobject. Dat verloopobject mag van alles zijn. Dus ook een overvloeien-object zoals hierboven beschreven. Of een verloopnet. Het lijnobject ligt bovenop, en heeft de kleur wit.
 2. Indien nodig (heb ik gebruikt in het voorbeeld) kun je ook de lijndikte nog af laten nemen door als zodanig in te stellen bovenin het regelpaneel van illustrator.
 3. Selecteer beide objecten. Dus zowel je witte lijn als het verloopobject er achter. Gebruik nu het palet Transparantie, en kies uit het uitklapmenu van dit palet voor Dekkingsmasker Maken. Het verloop is nu alleen nog zichtbaar waar voorheen het witte object stond. Via het palet Transparantie kun je nog verder werken met het witte object, en er desgewenst een doezelaar omheen zetten: die geeft het geheel een zachte buitenkant. Het lijkt wel haast Photoshop, maar is nog steeds op objecten gebaseerd.

Andere aanpak met gesloten objecten

Bovenstaande methodes waren mogelijk bij open lijnen. Soms heb je een lijn nodig om een gesloten vorm. En bovendien moet die lijn een verloop hebben. Bijvoorbeeld bij letters met een contour, waarbij de contour een verloopje moet krijgen. Je moet dan het palet Vormgeving gebruiken.

 1. Typ je tekst. In mijn voorbeeld ga ik voor de letters BBQ. Maak voldoende groot en vet om wat te hebben om een beeldmerk mee te maken.
 2. Pak het zwarte pijltje. Verwijder de kleur van de letters. Ze staan er nog wel, maar zijn vooralsnog kleurloos.
 3. Ga naar het palet Vormgeving. Kies het uitklapmenu van Vormgeving, en kies voor Nieuwe Vulling Toevoegen. Pas een verloopvulling toe.
 4. Gebruik nogmaals het uitklapmenu, en voeg opnieuw een vulling toe. Deze vulling zal dezelfde zijn als de vorige.
 5. Selecteer de onderste van deze twee verloopvullingen, en gebruik het menu Effect, Pad, Pad verschuiven. Een positieve waarde zal een contour aan de buitenkant geven.
 6. Verander nu de kleur van het achterste verloop.

Adobe Illustrator lijn verloop

Ben je meer een liefhebber voor filmpjes? Klik hier. Dan komt het nogmaals voorbij.


2 reacties op “Lijnen met een verloop in Illustrator
 1. Fred Lansbergen schreef:

  geniaal! het is inderdaad raar, en ik ben er al een aantal keren tegenaan gelopen, dat illustrator geen kleurverloop in lijnen heeft.. maar met jouw tuturial heb ik dat mooi weten te omzeilen! dank,

  groet,

  fred lansbergen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Onderwerpen

Top