InDesign template maken. Ook Illustrator en Photoshop templates.

Heb je al verstand van InDesign, maar is het lastig om aan de slag te gaan met dit programma? dan ga ik je helpen. Ik vereenvoudig jouw werk door een InDesign template te maken voor je. Of een voor Illustrator, of Photoshop.

InDesign Template maken, ofwel een sjabloonSommige mensen vinden de praktijk met InDesign toch een stuk lastiger dan ze eerst hadden gedacht. Er zijn veel technische dingen om rekening mee te houden in het ontwerp. Daar komt bovenop dat men er vaak te weinig oefening of ervaring mee op doet om lekker ‘op dreef’ te raken.

Laat een template maken: een sjabloon maakt het werk veel eenvoudiger.

Laat mij je dan helpen met het maken van een sjabloon. Je hebt dan een bestand in handen:

 • dat er goed uit ziet, en slim is opgebouwd, zodat je het snel en consequent kunt vullen
  • Met Alineastijlen
  • en Tekenstijlen
  • en Geneste stijlen
  • en Objectstijlen indien mogelijk
  • En als je ook tabellen gebruikt: celstijlen en tabelstijlen
 • waarmee je meteen met je productie aan de slag kunt
 • dat GREP in de alineastijlen gebruikt (InDesign) waar dat handig en gewenst is
 • waarin tekstkaders en beeldkaders en kleuren al zijn voorbereid conform huisstijl
 • waarbij je indien nodig nog een gebruiksinstructie krijgt (zie de voorbeelden hieronder). Dan kun je niet vergeten hoe je het moet toepassen.

» Dat is precies wat ik nodig heb

Sjabloon voor InDesign

Zo mocht ik pas nog een InDesign template maken voor iemand die eigenlijk in de horeca-groothandel zit. Hij had een document nodig waarmee een prijslijst gemaakt kon worden. Hieronder kun je het instructiefilmpje zien dat ik voor hem had gemaakt. Je merkt dan dat er aardig wat handigheidjes in gebakken zitten.

Sjablonen voor optimaal gebruik in Adobe Illustrator

Ook in Adobe Illustrator kun je met sjablonen werken. Een sjabloon helpt je om geen fouten te maken en om herhalend werk in te korten. Een mooi voorbeeld is het sjabloon dat ik gemaakt had voor de firma Agmi, in Tegelen. Zij produceren straatnaamborden, en ook de richting-borden boven de snelweg. Om de borden sneller te kunnen maken, gaan ze binnenkort over naar een nieuwe methode. De borden worden dan gemaakt met Adobe Illustrator. Om nu te zorgen dat de productie hiervan zo consequent en snel mogelijk gebeurt, had ik een sjabloon voor Agmi gemaakt. In de video hieronder kun je zien waarop ik heb gelet.


Gratis interactief boek

Een andere cursist zegt:

Peter is enthousiast. Legt duidelijk uit. De gereedschappen die belangrijk zijn voor je werk behandelt hij stap voor stap. Daarnaast krijg je filmpjes toegestuurd die je thuis kunt gebruiken als naslagwerk.

Top