Edge Animate CC bestanden in ePubs

We kunnen ePubs maken met animaties er in. Deze animaties kunnen gemaakt worden met InDesign zelf, of worden geïmporteerd vanuit Edge Animate. Maar er gaat nog iets niet helemaal lekker.

De animatie die met Edge Animate is gemaakt, wordt bewaard als .oam-bestand. Maar deze animatie speelt niet altijd af. (een .oam is een pakketje waar alles in zit, inclusief een voorvertoning zodat de ontwerper het ontwerp goed kan plaatsen op de InDesignpagina). Hij speelt af in iBooks op de Apple Computer. Hij kan afspelen in Readium in je webbrowser. Maar hij speelt niet af in iBooks op je iPad.

Dat is een probleem

Als een belangrijk deel van je boodschap in zo’n animatie zit en hij doet het soms niet, heb je echt een probleem. Ik ben geneigd om te zeggen dat je dan naar een andere technologie moet. Ga nooit akkoord met iets wat je niet goed in kaart hebt gebracht. Dan maar een animatie met InDesign gemaakt: die is betrouwbaarder.

Adobe Digital Editions vs iBooks

Een animatie die met Edge Animate is gemaakt en wordt bekeken door de ePub in ADE te lezen zal wèl afspelen. Dezelfde ePub bekeken in iBooks op de Apple computer doet het óók, maar weer niet in iBooks op de iPad… Om gek van te worden! En ze geven elkaar natuurlijk de schuld. Dit speelde een half jaar geleden al (het is nu mei 2015) en is nog niet opgelost. ADE onder Windows is niet echt de beste oplossing voor het bekijken van interactieve ePubs met vaste layout. En Adobe geeft aan ‘dat ze er mee bezig zijn’.

Readium

Wanneer je de ePub bekijkt met Readium (een plugin voor de Chrome webbrowser) ziet alles er goed uit. Dus ook die animatie die je met InDesign hebt gemaakt, èn die animatie die uit Edge Animate komt.


Onderwerpen

Top