Sigil voor ePubs? niet doen!

Vandaag was ik bij een relatie die moeite heeft met het valideren van hun eigen ePubs. Ze maken die met InDesignCS6, en doen dan nog wat dingen achteraf met Sigil: metadata toevoegen, coverfoto toevoegen, en meer van dat soort dingen. Na aanpassing moet de ePub gevalideerd worden. Dat kan online bij http://validator.idpf.org, of eventueel offline. Maar hun ePubs werden vaak afgekeurd met allerlei moeilijk te begrijpen foutmeldingen.

Sigil als ePub editor

Er is een programma Sigil, waarmee je een gemaakte ePub kunt openen. En aanpassen. Je ziet alle html-inhoud staan, en de afbeeldingen, de fonts, en zelfs ook de XML-code die onderdeel is van zo’n ePub. Prachtig bedacht, maar er waren nogal wat foutmeldingen over de ePub toen ze die bij de uitgeverij wilden aanbieden.

Om zeker te zijn heb ik een ePub gemaakt met hyperlinks, plaatjes, stijlen, enzovoorts. Deze zat goed in elkaar en werd technisch goedgekeurd. Ook door die online validatie. Ik open daarna de ePub met Sigil. Kies voor ‘bewaren als’ en schrijf het bestand onder een andere naam weg. Verder niks mee gedaan. Bij het valideren wordt hij afgekeurd…

Er is geen pijl op te trekken, maar regelmatig verbouwt Sigil de halve ePub al bij het openen. En laat losse eindjes liggen. Mijn conclusie is dus duidelijk: Sigil wil ik niet meer zien.

Coverfoto later toevoegen aan ePub

De reden voor het inzetten van Sigil zat hem in de wens om een coverfoto achteraf nog aan de ePub toe te kunnen voegen. Maar dat kan toch ook gewoon binnen InDesign?

Bij het maken van een ePub kun je in InDesign nog een ander beeld toekennen dan de eerste pagina, om te gebruiken als cover. Normaal wordt de eerste pagina gebruikt om een afbeelding van te maken (die zie je dan op je boekenplankje in iBooks bijvoorbeeld) maar je kunt ook zelf nog een andere jpeg aanwijzen die gebruikt moet worden voor de kaft. Dat was een veel gemakkelijker oplossing, en leidt niet meer tot afgekeurde ePub. Kies dus voor Omslag: uit bestand.

ePub coverfoto instellen

Kies met InDesign zelf welk beeld je wilt gebruiken voor de omslag.


Onderwerpen

Top