Zelf ben ik niet zo goed met formules in de chemie, maar mijn klanten soms wèl. Ik ben weer beter met GREP in InDesign. Een klant wil met InDesign zijn teksten vormgeven, maar vindt het heel vervelend dat zijn aanleveranciers niet consequent zijn met schrijven: er wordt vaak een aanduiding in graden Celsius gedaan, waarbij soms te veel spaties, soms te weinig, of op de verkeerde plaats voorkomen. En bovendien wordt niet altijd het zelfde tekentje gebruikt voor graden °C.

 

 

 

Met GREP in InDesign kan het beter!

Grep in InDesign staat voor General Regular Expressions Parser. Je kunt het gebruiken binnen de formulering van je alineastjilen, of bij Zoek&Wijzig. Als je het gebruikt in je alineastijlen verandert alleen de vormgeving van de tekst, en als je Zoek&Wijzig gebruikt ben je de content aan het aanpassen. Ik heb een oplossing gezocht voor Zoek&Wijzig, en wilde in 1 zoekopdracht alle schrijfwijzes voor een temperatuur kunnen vangen en vervolgens veranderen in de enige juiste schrijfwijze.

Gebruik die code in GREP

InDesign wil je altijd wel helpen met het formuleren van de juiste code, maar praktijkvoorbeelden zijn soms een heel gepuzzel. Wanneer ik zoek naar

(\s(\+)?(\-)?)?\s?(\d+)\s?(°|0|⁰|˚|o)\s?C en dat laat vervangen door $1$4~S°C, heb ik het in één keer opgelost.

GREP in InDesign. Zet graden Celsius op een nette manier

Het ziet er complex uit en dat is het ook.

Wil je de uitleg ook? download dan het InDesign CS6 document en lees alle uitleg hierover.

Waar bewaar je die zoekopdracht?

Als je in het dialoog van zoek&wijzig zit, vind je bovenin een klein icoontje: een diskette. Daarmee kun je je complexe zoekopdracht bewaren op schijf. De volgende keer dat je InDesign opstart, kun je hem dan eenvoudig weer opnieuw toepassen. Een bewaarde zoekopdracht kun je ook delen met anderen, als je maar weet waar het wordt bewaard op schijf. Voor Macintosh gebruikers staat het op

Users\[username]\Library\Preferences\Adobe InDesign\[Version]\Find-Change Queries\[query type]

En Windowsgebruikers vinden hem op

 

Users\[username]\AppData\Roaming\Adobe\InDesign\[Version]\Find-Change Queries\[query type]

Vanaf daar is het eenvoudig te kopiëren en te installeren.

 

Ik daag je uit

Ik stel me voor dat je ook wel eens tegen dergelijke kwesties of uitdagingen aan loopt. Kom je er niet uit en wil je dat ik mee denk? Stuur ze dan naar me op. Ik denk er graag over mee! Uitkomsten plaats ik dan ook weer op deze blog, zodat iedereen er voordeel aan kan hebben.

Laat knoppen zien
Verberg knoppen
peter maas

Gevonden wat je zocht??

Anders heb ik nog wel wat gratis tips voor je. Met betrekking op jouw werk, natuurlijk. Laat dan in ieder geval even je mailadres achter. En geef aan waar je belangstelling ligt. Dan hoef je niet meer te zoeken naar goede tips op deze site, maar krijg je ze meteen in je mailbox!

Interessegebied – Ik werk met (meerdere mogelijk):

Inschrijving gelukt! Binnenkort gratis tips.