GREP in InDesign: laat InDesign het werk doen.

Sinds Creative Suite 4 is er de mogelijkheid GREP in InDesign te gebruiken binnen een alineastijl. Het is een afkorting van General Regular Expressions Parser. Maar dat mag je meteen weer vergeten. Het is een methode die ook al jaren binnen het Unix operating systeem bestond om met abstracte codes variabele tekst te vinden.

GREP in InDesign maakt makelaars blij

Stel bijvoorbeeld dat je een makelaar bent, en nogal vaak iets moet omschrijven in vierkante of kubieke meters. Dan krijg je nogal wat situaties waar er een 2 of 3 wordt voorafgegaan door een m. En je wil wel dat getal in superieur krijgen, maar natuurlijk niet die letter die er vóór staat. Dit is vrij eenvoudig te doen met GREP in InDesign, in de alineastijl. Je zal wel vooraf een tekenstijl moeten aanmaken die de cijfers omzet naar superieur zetwijze.

Vooraf even nog wat over dat superieur zetten van die 2 of 3. We kunnen natuurlijk heel gemakkelijk gebruik maken van het knopje bovenin de balk van InDesign. Maar afhankelijk van je lettertype is er misschien nog een betere manier om dit te doen. Je kunt gebruik maken van de stijl Superscript, maar dat maakt een verkleinde lettervorm. Het eerste getal 2 in de afbeelding hieronder ziet er wat dunner uit dan de tekst waar ie tussenin staat.

Superieur tekst

De eerste superieurvariant is niet zo goed als de tweede.

GREP kiest Opentype variant voor superieur cijfer

Als alternatief kun je ook gebruik maken van een Opentype Superior vorm (rechtsboven op je scherm, rechts van die bliksem, zit een klein menu, waarin je Opentype>Superscript/superior kunt toepassen. Maar: het is wel afhankelijk van het lettertype dat je gebruikt of deze optie beschikbaar is. Bij Opentype Pro fonts meestal wel.  In het slechtste geval vind je [Superscript/Superior] in de lijst. Tussen vierkante haakjes dus. Dan kun je deze optie niet gebruiken. Maak een tekenstijl aan die alleen dat doet: opentype superior. Bij het maken van een tekenstijl kun je kiezen voor Standaard tekenkopmaak: positie: opentype superior. Deze tekenstijl kun je toepassen op de momenten dat er een 2 of een 3 staat achter een letter m.

GREP in InDesign

In GREP code is dat (?<=m)[23].  In eenvoudig Nederlands staat er zoiets als: zoek naar een 2 of 3, en pas daar de stijl Oppervlaktemaat op toe. Maar niet zomaar op elke 2 of 3: er moet wèl een letter m vóór staan.

Nog niet genoeg gehad? Er is nog een artikel over beter tekstverloop. Misschien interessant? spaart je een hoop redactiewerk uit.

Er is altijd nog meer op het internet te vinden. 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Onderwerpen

Top