PDF voor drukwerk
Het maken van een goed PDF voor drukwerk is tegenwoordig wel wat eenvoudiger dan het vroeger was. Maar er zitten een paar adders onder het gras, waar ik gek genoeg niemand over hoor praten: ik voel me soms een roepende in de woestijn. Wil je weten wat er zoal komt kijken bij het maken van een PDF voor drukwerk? Stel dan conventioneel in, en lees verder.

Je kunt vanaf de website http://www.gwg.org eenvoudig de instellingen downloaden om PDF te maken vanuit InDesign. Joboptions noemen ze dat, naar het soort bestand dat Acrobat Distiller ook gebruikt. Ooit was er het plan van Adobe om alle programma’s gebruik te kunnen laten maken van hetzelfde instellingenbestand bij het maken van PDF. Zowel de Distiller van Acrobat, als InDesign als Illustrator als Photoshop konden dezelfde instellingen vinden om PDF voor drukwerk mee aan te maken. De instellingen die je vinden kunt, zijn gebaseerd op PDF/x1a. Dat is een standaard uit 2001: komt wel als verouderd over, maar drukkers zijn er in de regel blij mee omdat ze vaak conventioneel ingesteld zijn, en deze standaard gewoon voldoet, zonder verrassingen.

Export-instellingen zijn geen print-instellingen

De naam van de exportinstellingen die je vindt, eindigt op _IND4.joboptions. Je zou onder Windows ook kunnen printen naar AdobePDF, en als printinstelling diezelfde instelling gebruiken die eindigt op _IND4. Maar dat is niet de bedoeling: bijna niemand maakt nog PDF aan via printen.

Eerst je colorsyncprofielen installeren als je een PDF voor drukwerk wilt maken

Voor het exporteren dus zijn er voldoende instellingen te vinden. Ook op www.printarena.nl vind je van alles. MAAR: nergens staat vermeld dat je eerst de benodigde colorsyncprofielen moet installeren. Op de GWGwebsite wordt er naar verwezen, en op Printarena.nl kun je ze óók vinden, maar er wordt niet vermeld dat je ze eerst moet installeren, vóórdat je de joboptions toevoegt aan InDesign. Als je dit niet doet, zal de joboption terug vallen naar Fogra39 of een andere standaard.

En Rendering intent niet te vergeten

Bovendien: niemand heeft het nog over Rendering Intent! En dat terwijl de rendering intent voor krantendrukwerk toch echt op Perceptueel ingesteld moet worden, en voor vellenoffset op Relatief Colorimetrisch. Met de ene keer zwartpuntcompensatie uit, en bij vellenoffset juist aan. Voor biotop papier kom je bij de ene foto beter uit met Perceptueel, en bij de andere met Relatief Colorimetrisch. Dat heeft te maken met het beperkte kleurbereik van ongecoat papier, waar sommige (maar niet alle) foto’s wat last van hebben. Rendering Intent stel je in bij de algemene kleurinstellingen. In onderstaande schermafdruk is het rood omkaderd.

 

PDF voor drukwerk wordt gestuurd door kleurinstellingen van InDesign

Misschien dat je het kruisvakje voor Geavanceerde modus nog aan moet tikken. Dan zie je onderin met welke Rendering Intent je werkt, en of zwartpuntcompensatie aan staat of uit. Deze instellingen kunnen aangepast worden als je een document al open hebt staan. Maar de keuze voor het juiste uitvoerprofiel zoals ISOcoatedv2_300 kun je beter doen voordat je een document aanmaakt, of je moet het dialoog gebruiken onder Bewerken, Profielen Toewijzen. Als je in InDesign nog kiest voor het menu Weergave, Voorvertoning Overdruk wordt het profiel gebruikt dat momenteel aan je InDesigndocument is toegewezen. In onderstaand dialoogvenster zie je dat het programma InDesign eigenlijk is ingesteld op CoatedFogra39, maar dat het nu geopende document werkt met ISOcoatedv2_300.

Ken het juiste drukwerkprofiel toe aan je InDesign document

Mocht het nodig zijn, dan kun je los van je algemene kleurinstellingen nog andere rendering intent kiezen om toe te passen op vlakke kleuren, afbeeldingen, en verloop-kleuren binnen InDesign. Daar bovenop kun je per foto nog kiezen voor een andere rendering intent dan die aan je document verbonden is. Dat gaat via rechtsklikken, en dan naar Afbeeldingen, Kleurinstelling afbeelding.

PDF/x1a of PDF/x4 voor drukwerk

De tijden veranderen. Als je PDF voor drukwerk wilt aanmaken, zie je anno 2019 ook meer drukkerijen die liever PDF/x4 willen ontvangen. Bij PDF/x1a mag er geen RGB zitten in je PDF voor drukwerk. En ook geen transparantie. Bij PDF/x4 mag er wèl transparantie in zitten, dus de PDF hoeft niet worden afgevlakt. Volgens de internationale standaard mag er in een PDF/x4 ook RGB, maar daar zit je drukker weer niet op te wachten. Die zal kiezen om alle RGB-kleuren automatisch te laten omzetten naar CMYK.

En PDF/x3 dan?

PDF/x3 is een standaard voor drukwerk waarbij transparantie niet mag, en RGB wel. Mits met ingesloten kleurprofielen, die per object zijn terug te lezen. Er zijn drukkerijen die zeggen dat ze open staan voor PDF/x3, maar willen toch dat je de kleuren omzet naar CMYK. Ja, dat is bijna het zelfde als een PDF/x1a. Want daar mocht ook geen RGB in staan, en geen transparantie. PDF/x3 is een norm waar niet veel drukkerijen mee werken.

Wil je nog meer weten over PDF/x? Lees dan verder in het artikel dat ik daarover geschreven heb.

Ik weet wel dat het allemaal nogal technisch is, maar het valt best uit te leggen. Hulp nodig? Neem dan contact met me op.

Meer weten over een drukbare PDF?

Er valt van alles te leren over het maken van een goede PDF. Je kunt het willen certificeren met Acrobat zelf, of met Enfocus ConnectYou of Enfocus PitstopProfessional. Je leert over Transparantie afvlakken, Uitvoerintentie, RenderIntent, Downsamplen, Kleurprofielen, en PDF/x standaarden.

Geen sjans met Comic Sans

Geen sjans met Comic Sans

Wat is er mis met de Comic Sans? Veel mensen zouden antwoorden: wat is er niet mis? Ik steek er even wat tijd in om uit te leggen waar een lettertype aan moet voldoen voordat het helemaal okee is. Want ik merk soms in de les dat cursisten wel hebben gehoord dat Comic...

Betere samenwerking tussen vormgevers en auteurs.

“Als jij de brochure af hebt, kan ik daarna nog de tekst bewerken?” Je hebt die vraag misschien al eens gehoord. Opdrachtgevers leggen soms druk op de samenwerking tussen auteur/redacteur en vormgever. In dit bericht geef ik je een aantal oplossingen mee om dit vlot...

Geen Certified PDF met InDesign, maar toch drukklaar!

Geen Certified PDF met InDesign, maar toch drukklaar!

Als je een PDF wilt aanleveren bij printshop of drukkerij is er altijd de vraag hoe je dat moet doen. In dit artikel ga ik in op het maken van PDF met Adobe InDesign. Het is dan nog geen certified PDF, maar voldoet wel aan de drukkersnormen.PDF/x is er voor drukbare...

Sign & Print beurs 2020 Gorinchem

Deze week was ik op de Sign & Print beurs in Gorinchem. Even heb ik me wel afgevraagd of ik wel zou gaan, of niet. Maar die woensdag was de stand van (Corona)zaken anders dan vandaag de dag. Hier volgt een kort verslag.Bij binnenkomst – na het verplichte opnemen...

Laat knoppen zien
Verberg knoppen
peter maas

Gevonden wat je zocht??

Anders heb ik nog wel wat gratis tips voor je. Met betrekking op jouw werk, natuurlijk. Laat dan in ieder geval even je mailadres achter. En geef aan waar je belangstelling ligt. Dan hoef je niet meer te zoeken naar goede tips op deze site, maar krijg je ze meteen in je mailbox!

Interessegebied – Ik werk met (meerdere mogelijk):

Inschrijving gelukt! Binnenkort gratis tips.