InDesign en overdruk zwart

Wanneer je tekst zwart maakt, bedoel je dan echt zwart? of gewoon zwart? In dit artikel leg ik je uit dat zwart en zwart niet hetzelfde is. Het heeft alles te maken met overdruk. Hou je van filmpjes, dan heb ik onderaan de pagina een filmpje staan. Staat ook op Youtube.

Weet je nog niet zo goed wat overdruk is? kijk dan eerst even in het artikel dat overdruk uitlegt.

Wanneer je zwarte tekst typt in InDesign, staat deze standaard op overdruk, niet op uitsparen. Dat kun je ook vinden als instelling in de voorkeuren, onder Vormgeving van Zwart. Dat betekent dat als je tekst zet op een gekleurde ondergrond, of over een foto, dat het cyaan magenta en geel van de ondergrond mengt met het zwart van de letters. Dat is meestal prima: het is voor de drukker eenvoudiger drukken. Het voorkomt dat je naast de zwarte letter een heel dun wit kiertje krijgt als tijdens het drukken de vier kleuren niet precies op elkaar vallen. Zwart loopt namelijk over de andere drie kleuren heen. De letter is prima leesbaar, en het kiertje wit kan nooit ontstaan.

Indesign zwart dekkend

Als je zwart dekkend zou zijn in InDesign, is er een risico op een kiertje wit in het drukwerk. In kleine corpsen willen we de zwarte letter op overdruk hebben staan.

Voorvertoning kleurscheiding

Als je wilt zien hoe dat in drukkleuren gaat werken, kun je gebruik maken van het deelvenster Uitvoer, Voorvertoning Scheidingen. Je kunt tijdelijk het zwart verbergen, en zien dat een foto of anders gekleurd object gewoon door loopt onder de letters. In drukwerk krijg je daardoor een prima leesbaar resultaat.

Instellingen voor vormgeving van zwart

Ga in InDesign naar de voorkeuren, en zoek de instellingen op voor de Vormgeving van zwart. Kies daar om Op het scherm de zwarttinten nauwkeurig weer te geven. Het is namelijk zo dat het zwart van het beeldscherm dieper zwart is dan het zwart van drukwerk. Zeker bij drukwerk op ongestreken of mat papier is het duidelijk dat de densiteit van zwart niet zo hoog is: papiervezel kruipt weer door de inkt omhoog, waardoor de inktlaag geen volle kleur kan geven op het papier.

InDesign overdruk zwart soms liever niet

Als je heel grote vette letters maakt in zwart, en die zet je over een foto heen, is het soms niet meer goed om zwart op overdruk te zetten. Want je zou een wat onrustige kleur letter krijgen, waar je de foto nog in ziet doorschemeren. Beter is dan om de kleur van de letter aan te passen. Dat kan op vier manieren:

  1. Verander de voorkeuren, en zet het vinkje af voor Staal [Zwart] overdrukken bij 100%. Nu worden alle objecten die gevuld zijn met 100% Zwart op uitsparen gezet. Misschien is dat wel weer een wat extreme maatregel.
  2. Een alternatief is dat je de grote letters selecteert die je 100% zwart had gemaakt, en die aanpast naar 99% zwart. De voorkeuren dwingen af dat het alleen op overdruk komt in geval van 100%. Je zal in drukwerk geen kleurverschil zien tussen 99 en 100% tint. Maar het verschil op uitsparen en overdruk is wèl goed te zien in grote zwarte vlakken.
  3. Maak geen gebruik van de standaard staal [Zwart] maar maak een eigen staal of gebruik het deelvenster Kleur. En zet de staal of kleur op 100% zwart. Omdat het nu niet meer gaat om die standaard staal [Zwart] maar om een eigen kleur, vervalt het automatisme van overdruk.
  4. Kleur de grote zwarte tekst in met 100%zwart èn 50%cyaan. Dat maakt dat de kleur voller/donkerder is, en voorkomt dat de achterliggende foto doorschemert. Wanneer je een volvlak zwart drukt op wat minder glad/gestreken papier komt de vezel van het papier nog wel eens omhoog, waardoor het zwart er minder vol of vet uit ziet. Door er nog een hoeveelheid cyaan achteraan te zetten, maak je het zwart weer dieper of intenser.

Het kan gebeuren dat als je methode 1 of 3 volgt, dat de prepress workflow van de drukker de overdruk toch weer actief maakt in zwarte tekst of andere zwarte objecten. Want in het maken van een certified PDF bestaat er de mogelijkheid om zwarte elementen automatisch op overdruk te zetten. Methode 2 en 4 geven dus wat extra zekerheid.

Vind je het interessant en waardevol? Klik de Share/Like button even aan.

 

Als je meer over deze onderwerpen wilt weten (en waarom het bij drukwerk soms fout gaat) is misschien een training interessant voor het Aanleveren van drukwerk.

 

Wil je nog verder gaan, dan kun je ook een training Certified PDF nemen. In Certified PDF worden ook overdruk-eigenschappen automatisch gecorrigeerd.

Was jij meer van de filmpjes? dan kun je hieronder even kijken.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Onderwerpen

Top