De knop die niet werkt in een interactieve PDF

Een klant vraagt me om hulp. Ze maakt een interactieve PDF, waarin met knoppen wordt gewerkt. Deze maken andere knoppen zichtbaar/onzichtbaar. Maar eentje doet het niet. Kun je me helpen? Toen ik zag waar het probleem zich afspeelde, was mijn eerste vermoeden meteen de juiste.

Interactieve PDF met knoppen omzeilt Flash

Er is een voordeel aan het werken met knoppen die andere knoppen zichtbaar/onzichtbaar maken: je vermijdt Flashtechniek. Daardoor is je interactieve PDF ook nog op tabletten te bekijken. Alhoewel niet in alle apps. Een app als PDF-expert doet het prima. Maar Judith (zo heet ze) zegt dat deze knop het alleen nog goed doet als ze een export maakt naar PDF met Flash er in. En ook als ze exporteert naar SWF. Maar ja, dat wil ze dus vermijden.

Naam van de knop is belangrijk

Omdat je exporteert naar PDF, wordt alle interactiviteit vertolkt naar Javascript-opdrachten. Voor zover mogelijk dan. InDesign moet maar zien hoe hij het doet: wij hoeven dat niet te weten. Maar nu blijkt dat in dit document er toch wat aangepast moet worden.

InDesign knopnamen voor interactieve PDF

De namen van een knop moeten eigenlijk geen punten hebben. Aanpassen hoeft gelukkig maar één keer.

Javascript gebruikt punten voor onderscheid in groepsnamen

Binnen Javascript is een punt in een naam een onderscheidend gedeelte. Het maakt een groepsnaam aan. Bijvoorbeeld: als je vier knoppen hebt gemaakt en deze hebt genummerd als knop.algemeen.1, knop.algemeen.2, knop.algemeen.3 en knop.speciaal.1, dan kun je drie van deze knoppen tegelijk aanspreken met een script, als je ze aanspreekt op de groepsnaam ‘knop.algemeen’. En je kunt al deze vier knoppen tegelijk aanspreken als je een script maakt dat de naam ‘knop’ gebruikt. Bijvoorbeeld om knoppen te verbergen, of onbruikbaar te maken.

Ik zag hoe Judith de knop had genoemd die ze zichtbaar wilde maken. Ik kreeg een vermoeden dat dáár de oorzaak zat van het niet functioneren van de knop. Ik heb de knopnaam aangepast. Gewoon alle punten er uit gehaald, en een underscore gebruikt.

Het is een beetje zoals bestandsnamen voor Macintosh-gebruikers: zij kunnen een bestandsnaam maken met een slash / er in. Maar een slash wordt onder Windows beschouwd als een onderscheidend teken: wat voor de / staat is een mapnaam, en dus geen onderdeel van de bestandsnaam. Zo kan je bestand onder windows dus nooit geopend worden.

Andere knoppen passen zich aan

Gelukkig is InDesign iets slimmer dan Acrobat: wanneer ik de naam van een knop aanpas, wordt deze naam bijgewerkt in andere knoppen die deze knoppen moeten tonen/verbergen. Dan hoef je maar één keer iets aan te passen. (Als ik de naam van een object verander in Acrobat, moet ik zelf de scripts daarna nog bijpassen om deze nieuwe naam te gebruiken).

Wil je meer weten over interactieve PDF? Kijk dan eens op de pagina waarin ik de cursus over interactieve PDF aanbied. En schrijf je in.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Onderwerpen

Top