Overdruk in InDesign voor spotvernis

Het is denkbaar dat je in InDesign een ontwerp maakt waarin je op een klein gedeelte een vernis wilt laten aanbrengen. Vernis is dan een aparte kleur, en dus een extra drukgang. In dit artikel geef ik je een voorbeeld. Weet je nog niet goed wat overdruk in InDesign precies in houdt? Kijk dan even naar het artikel dat overdruk toelicht.
Hou je meer van filmpjes, dan heb ik het onder in de pagina voor jou visueel gemaakt.

Meer hierover leer je in de cursus Aanleveren voor drukwerk 

Vernis aanmaken

Een vernislaag kun je als kleur niet vinden in de Pantone-bibliotheek. Die moet je dus zelf aanmaken. Gebruik het deelvenster Stalen (swatches) en neem het menu rechtsboven in dit deelvenster. Kies voor Nieuwe kleurenstaal, en in het dialoogvenster dat volgt stel je in op Steunkleur (want dan wordt het een extra drukgang) en voor een vrij lichte opbouw van bijvoorbeeld 10%CMY. Natuurlijk geef je er een naam Vernis aan, en het is niet nodig om deze kleur toe te voegen aan een CC-Bibliotheek. Als je op OK drukt, heb je een nieuwe kleur toegevoegd aan je Stalenvenster.

Vernis toepassen

Je wilt nu de vernis in je ontwerp gebruiken: maak een kader (of een andere vorm) en vul deze met de kleur Vernis. Standaard is het zo dat dit object de onderliggende objecten afdekt. Dat kun je controleren als je gebruik maakt van het menu Venster, Uitvoer, Voorvertoning scheidingen (window, output, separations preview). En zet de weergave op Scheidingen of zet de voorvertoning overdruk aan, via het menu Weergave. Verberg de objecten met de kleur Vernis, en je ziet dat ze de onderliggende objecten hebben afgedekt.

Overdruk in InDesign toepassen op Vernis

overdruk in InDesignSelecteer nu het object met die Vernis-kleur, en ga naar Venster, Uitvoer, Kenmerken. Doe het kruisvakje aan voor Vulling overdrukken. Nu lopen de kleuren van de onderliggende objecten gewoon door, onder het Vernis-object. Dat is wat we willen in drukwerk. De reden om de opbouw van de Verniskleur licht te houden, is dat hij niet al te storend is wanneer we hem in combinatie zien over de andere objecten heen.

Tip: Misschien is het een goed idee om de objecten met Vernis-kleur in een aparte laag te zetten, zodat je er niet de hele tijd naar hoeft te kijken met ‘voorvertoning overdruk’ actief. Is je computer snel genoeg, dan zul je minder merken van de vertraging. Het vertonen van alle kwaliteit van foto en vector kan namelijk een flinke aanspraak maken op processorkracht. Zo wordt overdruk in InDesign geen last maar een mogelijkheid om je ontwerp voor drukwerk te verbeteren.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Onderwerpen

Top