Probleem met pakket maken in InDesign

Laatst nog was er een klant die met een probleem zat in InDesign. Het maken van een pakket lukte niet. Er kwam een rare foutmelding.

Pakket maken met InDesign

 

InDesign kan het document blabla.indd niet inpakken. Kan noodzakelijke gekoppelde bestanden niet kopiëren.

Of ik die even kon oplossen. Natuurlijk ga je dan even googlen, maar ik vond geen oplossing op het internet. Daarom zet ik hem er nu zelf maar op. Ik merk dat veel mensen deze informatie opzoeken. Dus druk gerust even op die Share-knop hier opzij als er voor jou nuttige informatie in staat.

Pakketfunctie

Voor wie het niet weet: de pakketfunctie veegt alle gebruikte afbeeldingen en lettertypes bij elkaar in een verzamelmapje. Superhandig om een compleet archief te bewaren van een uitgevoerde klus. Je kunt zo ook je InDesignbestand handig aanleveren bij een drukkerij of printshop.

Minder handig aan deze functie is dat hij alleen lettertypes verzamelt van de tekstvakken waar ook echt tekst in staat. De pakketfunctie gebruiken bij sjabloonbestanden met lege tekstvakken is dus niet handig. Er worden ook geen beelden verzameld die naast de pagina staan in de plakbordruimte (die zijn voor het drukken ook niet echt nodig, natuurlijk). Maar dat was nu niet het probleem.

Bestandsnamen

De pakketfunctie heeft er last van als je bestandsnamen een slash / bevatten. Natuurlijk zijn er meer lastige tekens te bedenken die je probleemloos op een Macintosh kunt gebruiken in bestandsnamen. Maar de / in dit geval deed hem de das om. Die slash betekent onder Windows namelijk een map. Het bestand boekje/kaft.ai zou onder windows betekenen: het bestand kaft.ai in de map boekje. Vandaar dat de pakketfunctie aan de bel trekt. Maar het had wel iets instructiever gemogen.

Eigenlijk verbaast het me elke keer nog dat mensen deze rare tekens gebruiken in hun bestandsnamen: elke backup op een Windows-server of Unix zou hier geen wijs uit kunnen. Bovenstaand probleem kun je dus nooit ervaren als je onder Windows had gewerkt, want daar mogen bestandsnamen sowieso al geen / hebben. Sommigen leven kennelijk op een Mac-eilandje. Lekker makkelijk…


8 reacties op “Probleem met pakket maken in InDesign
 1. Melissa Vanoppen schreef:

  Wauw, bedankt. Door de bestandsnaam van een link te veranderen, kon ik nu wel het pakket opslaan. Hier was ik anders nooit opgekomen!

  • Peter Maas schreef:

   Mensen doen de gekste dingen hoor, met bestandsnamen. Omdat ik al jaren op beide platformen werk, en in mijn werk ook vaak moet automatiseren, heb ik het ‘klappen van de zweep’ wel leren kennen. Ben altijd huiverig voor wat ik noem ‘aparte tekens’. Ook in de Finder gebruik ik liefst geen samengestelde tekens, leestekens en alles wat buiten de standaard set valt.
   Fijn dat je de oplossing hebt gevonden!

 2. Henny schreef:

  Wat als de Pakketfunctie niet lijkt te werken met deze melding: Kan de noodzakelijke lettertype(n) niet kopiëren, terwijl de gebruikte fonts gewoon bruikbaar en beschikbaar zouden moeten zijn… (Preflight geeft geen meldingen)

  • Peter Maas schreef:

   Hallo Henny,
   Werk je op Macintosh of Windows? Als het Windows is, kunnen we het gebruik van ‘rare’ lettertekens bij een lettertype misschien uitsluiten. Op de Mac heb ik van alles voorbij zien komen, omdat mensen hun fonts hernoemen in iets wat ze logischer vinden, of handiger.
   Verder weet ik ook niet of je gebruik maakt van Typekit fonts? Dat zijn de fonts die je met je CC-licentie mag gebruiken uit the cloud. Die worden nooit mee gekopieerd (maar dat is standaard, en daar zou je niet een dergelijke melding bij horen te krijgen).

 3. Jeroen Danckers schreef:

  Ik krijg dezelfde foutmelding op een Windows computer (werk normaal met een Mac).

  “Kan noodzakelijk gekoppelde bestanden niet kopiëren”

  Aan bepaalde ‘exotische’ tekens in de bestandsnamen kan het niet (meer) liggen, die heb ik allemaal netjes gecorrigeerd. 🙂 Dus is het voorlopig een mysterie waarom ID geen pakketje wil opslaan.

  Het is een ID-document van een voorganger, dus good luck om de oorzaak te achterhalen. :-/

  Mocht er iemand nog een idee hebben waarom deze foutmelding getriggerd wordt, stel ik het zeer op prijs! Ik werk al meer dan 10 jaar met ID en dit is de eerste keer dat ik met dit probleem wordt geconfronteerd.

 4. Jeroen Danckers schreef:

  Ik heb intussen het probleem kunnen oplossen!

  Omdat de gebruikelijke oplossing niet werkte bij mij, heb ik verschillende andere mogelijkheden uitgeprobeerd. Volgens andere bronnen kan de lengte van een bestandsnaam ook roet in het eten gooien, maar dat was het bij mij ook niet.

  Daarom besloot ik mijn 115 afbeeldingen manueel op te snorren en naar een aparte map te kopiëren. (ID heeft daar ook een functie voor, maar die gaf ook een foutmelding bij mij)

  Tijdens mijn manuele kopieertocht kwam ik een bestand tegen dat beveiligd was tegen bewerken en kopiëren door een andere gebruiker van het netwerk. Door deze beveiliging uit te zetten, kon ik het pakket alsnog zonder fout opslaan.

  Gelukkig was het maar één bestand en kwam ik het relatief snel tegen in mijn zoektocht. Voor grote documenten met honderden, zoniet duizenden, afbeeldingen kan dit een quasi onmogelijke taak worden. Geen idee eigenlijk of het makkelijk op te sporen is of en welke bestanden zijn beveiligd in een netwerkomgeving?

  In ieder geval hoop ik hier mijn steentje te hebben bijgedragen bij een probleem dat blijkbaar verschillende oorzaken kan kennen.

  • Peter Maas schreef:

   super dat je dit nog even terugkoppelt, Jeroen!
   Als je wilt en kunt: stuur me dat bestand op, met die beveiliging er in. Dan kan ik eens zien of ik die eigenschap kan terugvinden in het deelvenster van Koppelingen. Want die kan heel veel details over je koppelingen laten meelezen.

  • Peter Maas schreef:

   Helaas. Ik kan het probleem reproduceren, maar kan InDesign geen indicatie laten geven over bestanden die vergrendeld zijn. Als ik eerst een foto plaats, en later (via inloggen als andere gebruiker) de rechten ontzeg voor die eerste gebruiker om bij het bestand te komen, heb ik het probleem ook. Als die rechten vooraf al waren ontzegd, kon ik de illustratie al niet eens plaatsen.
   Als ik gebruik maak van het deelvenster Koppelingen, kan ik het menu rechtsboven gebruiken om in de deelvensteropties alle mogelijkheden aan te zetten. Maar er zit geen optie tussen die mij laat zien hoe het staat met toegang tot een bestand. Zou op de wishlist mogen bij Adobe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Onderwerpen

Top