Laatst nog was er een klant die met een probleem zat in InDesign. Het maken van een pakket lukte niet. Er kwam een rare foutmelding:

InDesign kan het document blabla.indd niet inpakken. Kan noodzakelijke gekoppelde bestanden niet kopiëren.

Of ik die even kon oplossen. Natuurlijk ga je dan even googlen, maar ik vond geen oplossing op het internet. Daarom zet ik hem er nu zelf maar op. Ik merk dat veel mensen deze informatie opzoeken. Dus druk gerust even op die Share-knop hier onder als er voor jou nuttige informatie in staat. 

Bestandsnamen

De pakketfunctie heeft er last van als je bestandsnamen een slash / bevatten. Natuurlijk zijn er meer lastige tekens te bedenken die je probleemloos op een Macintosh kunt gebruiken in bestandsnamen. Maar de / in dit geval deed hem de das om. Die slash betekent onder Windows namelijk een map. Het bestand boekje/kaft.ai zou onder windows betekenen: het bestand kaft.ai in de map boekje. Vandaar dat de pakketfunctie aan de bel trekt. Maar het had wel iets instructiever gemogen.

Eigenlijk verbaast het me elke keer nog dat mensen deze rare tekens gebruiken in hun bestandsnamen: elke backup op een Windows-server of Unix zou hier geen wijs uit kunnen. Bovenstaand probleem kun je dus nooit ervaren als je onder Windows had gewerkt, want daar mogen bestandsnamen sowieso al geen / hebben. Sommigen leven kennelijk op een Mac-eilandje. Lekker makkelijk…

Servers

Wat je ook niet moet doen, is de illustraties op een server zetten waarbij de map voor die illustraties of de illustratie zelf is beveiligd tegen kopiëren. Het maken van een pakket moet juist een kopie maken van de afbeelding.

Pakketfunctie: wat is dat

Voor wie het niet weet: de pakketfunctie veegt alle gebruikte afbeeldingen en lettertypes bij elkaar in een verzamelmapje. Superhandig om een compleet archief te bewaren van een uitgevoerde klus. Je kunt zo ook je InDesignbestand handig aanleveren bij een drukkerij of printshop.

Minder handig aan deze functie is dat hij alleen lettertypes verzamelt van de tekstvakken waar ook echt tekst in staat. De pakketfunctie gebruiken bij sjabloonbestanden met lege tekstvakken is dus niet handig. Er worden ook geen beelden verzameld die naast de pagina staan in de plakbordruimte (die zijn voor het drukken ook niet echt nodig, natuurlijk). Maar dat was nu niet het probleem.

Laat knoppen zien
Verberg knoppen
peter maas

Gevonden wat je zocht??

Anders heb ik nog wel wat gratis tips voor je. Met betrekking op jouw werk, natuurlijk. Laat dan in ieder geval even je mailadres achter. En geef aan waar je belangstelling ligt. Dan hoef je niet meer te zoeken naar goede tips op deze site, maar krijg je ze meteen in je mailbox!

Interessegebied – Ik werk met (meerdere mogelijk):

Inschrijving gelukt! Binnenkort gratis tips.