QR code InDesign voor verwijzing naar Facebook App

De meeste smartphones hebben de FaceBook-app geïnstalleerd. Je kunt een QR-code maken die meteen deze app activeert om naar jouw pagina te gaan. Dus niet een html-pagina openen, maar de app. Handig voor op visitekaartjes. Ik leg hem even uit.

QR code gebruikt Facebook Pagina-ID

Als je een extra facebookpagina hebt aangemaakt (bovenop die van jezelf als persoon) moet je het 15-cijferige nummer achterhalen van die pagina. Ofwel het Facebook-pagina-ID. Je kunt je QR code maken met een verwijzing naar dat nummer. Bijvoorbeeld fb://profile/123456789012345. Als de QR-code die hiervoor is gemaakt wordt ingelezen, zit je al heel snel in de Facebook-app zelf, en zit je op mijn pagina DTPeter.

Hoe kom je aan dat Facebook-pagina-ID?

Als je op je FB-pagina zit (met je computer doen, niet met je smartphone), kun je onder je omslagfoto een aantal koppelingen vinden: naar tijdlijn, info, foto’s, enz. Tik op Info. Dan ga je naar Pagina-informatie. Onderin zie je het nummer staan dat je nodig hebt voor je QR-code, je facebook-pagina-ID.

Hoe maak je dan die QRcode?

Je kunt deze online laten maken, bijvoorbeeld op http://www.qr-codegenerator.nl/generator. Je kiest voor de toepassing van een URL, en bij stap 2 voer je het adres van de URL in. Dus fb://profile/123456789012345. Kies daarna een beeldformaat uit (JPEG of EPS) en klik op Genereer en Download. Deze code kun je gebruiken op je geprint PR-materiaal. Wanneer je op je smartphone een app installeert die QR codes kan lezen, kan hiermee de code herkend worden. Mijn app leest hem als tekst met een hyperlink. Als ik de ingelezen tekst/hyperlink aantik, wordt meteen de facebook-app opgestart. En dat is prettiger dan een web-browser die nog vraagt of ik wil inloggen en aanmelden op Facebook.

 QR code InDesign geeft nog betere QR-code

De QR code InDesign is nog beter. De Online codegenerator maakt code aan die je als plaatje kunt downloaden. Ofwel een jPeg plaatje van 270×270 pixels, ofwel in Eps-formaat. Dan is het van vectoren gemaakt en eenvoudig nog wat te vergroten. Zelf vind ik de kwaliteit van beide codes wat te wensen over laten: de Jpeg heeft flinke compressie meegekregen zodat de blokjes niet meer zo zuiver zijn. En de EPS heeft niet overal rechte randjes, maar ook schuine. Als je de code maakt met Adobe InDesign, is hij als object netter, en je kunt hem eenvoudig inkleuren. Bovendien is mijn QR-code voor mijn FB-pagina veel kleiner of eenvoudiger dan degene die ik online had laten maken. Hij neemt dan ook minder ruimte in op mijn visitekaartje.

Aanpassen van bestaande QR-code

Als je later de code nog moet aanpassen, is dat eenvoudig te doen: je tikt het object aan in InDesign, en vraagt via het menu Object, QRcode bewerken. Je kunt dan andere tekst invoeren, en je kunt er ook een kleur aan toekennen. Zolang het contrast met de achtergrond maar groot genoeg is, blijft hij het wel doen. Ook in diapositief doet hij het nog. Je mag er zelfs nog een combinatie mee maken met een ingemonteerde foto.

Al je tekst van je visitiekaartje in één keer in de smartphone

Omdat visitekaartjes kwijt kunnen raken, is een QRcode ook handig op de achterkant van je kaartje (op de voorkant is het nogal een lelijk ding). Je kunt met InDesign een QRcode genereren waarin alle contactgegevens zijn vermeld. Iemand die deze QRcode inleest, merkt dat deze meteen kan worden toegevoegd aan de contactgegevens. Als je de code niet te groot plaatst, hou je op de achterkant nog wat ruimte over om op te schrijven. 🙂

Mag je QR-code verkleinen?

Jawel, dat mag. De tegenwoordige smartphones kunnen van heel dichtbij een opname maken. De oudere modellen (en dan hebben we het over iPhone4, geloof ik) hadden een probleem met inzoomen. Daarvoor mocht de code dus niet te klein geprint worden. Natuurlijk zijn QR-codes in digitale documenten niet nodig: dan gebruik je gewoon een hyperlink. Meer weten over hoe je met InDesign kunt werken?
QR code met InDesign
QR code maken met InDesign
Laat knoppen zien
Verberg knoppen
peter maas

Gevonden wat je zocht??

Anders heb ik nog wel wat gratis tips voor je. Met betrekking op jouw werk, natuurlijk. Laat dan in ieder geval even je mailadres achter. En geef aan waar je belangstelling ligt. Dan hoef je niet meer te zoeken naar goede tips op deze site, maar krijg je ze meteen in je mailbox!

Interessegebied – Ik werk met (meerdere mogelijk):

Inschrijving gelukt! Binnenkort gratis tips.