scrollen in een kader
Publish Online en ePub krijgen een toevoeging: kaders waarin je kunt scrollen. Recent is er een plugin uitgebracht door de mensen van Ajar Productions. Door deze plugin kun je interactieve documenten die je maakt met Adobe InDesign voorzien van een extra soort object: een kader met een scrollbalk.

Publish Online en ePub maken gebruik van plugin

Sinds kort kun je een plugin gebruiken in InDesign. Daarmee kun je in een ePub of een gepubliceerd HTML-document kaders zetten waarin je kunt scrollen.

Scrollkaders zijn superhandig

Als we interactieve documenten maken met Adobe InDesign, maken we geen websites. Misschien verandert dat ooit nog. Een typisch verschil tussen die twee is dat InDesign werkt met vaste pagina-formaten. En een web-pagina kan zo lang worden als nodig is. We zitten dus ‘gevangen’ in pagina-formaten die soms wat klein zijn voor al wat we willen laten zien. Als je kunt scrollen, kun je tòch meer tekst kwijt op één pagina dan er in andere gevallen in zou passen. Of tien grote foto’s in plaats van één.

Voor het laten zien van meer objecten op de pagina hebben we dus nu verschillende opties ter beschikking:

  • Werken met multi-state objecten (MSO)
  • Diverse animaties na elkaar
  • Scrollkaders

En wat is er zo fijn aan Ajar Productions?

Zij doen dingen die Adobe had moeten doen. Misschien dat Adobe het later wel weer zelf invult, maar momenteel laten ze ons wat in de steek in de ondersteuning van interactieve bestanden. Een voorbeeld daarvan is dus een kader waarin je kunt scrollen. Maar Ajar Productions is ook bekend van in5: een plugin waarmee je eenvoudig interactieve documenten kunt publiceren. Bijvoorbeeld als html, of als web-app.

Wil je ook met deze plugin werken?

Ga dan naar http://ajarproductions.com/scroll/. Vraag hem daar aan: zo heb je altijd de meest recente versie.

Hoe werkt het?

Heel eenvoudig: je maakt een groep van een aantal plaatjes die je boven elkaar hebt gezet als in een toren. Een lang tekstvak mag ook. Deze groep of dit tekstvak knip je weg. Dan maak je een nieuw kader dat een kleinere afmeting heeft. Daarin plak je de groep. Gebruik het menu Venster, Universal Scrolling Frames. Daarin kies je in welke richting er gescrolled mag worden.

Voorbeeld staat al klaar

Omdat ik ‘van de praktijk’ ben, heb ik gewerkt aan een interactief document. Deze heb ik gepubliceerd met Publish Online, in combinatie met die plugin van Ajar Productions. Ik heb er dus al een hoop praktijkervaring mee opgedaan. Doe daar je voordeel mee.

Laat knoppen zien
Verberg knoppen
peter maas

Gevonden wat je zocht??

Anders heb ik nog wel wat gratis tips voor je. Met betrekking op jouw werk, natuurlijk. Laat dan in ieder geval even je mailadres achter. En geef aan waar je belangstelling ligt. Dan hoef je niet meer te zoeken naar goede tips op deze site, maar krijg je ze meteen in je mailbox!

Interessegebied – Ik werk met (meerdere mogelijk):

Inschrijving gelukt! Binnenkort gratis tips.