Wanneer je PDF aanmaakt voor de drukker, moeten de door jou gebruikte lettertypen worden ingesloten. Anders zou de drukker jouw PDF kunnen afdrukken met andere fonts: die van hem. En die kunnen afwijken van die van jou. Daar heeft de drukker geen trek in. En jij ook niet. Soms lukt het niet om de lettertypen in te sluiten. Daar kom je pas laat achter. Deze tip gaat je helpen. Je leert tekst naar contouren omzetten.

 

Rechtenkwestie

Lettertypes zijn beschermde software. Je mag ze vaak niet aan Jan en Alleman doorgeven. Het kan wel, maar officieel mag het niet.

Soms heeft een lettertype een ingebouwde beveiliging: dat het zich niet laat insluiten in een PDF. Printen mag wel, maar insluiten in PDF niet. En je kunt het niet aan de buitenkant zien. Pas bij het maken van PDF kom je er achter. Maar dat is te laat: je hebt dan al wat moois gemaakt. En je moet niet op het eind je ontwerp nog moeten veranderen.

Tekst naar contouren omzetten

Je kunt er voor kiezen om in InDesign de letters om te zetten naar contouren. De opdracht hiervoor vind je in het Fontmenu. Maar dat gaan we dus niet doen!! Want daarmee verplicht je jezelf om een extra kopie te bewaren van je InDesigndocument: eentje waarin je nog tekstwijzigingen kunt maken, en eentje waarin alle tekst is omgezet naar contouren.

 

Pas omzetten tijdens het maken van PDF

En daar zit de truc: je houdt gewoon je InDesigndocument zoals die is. Dus teksten blijven wijzigbaar. Maar je stelt het bij het maken van PDF iets anders in, waardoor de letters in het proces van PDF maken worden omgezet.

Slim op de stramienpagina

En o ja: je voegt wat transparantie toe aan je stramienpagina. Een object dat je niet kunt zien, maar er wel is. Daardoor hebben alle documentpagina’s transparante onderdelen. En bij transparantie moet er worden afgevlakt als je dat zo instelt. En bij het afvlakken kunnen de fonts naar contouren worden omgezet, automatisch. Daardoor blijft je InDesignbestand intact. Kijk maar naar het volgende instructiefilmpje.

Vettere tekst door omzetten naar contouren? ook dat nog!

Door het omzetten naar contouren verliest een tekst zijn Hints. Dat heeft niets met dat spelletje te maken, maar het is een techniek waardoor printers weten hoe dit bijvoorbeeld de stok van een H geprint moet worden. Vooral bij wat lagere resolutie hebben we er voordeel aan. Want letters worden dan netjes geprint. Het omzetten naar contouren betekent het verlies van Hints, waardoor niet voorkomen kan worden dat tekst er wat onregelmatiger uitziet.

 

  1. Eerst maak je je ontwerp. Gewoon zoals je dat altijd doet.
  2. Dan voeg je een transparant object toe aan al je basispagina’s die je gebruikt.
    1. Op stramien A maak je een nieuwe laag aan. Deze is er natuurlijk ook voor de andere pagina’s.
    2. Op die nieuwe laag maak je een object dat je inkleurt met 1%geel. En je geeft het een dekking van 1%. Dat valt dus weg in drukwerk.
    3. Doe dat ook op de andere stramienpagina’s.
  3. Ga naar Bewerken, Voorinstelling van transparantie-afvlakker. Tik degene aan die Hoge Resolutie heet, en klik op de knop Nieuw.
  4. Geef er een logische naam aan, en doe het kruisvakje aan voor Fonts omzetten naar contouren. Bewaar deze afvlakstijl.
  5. Bij het exporteren naar PDF voor afdrukken kies je een PDFx1a-stijl, zodat je bij het tabblad Geavanceerd die nieuwe afvlakstijl kunt kiezen. Het PDF wordt gemaakt zonder fonts. Alleen de tekst linksonderin, voor de registratietekst (naam van document en tijdstip van PDF maken) is nog van letters gemaakt. Alle andere teskt is omgezet naar contouren, terwijl je InDesigndocument nog steeds tekst heeft.

Meer weten?

Wanneer je nu denkt: “vet, dat wist ik niet!” heb ik misschien nog wel meer handige tips voor je. Mijn trainingen zijn gebaseerd op dagelijkse praktijk. Ik combineer verschillende technieken in de programma’s om het maximale voor jou te behalen.

Meer tips in deze zelfde categorie. Of kies een andere.

Kies een andere categorie

Geen sjans met Comic Sans

Geen sjans met Comic Sans

Hier kun je heel concreet lezen, zien en horen wat er allemaal niet deugt aan het lettertype Comic Sans. Niet alleen klagen, maar ook beargumenteren waarom het zo’n gruwelijk slecht lettertype is. En uitleg over de tijd waarin Comic Sans is gemaakt.

Betere samenwerking tussen vormgevers en auteurs.

“Als jij de brochure af hebt, kan ik daarna nog de tekst bewerken?” Je hebt die vraag misschien al eens gehoord. Opdrachtgevers leggen soms druk op de samenwerking tussen auteur/redacteur en vormgever. In dit bericht geef ik je een aantal oplossingen mee om dit vlot...

Geen Certified PDF met InDesign, maar toch drukklaar!

Geen Certified PDF met InDesign, maar toch drukklaar!

Als je een PDF wilt aanleveren bij printshop of drukkerij is er altijd de vraag hoe je dat moet doen. In dit artikel ga ik in op het maken van PDF met Adobe InDesign. Het is dan nog geen certified PDF, maar voldoet wel aan de drukkersnormen.PDF/x is er voor drukbare...

Straks geen Pantone-Waaier meer in Illustrator, InDesign en Photoshop

Straks geen Pantone-Waaier meer in Illustrator, InDesign en Photoshop

Na maart 2022 zet Adobe er een punt achter. Ze willen niet blijven betalen aan de firma Pantone voor het mogen gebruiken van de Pantone-waaier in je software. Adobe Photoshop, InDesign en Illustrator zijn de producten waar je die aparte drukkleuren nog het meest...

Cursus op afstand, of liever contactonderwijs?

Cursus op afstand, of liever contactonderwijs?

Juli 2020 De voorbije weken waren anders, vanwege Corona. Voor jou ook natuurlijk, en ik wil mijn nieuwe inzicht hier even met je delen over het werken op afstand. En hoe dat ging. Contactonderwijs is de standaard Voor de Corona had ik alleen nog maar...

Overdruk in Adobe Illustrator? Wat is het en hoe gebruik je het?

Overdruk lijkt op transparantie, maar is het niet. Al sinds zo’n 30 jaar bestaat het fenomeen van overdruk in Adobe Illustrator. Drukkers maken er graag gebruik van. Soms moet het, omdat InDesign slimmer met zwarte objecten omgaat. Soms doen ze het omdat een ontwerp...

Document RGB is niet goed voor je foto in InDesign

DocumentRGB of het juiste RGB?Wanneer je foto’s plaatst in Adobe InDesign is het belangrijk dat je weet dat InDesign de foto’s goed uitleest. Een van de belangrijke dingen waar je zelf op moet letten is het al dan niet ingesloten icc-kleurprofiel: herkent InDesign...

Wil je op de hoogte blijven als er meer tips online staan?

Best wel handig toch? Tips op het vakgebied van digitale content creatie. Met betrekking op Photoshop, Illustrator, InDesign enzovoorts. Berichten worden onregelmatig gepubliceerd, maar je bent wel op de hoogte wanneer er wat nieuws is te melden. Ik maak ook gebruik van een Youtube-kanaal. En sommige video’s staan op Vimeo. Een update in je mailbox is dan wel zo handig.
Laat knoppen zien
Verberg knoppen
peter maas

Gevonden wat je zocht??

Anders heb ik nog wel wat gratis tips voor je. Met betrekking op jouw werk, natuurlijk. Laat dan in ieder geval even je mailadres achter. En geef aan waar je belangstelling ligt. Dan hoef je niet meer te zoeken naar goede tips op deze site, maar krijg je ze meteen in je mailbox!

Interessegebied – Ik werk met (meerdere mogelijk):

Inschrijving gelukt! Binnenkort gratis tips.