Wanneer je PDF aanmaakt voor de drukker, moeten de door jou gebruikte lettertypen worden ingesloten. Anders zou de drukker jouw PDF kunnen afdrukken met andere fonts: die van hem. En die kunnen afwijken van die van jou. Daar heeft de drukker geen trek in. En jij ook niet. Soms lukt het niet om de lettertypen in te sluiten. Daar kom je pas laat achter. Deze tip gaat je helpen. Je leert tekst naar contouren omzetten.

 

Rechtenkwestie

Lettertypes zijn beschermde software. Je mag ze vaak niet aan Jan en Alleman doorgeven. Het kan wel, maar officieel mag het niet.

Soms heeft een lettertype een ingebouwde beveiliging: dat het zich niet laat insluiten in een PDF. Printen mag wel, maar insluiten in PDF niet. En je kunt het niet aan de buitenkant zien. Pas bij het maken van PDF kom je er achter. Maar dat is te laat: je hebt dan al wat moois gemaakt. En je moet niet op het eind je ontwerp nog moeten veranderen.

Tekst naar contouren omzetten

Je kunt er voor kiezen om in InDesign de letters om te zetten naar contouren. De opdracht hiervoor vind je in het Fontmenu. Maar dat gaan we dus niet doen!! Want daarmee verplicht je jezelf om een extra kopie te bewaren van je InDesigndocument: eentje waarin je nog tekstwijzigingen kunt maken, en eentje waarin alle tekst is omgezet naar contouren.

 

Pas omzetten tijdens het maken van PDF

En daar zit de truc: je houdt gewoon je InDesigndocument zoals die is. Dus teksten blijven wijzigbaar. Maar je stelt het bij het maken van PDF iets anders in, waardoor de letters in het proces van PDF maken worden omgezet.

Slim op de stramienpagina

En o ja: je voegt wat transparantie toe aan je stramienpagina. Een object dat je niet kunt zien, maar er wel is. Daardoor hebben alle documentpagina’s transparante onderdelen. En bij transparantie moet er worden afgevlakt als je dat zo instelt. En bij het afvlakken kunnen de fonts naar contouren worden omgezet, automatisch. Daardoor blijft je InDesignbestand intact. Kijk maar naar het volgende instructiefilmpje.

Vettere tekst door omzetten naar contouren? ook dat nog!

Door het omzetten naar contouren verliest een tekst zijn Hints. Dat heeft niets met dat spelletje te maken, maar het is een techniek waardoor printers weten hoe dit bijvoorbeeld de stok van een H geprint moet worden. Vooral bij wat lagere resolutie hebben we er voordeel aan. Want letters worden dan netjes geprint. Het omzetten naar contouren betekent het verlies van Hints, waardoor niet voorkomen kan worden dat tekst er wat onregelmatiger uitziet.

 

 1. Eerst maak je je ontwerp. Gewoon zoals je dat altijd doet.
 2. Dan voeg je een transparant object toe aan al je basispagina’s die je gebruikt.
  1. Op stramien A maak je een nieuwe laag aan. Deze is er natuurlijk ook voor de andere pagina’s.
  2. Op die nieuwe laag maak je een object dat je inkleurt met 1%geel. En je geeft het een dekking van 1%. Dat valt dus weg in drukwerk.
  3. Doe dat ook op de andere stramienpagina’s.
 3. Ga naar Bewerken, Voorinstelling van transparantie-afvlakker. Tik degene aan die Hoge Resolutie heet, en klik op de knop Nieuw.
 4. Geef er een logische naam aan, en doe het kruisvakje aan voor Fonts omzetten naar contouren. Bewaar deze afvlakstijl.
 5. Bij het exporteren naar PDF voor afdrukken kies je een PDFx1a-stijl, zodat je bij het tabblad Geavanceerd die nieuwe afvlakstijl kunt kiezen. Het PDF wordt gemaakt zonder fonts. Alleen de tekst linksonderin, voor de registratietekst (naam van document en tijdstip van PDF maken) is nog van letters gemaakt. Alle andere teskt is omgezet naar contouren, terwijl je InDesigndocument nog steeds tekst heeft.

Meer weten?

Wanneer je nu denkt: “vet, dat wist ik niet!” heb ik misschien nog wel meer handige tips voor je. Mijn trainingen zijn gebaseerd op dagelijkse praktijk. Ik combineer verschillende technieken in de programma’s om het maximale voor jou te behalen.

Meer tips in deze zelfde categorie. Of kies een andere.

Kies een andere categorie

Sign & Print beurs 2020 Gorinchem

Deze week was ik op de Sign & Print beurs in Gorinchem. Even heb ik me wel afgevraagd of ik wel zou gaan, of niet. Maar die woensdag was de stand van (Corona)zaken anders dan vandaag de dag. Hier volgt een kort verslag.Bij binnenkomst – na het verplichte opnemen...

Voordelen van IN5. Maak interactieve publicatie met Adobe InDesign.

Op deze pagina zie je een voorbeeld van een toepassing van de IN5 plugin in Wordpress. Je comprimeert (zipt) de output van IN5, en via die WP-plugin uploadt je het naar je Wordpress artikel of pagina. De presentatie hieronder laat je de voordelen zien die IN5 heeft...

Tekst op basislijnraster zetten in InDesign

Tekst op basislijnraster zetten in InDesign

In dit artikel leg ik uit wat je kunt doen om tekst op de basislijnen te zetten in InDesign en waarom dat belangrijk is. Voor veel InDesigngebruikers zal deze tip deels bekend zijn, maar ik vertel je nog over drie extra varianten, om het uitdagend te houden. Het is...

Extra wit voor en na een alinea. Bijvoorbeeld bij opsommingen.

Aan de 2019-versie van Adobe InDesign is een nieuwe functie toegevoegd. Daar wil ik het even over hebben. Het is een teksteigenschap, en je kunt hem eventueel vinden in het deelvenster Alinea. Maar normaal gesproken gebruik je deze in een alineastijl.Nieuwe functie in...

InDesign en overdruk zwart: hoe werkt overdruk met zwarte tekst?

InDesign en overdruk zwart: hoe werkt overdruk met zwarte tekst?

anneer je tekst zwart maakt, bedoel je dan echt zwart? of gewoon zwart? In dit artikel leg ik je uit dat zwart en zwart niet hetzelfde is. Het heeft alles te maken met overdruk. Hou je van filmpjes, dan heb ik onderaan de pagina een filmpje staan....

Een knop die niet werkt in een interactieve PDF, gemaakt met InDesign.

Een knop die niet werkt in een interactieve PDF, gemaakt met InDesign.

Een klant vraagt me om hulp. Ze maakt een interactieve PDF, waarin met knoppen wordt gewerkt. Deze maken andere knoppen zichtbaar/onzichtbaar. Maar eentje doet het niet. Kun je me helpen? Toen ik zag waar het probleem zich afspeelde, was mijn eerste vermoeden meteen...

Woordafbrekingen in InDesign aanpassen

Woordafbrekingen in InDesign aanpassen

Hoe werkt het als je met Adobe InDesign woordafbrekingen wilt controleren? Het is een simpele handeling, maar hij is niet voor iedereen duidelijk. Daarom hier een complete uitleg over de afbreekroutines van InDesign.   Kiezen om wel of niet af te breken? Even...

Wil je op de hoogte blijven als er meer tips online staan?

Best wel handig toch? Tips op het vakgebied van digitale content creatie. Met betrekking op Photoshop, Illustrator, InDesign enzovoorts. Berichten worden onregelmatig gepubliceerd, maar je bent wel op de hoogte wanneer er wat nieuws is te melden. Ik maak ook gebruik van een Youtube-kanaal. En sommige video’s staan op Vimeo. Een update in je mailbox is dan wel zo handig.
Laat knoppen zien
Verberg knoppen