Zet bestandsnaam zonder extensie in metadata

InDesign CS5 kan via het objectmenu actieve bijschriften maken die onder de illustratie worden gezet. Zo kun je bijvoorbeeld automatisch de bestandsnaam onder de illustratie laten zetten die je hebt geplaatst. Verander je later de illustratie, dan wordt automatisch de onderstaande tekst als bijschrift bijgewerkt. Mooi, maar standaard krijg je dan ook de bestandsnaam mèt extensie onder de illustratie. Gelukkig is de redding nabij.

Metadata gebruiken voor bestandsnamen

Hij komt niet van mij hoor, maar ik vond hem toch leuk genoeg om met je te delen. Je kunt via Bridge een scriptje laten lopen over geselecteerde bestanden. Na afloop is de bestandsnaam toegevoegd als documenttitel. Zonder extensie. En InDesign kan deze documenttitel dan weer gebruiken als actief bijschrift.

  1. Ga eerst naar de website van DAMuseful. Download daar de bestanden voor Filename to Title.
  2. Open het javascript Setfilenametotitle.jsx. Dat kan met bijvoorbeeld Texteditor, of notepad.
  3. Verander de regel die vrij ver onderin staat en begint met md.Title. Wat er achteraan staat, laat momenteel de bestandsextensie nog intact. En dat willen we niet. Verander die hele regel in
    md.Title = decodeURI(thumb.name).replace(/.[^.]+$/, ”);
  4. Bewaar het scriptbestand. Plaats nu dit scriptbestand plus de drie andere jsx-bestanden in de map Bibliotheek, Application Support, Adobe, Bridge CS5.1 Extensions. (of om het even welke versie je hebt)
  5. Wanneer je de bridge opstart, kun je onder het menu Extra een nieuwe opdracht vinden: write Filename to IPTC Title field. Selecteer de bestanden waar het om gaat, en kies het net toegevoegde script onder het Extra-menu. Vanaf nu is de bestandsnaam aan de titel in de metadata toegevoegd. Binnen InDesign kun je nu de actieve bijschriften de titel uit de metadata laten gebruiken als onderschrift.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Onderwerpen

Top