Deze week was ik op de Sign & Print beurs in Gorinchem. Even heb ik me wel afgevraagd of ik wel zou gaan, of niet. Maar die woensdag was de stand van (Corona)zaken anders dan vandaag de dag. Hier volgt een kort verslag.

Bij binnenkomst – na het verplichte opnemen van je temperatuur – krijg je meteen een tasje met promotiemateriaal in handen geduwd: heel standaard bij beurzen. Maar ook kreeg je een smart badge, die je gemakkelijk bij elke stand tegen een uitlezer kunt houden. De standhouder heeft dan je contactgegevens, en je krijgt later alle benodigde informatie in je mailbox. Superhandig! Spaart je ook tijd uit en vermijdt lange gesprekken op de stand zelf. Ik hou het ook liever kort en to-the-point.

Groen, milieubewust, circulair

Dat is ook gewoon big business he? Dingen aanbieden die het milieu sparen, die grondstof of een product hergebruiken. Op de beurs gezien:

  • materiaal van spandoeken en bedrukte zeilen wat opnieuw wordt gebruikt om tassen van te maken, door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
  • Frames om bedrukte doeken op te spannen, maar dit keer niet van aluminium maar van gerecycled hout. Ziet er mooi uit, dat wel.
  • Koffiekopjes met jouw logo die worden gemaakt van landbouwafval. En zó snel composteerbaar dat je ze wee weken na gebruik al niet meer herkent.
  • Prullenbakken van vouw-golfkarton, prima voor evenementen. Met je eigen logo natuurlijk. Niks nieuws.
  • Nieuwe coating aanbrengen op oud meubilair zodat het er weer als nieuw uit ziet en nog een tijdje mee kan.

Printen op diverse platte materialen

Op deze beurs is er natuurlijk volop aandacht voor het printen en plotten. Groot en groter. De een heeft het over bijzondere materialen, de ander over bijzondere groottes. Gezien op de beurs:

  • Printen op Trespa. Dat is al opgebouwd uit lagen papier, maar het bijzondere zat hem in de coating, die brandveilig en hufterproof is. Dus grafity is makkelijk te verwijderen van het beeld dat is aangebracht in de drager.
  • Printen op behang. Pimp je eigen huis, of dat van een ander. En neem meteen de bekleding van de bank en de stoelen mee in een bijpassend design. Superleuk voor interieurarchitecten.
  • Printen op textiel. Zodat je een ontwerp kunt maken voor kleding die in superkleine oplage wordt gemaakt. Of laat vlaggen maken.
  • Printen op textiel en presenteren met verlichting er achter. De verlichting (LED) kan geprogrammeerd worden om een animatie af te spelen die past bij de afbeelding.

3D objecten laten maken

Omdat de toepassingen met 3D software steeds meer gemeengoed worden, zijn er bedrijven die investeren in 3D-printers.

  • En zelfs tot formaat van 1.70meter. Prima geschikt als display materiaal en blikvangers. En mooi voor educatieve toepassingen omdat je iets tastbaar en inzichtelijk kunt maken.
  • Ook belettering is geen nieuwe toepassing. Letters die er uit zien alsof ze van Cortenstaal zijn gemaakt, maar niet roesten en ook geen vlekken geven. Letters die hol zijn, en waarin je iets groens kunt laten groeien, zoals mos (erg trendy).

Informatiesessies programmatuur

Er waren verschillende praatjes en presentaties voor groot publiek. Echt groot was dat nooit, en zeker in deze tijd bleven de grote aantallen bezoekers wat weg. Op de beurs:

  • Adobe presentaties, over hoe de mobiele apps (Photoshop) een aanvulling kunnen zijn op je computer. En hoe nieuwe applicaties een toepassing willen geven aan 3D (Dimensions)
  • Nu heeft Adobe zelf geen programma om 3D-modellen te maken, dus was een presentatie van SketchUp van harte welkom op dezelfde stand.
  • Blender presentatie: ook een 3D programma, maar dan meer gericht op organische vormen zoals poppetjes. Niet geheel toevallig heeft Adobe een aansluiting van Mixamo naar Blender.
  • En ook Acer mocht zich laten zien op deze stand. Want voor al dat 3D-geweld heb je natuurlijk ook flinke rekenkracht nodig. De laptops van Acer stonden verspreid over diverse tafeltjes.

Kennissessies : lang leve drukwerk

In deze tijden zou je soms denken dat alles online gebeurt, en dat print en drukwerk steeds minder liefde en aandacht krijgen. Diverse sprekers vertellen over hoe print en drukwerk toch nog steeds een plekje verdient. Want dingen die je in je handen kunt houden, dat is heel andere koek dan dingen op een scherm.

Opleidingen

Het Grafisch Lyceum Utrecht presenteert zichzelf met een keur aan opleidingen. Het GOC zou dat ook doen, maar kwam toch niet naar de beurs.

Er waren flink wat Vlaamse deelnemers aan deze beurs. Maar hoe belangrijk zijn grenzen nog, als je tegenwoordig je digitale bestanden kunt opsturen? Denk er aan dat een drukker of servicebureau je graag zal overtuigen van het nut van persoonlijk contact. Zodat je een op maat gesneden advies kunt krijgen over de beste oplossing voor je product of project. Drukkers zijn immers allang geen drukkers meer: ze hebben er diverse disciplines bij gekregen en kunnen je prima adviseren.

 

Laat knoppen zien
Verberg knoppen
peter maas

Gevonden wat je zocht??

Anders heb ik nog wel wat gratis tips voor je. Met betrekking op jouw werk, natuurlijk. Laat dan in ieder geval even je mailadres achter. En geef aan waar je belangstelling ligt. Dan hoef je niet meer te zoeken naar goede tips op deze site, maar krijg je ze meteen in je mailbox!

Interessegebied – Ik werk met (meerdere mogelijk):

Inschrijving gelukt! Binnenkort gratis tips.