Pas nog vroeg een voormalig cursist om een foto aan te passen. Ze had het wel geleerd in de les, maar vond het toch nog wel lastig om goed aan te pakken. Hoe laat je iemand qua fotografie-stijl lijken op George Clooney, uit de Espresso-reclame? Ze was heel blij met de oplossing die ik had gegeven. Ik vind het leuk om die met je te delen. Die laat ik je dus hieronder zien.

Als je liever het voorbeeld ziet in een video, kun je onderin deze pagina aan je trekken komen.

  1. De foto van meneer Versluys is van goede kwaliteit, gelukkig. Maar eerst moet de achtergrond er uit.
    1. Dat doe je door Snelselectie te gebruiken. Eerst maak je een selectie van zijn silhouet.
    2. Daarna klik je op masker maken onder in het deelvenster Lagen.
    3. Dubbelklik op het maskericoon zodat je het deelvenster Eigenschappen ziet.
    4. Tik op de knop Maskerrand om de rand van het masker vooral bij zijn haren wat te verfijnen.
    5. Als het resultaat je nog niet helemaal bevalt, kun je met Doordrukken en Tegenhouden nog wat verbeteren.
  2. Voeg nu een pixellaag toe, die je er onder zet. En vul deze laag met een kleur. Grijs in dit geval. Deze laag krijgt een filter toegepast om een lichtverloop te zien. Als je de laag vooraf omzet naar Slimme laag, kun je achteraf het filter nog aanpassen.
    1. Ik kies voor het filter Rendering, Belichtingseffecten. Gebruik een spotlight, of welke soort licht dan ook je voorkeur heeft.
    2. Nadat ik deze filter had toegepast, merkte ik dat het verloop in de lichtvlek van de achtergrond niet vloeiend was: er zaten stappen in. Dus nog een extra filter toegevoegd: Ruis. Beide filters kunnen nog aangepast worden: ze zijn immers toegepast op een slimme laag.
    3. Wil je de kleur van de achtergrond nog veranderen, dan moet je dubbelklikken op de slimme laag. Photoshop opent dan een nieuw psb-bestand. Als je hierin veranderingen maakt en je sluit en bewaart het document, wordt de montage weer bijgewerkt.
  3. Nu de basis voor de foto is gemaakt, kun je aan de slag met het contrast. Elke laag die je nog toevoegt (via het zwartwitte rondje onderin je lagendeelvenster), mag enkel maar op de uitgesneden portretfoto worden toegepast: niet op de achtergrond. Je kunt dat per laag verzorgen via het menu Laag, Uitknipmasker maken.
    1. Een eerste contrastlaag gaat er voor zorgen dat het weinige licht dat er nog in het jasje is wordt versterkt.
      • Via het zwart-witte rondje onderin het lagendeelvenster kies je bijvoorbeeld voor helderheid en contrast. Aanvankelijk zal de hele foto lichter worden, maar dat moet je even negeren.
      • Daarna maak je het masker van deze laag zwart. Dat kan bijvoorbeeld als je dubbelklikt op het witte masker. Je krijgt dan de eigenschappen in beeld: onderin kun je kiezen voor een knop ‘omkeren’.
      • Neem nu een gewoon penseel (letter toets B). Schilder met een grote zachte penseel met 40% dekking en de kleur wit over de delen heen die je lichter wilt maken.
    2. Dan mag er een laag worden toegevoegd waarmee je alles donkerder maakt. Kijk zelf maar of je kiest voor helderheid&contrast, of belichting. Of curves, of niveau’s. Het is allemaal niet het zelfde, maar werkt wel.
      • De laag waarmee je alles donkerder maakt verbind je weer aan de daaronder liggende laag (uitknipmasker).
      • Dit keer blijft het masker wit (omkeren naar zwart hoeft dus niet), en je schildert met een zwarte penseel over de plekken heen die je net lichter hebt gemaakt met die vorige laag. Want iets wat je eerst lichter maakt wil je niet daarna weer donkerder maken.
    3. Zo kun je een hele stapeling maken van aanpassingen die je maskeert op twee manieren (schilderend in het masker, en verbonden aan de laag er onder).
  4. Als je lekker veel contrast hebt toegevoegd, kan het gebeuren dat de huidkleur er onnatuurlijk uit komt te zien. Dan voeg je nog een extra aanpassingslaag toe. Of twee. Kies voor Levendigheid en verminder de kleursterkte wat. Als je merkt dat de huidtinten nog te veel aan de rode kant zitten, kun je gebruik maken van een Kleurtoon/verzadiging(hue/saturation) aanpassingslaag. Laat de rode kleuren iets opschuiven naar geel. Schilderen hoeft dan niet, omdat je al een kleurspecifieke opdracht hebt gekozen. Als je rode tinten aanpakt, gaat zijn blauwgrijze jasje sowieso al niet mee. Wil je voor het hoofd en de handen verschillende kleurspecifieke opdrachten, dan is maskeren wel weer verstandig.

Toch liever wat ondersteuning met video?

Als je het ook even wilt kunnen zien, dan heb ik dat mogelijk gemaakt. Op Youtube heb ik een video geplaatst met uitleg over deze oefening.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/yGWeArvyeD4?rel=0" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>
Laat knoppen zien
Verberg knoppen
Gevonden wat je zocht??

Gevonden wat je zocht??

Anders heb ik nog wel wat gratis tips voor je. Met betrekking op jouw werk, natuurlijk. Laat dan in ieder geval even je mailadres achter. En geef aan waar je belangstelling ligt. Dan hoef je niet meer te zoeken naar goede tips op deze site, maar krijg je ze meteen in je mailbox!

Interessegebied – Ik werk met (meerdere mogelijk):

Inschrijving gelukt! Binnenkort gratis tips.