Hoe veel is hoge resolutie?

Bij het bewerken van foto’s is het prettig om hoge resolutie te hebben. Daardoor selecteer je kleine details gemakkelijker. Maar hoe veel is hoge resolutie? Uiteindelijk moet een foto vaak niet zo groot gebruikt worden als hij oorspronkelijk was geschoten. Daarom hieronder een lijstje.


Photoshop cursus resolutie

Resolutie voor drukwerk en printwerk

 • Voor drukwerk gebruik je gemiddeld 300dpi.
 • Als je foto’s in een heel fijn raster worden gedrukt (raster 70 of hoger) is soms400dpi nodig. Vooral bij hoge contrasten en licht hellende lijnen.
 • Laserprinters zijn minder nauwkeurig dan drukwerk, zodat het getrapte pixel-effect minder snel te zien is. Dan is 200 tot 250dpi echt voldoende.
 • Krantenfoto’s hebben niet meer dan 200dpi nodig, omdat het raster waarmee gedrukt wordt wat grover is.

Powerpoint presentaties

 • Als het je bedoeling is om een presentatie ook te printen (handouts) stel je in op150dpi, tot maximaal 200dpi.
 • Wil je enkel maar presenteren, hou er dan rekening mee dat Windows computers in het algemeen werken op 96dpi.

iPads en andere tabletten

 • Omdat deze nog maar kort bestaan, hebben ze vaak een wat hogere resolutie dan beeldschermen aan computers. Daarom hou je best rekening met 144dpi.

Websites en intranet

 • Klassiek genomen werkt iedereen met 72dpi als uitgangspunt. Maar er zijn tegenwoordig nieuwere schermen met een hogere resolutie. Je zou daarvoor in144dpi moeten werken, of soms zelfs hoger. Een beeld moet dan twee keer worden aangeleverd met @2x en @1x in de bestandsnaam. Een moderne webbrowser kijkt naar welke hardware (monitor) er wordt gebruikt en kiest dan welke foto er getoond moet worden. Photoshop Generator kan dit snel voor je oplossen. Zelfs Adobe Illustrator kan het simpel regelen voor je. Je kunt daarin bijvoorbeeld pictogrammen maken.
 • Pictogrammen worden ook wel eens als SVG aangeleverd. Dat is Scalable Vector Graphics. Dit is een plaatje dat altijd maximaal strak wordt getoond, op de maximale kwaliteit van het scherm. Ik heb in mijn cursuspagina twee icoontjes als svg staan. Bij inzoomen op de pagina blijven ze strak. Kun je zien welke?
  Kijk maar eens naar deze documentatie van Google als je wat meer wilt weten over wat Webbrowsers kunnen doen.

>> Deze informatie leer je ook in een cursus Photoshop Basis


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Onderwerpen

Top