hoge resolutie of te weinig in je foto
Bij het bewerken van foto’s is het prettig om hoge resolutie te hebben. Daardoor selecteer je kleine details gemakkelijker. Voordat je gaat afdrukken mag je soms de resolutie wel wat minder hoog maken. Maar hoe veel is hoge resolutie? Daarom hieronder een lijstje.

Resolutie voor drukwerk en printwerk

  • Voor drukwerk gebruik je gemiddeld 300dpi. Onder de 200dpi is onvoldoende.
  • Als je foto’s in een heel fijn raster worden gedrukt (raster 70 of hoger) is soms 400dpi nodig. Vooral bij hoge contrasten en licht hellende lijnen. Als je in een PDF resolutie nodig hebt van 450dpi of meer, dan moet je bij het PDF maken wel opletten dat InDesign het niet weer terugbrengt naar 300dpi (want dat doet ie automatisch).
  • Laserprinters zijn minder nauwkeurig dan drukwerk, zodat het getrapte pixel-effect minder snel te zien is. Dan is 200 tot 250dpi echt voldoende. Onder de 150dpi is onvoldoende.
  • Krantenfoto’s hebben niet meer dan 225dpi nodig, omdat het raster waarmee gedrukt wordt wat grover is. Onder de 100dpi kan je krantenadvertentie worden geweigerd. Want bij te lage resolutie wordt de afdruk blokkerig. Een beetje zoals de foto bovenin dit artikel.

Powerpoint presentaties normaal en HighDPI (Hdpi)

  • Als het je bedoeling is om een presentatie ook te printen (handouts) stel je in op 150dpi, tot maximaal 200dpi. Dan is de resolutie hoog genoeg.
  • Wil je enkel maar presenteren, hou er dan rekening mee dat Windows computers in het algemeen werken op 96dpi. De beeldschermstandaard voor Macintosh is 72dpi, maar dat is met de invoering van Retina schermen aan het omslaan naar 144dpi. Ook Microsoft is aan het opschuiven naar beeldschermen met hogere resolutie. Ooit wordt de standaard voor presentaties waarschijnlijk wel 144dpi of meer.

iPads en andere tabletten

  • Omdat deze nog maar kort bestaan, hebben ze vaak een wat hogere resolutie dan beeldschermen van computers. Daarom hou je best rekening met 144dpi.

Websites en intranet

  • Klassiek genomen werkt iedereen met 72dpi als uitgangspunt. Maar er zijn tegenwoordig nieuwere schermen met een hogere resolutie. Je zou daarvoor in 144dpi moeten werken, of soms zelfs hoger. Een beeld moet dan twee keer worden aangeleverd met @2x en @1x in de bestandsnaam. Een moderne webbrowser kijkt naar welke hardware (monitor) er wordt gebruikt en kiest dan welke foto er getoond moet worden. Photoshop Generator en de nog nieuwere exportmodule in Photoshop en Illustrator kunnen dit snel voor je oplossen.
  • Pictogrammen worden ook wel eens als SVG aangeleverd. Dat is Scalable Vector Graphics. Dit is een plaatje dat altijd maximaal strak wordt getoond, op de maximale kwaliteit van het scherm.Kijk maar eens naar deze documentatie van Google als je wat meer wilt weten over wat Webbrowsers kunnen doen.

Kun je ook te hoge resolutie hebben?

Ja, eigenlijk wel. Bij websites duurt het dan te lang voordat je foto geladen is bij de bezoeker van de site. Maar dan gaat het over het aantal pixels dat je foto breed en hoog is (resolutie gaat over het aantal pixels per strekkende inch of centimeter). Zet je te grote foto’s online dan kan WordPress ze wel downsamplen. maar je schijfruimte op de server bij de provider loopt snel vol. 

Te hoge resolutie voor drukwerk wordt niet meer verscherpt na downsamplen

Voor drukwerk regelt InDesign wel dat er wordt gedownsampled bij het maken van PDF. Alles wat boven de 450dpi komt, wordt vanzelf omlaag gebracht naar 300dpi. Probleem opgelost. Toch?
Niet helemaal. Als je echt kritisch bent dan kun je merken dat de scherpte niet optimaal is in het drukwerk. Want InDesign downsamplet dan wel, maar zou daar eigenlijk achteraan nog een keer moeten verscherpen. Wat ik zelf nog wel eens doe, is de foto’s die een veel te hoge resolutie hebben, vooraf downsamplen in Photoshop, en meteen verscherpen. De foto’s hebben in Indesign dan een effectieve resolutie van niet tussen de 300 en 450dpi. Zodat InDesign ze niet meer hoeft te downsamplen bij het PDF maken. De extra scherpte die ik had aangebracht in Photoshop blijft dan behouden. Zo komt een foto het best tot zijn recht.

InDesign heeft last van veel te hoge resolutie

InDesign wordt ook traag als je de hele tijd veel te grote foto’s gebruikt. De schermopbouw wordt er traag van, en dat merk je als je snel wilt springen van bladzijde naar bladzijde. Ook wanneer je de voorvertoning overdruk aan zet.
Ook worden je InDesigndocumenten veel zwaarder in Megabytes dan wanneer je kleinere afbeeldingen had gebruikt. Conclusie: te hoge resolutie wordt dus wel gedownsampled bij het PDF maken, maar het zorgt voor trage InDesign en te grote bestanden, en je hebt een mindere scherpte in het drukwerk dan je eigenlijk zou kunnen hebben.

Kun je een beeld met te lage resolutie nog verbeteren?

Ja dat kan tegenwoordig vrij goed. In ieder geval is het beter dan helemaal niks doen. Je opent het beeld in Photoshop, en gaat dan naar het menu Bewerken, Afbeeldingsgrootte. Onderin kun je aangeven hoeveel DPI je zou willen hebben, of erboven hoe groot je foto eigenlijk gebruikt zou moeten worden. Maar het belangrijkst is dat je hierbij onderin dit dialoogvenster kiest voor Nieuwe pixels berekenen, en Details handhaven 2.0. Daarmee wordt het beeld zoveel beter vergroot dan vroeger! Speel gerust nog wat met de schuifregelaar voor ‘ruis reduceren’, maar die heeft niet zo heel veel invloed.
Laat het onderin dus niet staan op ‘automatisch’!

Vergeet de nieuwe Neural Filters niet als je resolutie tekort komt

Onder het Filtermenu in Photoshop vind je ook nog de keuze voor Neural Filters. De eerste keer dat je deze wil gebruiken zal je nog wel een filter moeten downloaden (klik op dat wolkje met pijltje eronder). Maar daarna kun je Superzoom gebruiken:

  1. Klik rechts op het vergrootglaasje. Elke klik maakt een keer extra uitvergroten mogelijk. 
  2. Mocht je de defecten van Jpeg compressie al kunnen vinden in je foto, activeer dan de keuze om Jpeg artefacten te verwijderen.
  3. Stel de schuifregelaars in voor ruisonderdrukking en/of verscherpen. Dat is naar smaak. 
  4. Kies eventueel nog voor het verbeteren van gezichtsgegevens. Telkens als je nog een instelling wijzigt, moet het resultaat weer opnieuw uitgerekend worden. Dat doet Photoshop op jouw computer.
  5. Belangrijk: kies onderin bij Uitvoer om een nieuw Document te laten maken. Je bestaande foto (die veel te klein was) blijft dan bestaan, maar er wordt een nieuw document gemaakt waarin jouw foto is uitvergroot. Dan kun je daarna die kleine versie verwijderen en verder werken met die grote.

 

Wil je meer heldere uitleg, over nog meer onderwerpen?

Als je deze uitleg gemakkelijk en helder vindt: dat is hoe ik mijn lessen probeer in te richten. Met eenvoudige tekst en uitleg. Misschien zit je wel met nog meer vragen over Photoshop.

Laat knoppen zien
Verberg knoppen
Gevonden wat je zocht??

Gevonden wat je zocht??

Anders heb ik nog wel wat gratis tips voor je. Met betrekking op jouw werk, natuurlijk. Laat dan in ieder geval even je mailadres achter. En geef aan waar je belangstelling ligt. Dan hoef je niet meer te zoeken naar goede tips op deze site, maar krijg je ze meteen in je mailbox!

Interessegebied – Ik werk met (meerdere mogelijk):

Inschrijving gelukt! Binnenkort gratis tips.