Photoshop Elements 11

Pas nog had ik iemand uitgelegd hoe ze beter kon werken met Photoshop Elements. Ik had jaren geleden eens een exemplaar aangeschaft, en was ook wel benieuwd hoe het programma er tegenwoordig bij stond. Het is toch een soort Photoshop maar dan eenvoudiger. Is het dan een minder pakket? Valt best mee.

Als je Photoshop Elements opstart, opent het programma met de vraag of je wilt gaan organiseren, of gelijk aan de slag met foto’s.

Meteen kiezen of je een verzameling wilt bijwerken of foto’s wilt bewerken.

Organiser

Als je hebt gekozen om met de Organiser te starten, krijg je een overzicht dat Photoshopgebruikers wel kennen als de Bridge. Je mag kiezen of je naar foto’s wil kijken, of ook geluidsfragmenten, pdf, enzovoorts.
Ik zou daarna altijd meteen beginnen met sterren toekennen aan goede foto’s, en daarna een weergave vragen van alleen de foto’s met sterren: dat scheelt een hoop in tijd (vaak valt de helft sowieso al af).

Kiezen wat je wil zien om het overzicht niet te verliezen.

Aan de slag vanuit het overzicht

Als je wil, kun je direct vanuit het overzicht met je foto’s aan de slag. Bijvoorbeeld een panoramafoto maken waarbij Photoshop de geselecteerde foto’s maar aan elkaar moet plakken. Het is allemaal zo moeilijk niet. Elements kan ook een montage aanmaken van meerdere groepsfoto’s (van dezelfde groep), waarna het eenvoudig is om een compilatie te maken van de leukste poses en gezichten.

Laat PS-Elements maar werken en foto’s bij elkaar monteren. Ook geschikt voor HDR-opnames, groepsportretten, enz.

De organiser is dus op een aantal manieren te gebruiken. Sommige daarvan zijn uniek voor Photoshop Elements. Bijvoorbeeld het gebruik maken van metadata waarin personen zijn ‘getagd’ in een foto, of foto’s laten zien met geografische locaties (je foto’s getoond op een wereldkaart met speldjes).

Afdrukken

Voor wie haast heeft, is er de mogelijkheid om geselecteerde foto’s af te drukken in de vorm van een contactblad, met een layout naar eigen smaak. Of als losse afdrukken. Dus ook als je een heleboel foto’s tegelijk wil printen, is PS-Elements je maatje.

Druk meerdere foto’s af in contactblad of per stuk op fotovel.

Sociale media

Afdrukken op papier is niet het enige om anderen onze foto’s te laten zien. De aansluiting met sociale media is ruimschoots voorzien: we kunnen delen op Facebook, Youtube, Vimeo, Flickr en Revel. En bovendien bestanden mailen en verzamelen naar PDF.

Media delen met vrienden is niet zo ingewikkeld vanuit het overzicht. Zelfs branden op DVD is nog mogelijk.

Foto-editor

Als we niet kiezen voor de organiser, gaan we foto’s bewerken. Dat doen we met de editor. Dit gedeelte biedt voor heel weinig geld een aantal opties die Photoshop Professional ook biedt. Er zijn drie niveau’s van bewerken: doodsimpel, met een hulpje, of helemaal zelf (snel, met instructies, of expert). Bijzonder mooi is dat als je start met instructies, dat je dan over kunt schakelen naar expertmodus: daar pak je de instellingen over, en kun je handmatig verfijningen aanbrengen.

Kies zelf voor snel, met instructies, of helemaal zelfstandig bewerken van foto’s.

Eigen keuzes met een foto

Wanneer je de expert modus gebruikt, kun je zèlf met lagen aan de slag, vergelijkbaar met Photoshop Professional. Natuurlijk zijn er wel wat minder soorten aanpassingslagen. Maar voldoende voor de meeste correcties in een beeld.

Zelf selecties maken, en deze gebruiken in laagmaskers en aanpassingslagen: het lijkt wel Photoshop Professional! Dat is dus niet-destructief werken in PS-Elements.

Automatische bijstand in expertmode

Ook wanneer je kiest voor ‘alles lekker zelf doen’ heeft PS-Elements nog allerlei hulpjes voor je in petto. Contrast en kleurbalans verbeteren, rode ogen verwijderen, scherpte verbeteren

Allerlei aanpassingen om je beeld te verbeteren: ze zitten op andere plekken ook in de volle versie van Photoshop.

Kleurkwaliteit

Als het gaat om kleur, dan heb je aan Adobe een goede partner. Natuurlijk moet je wel je beeldscherm hebben gekalibreerd, maar dan is het ook heel eenvoudig om een keuze te maken en de juiste RGB-beelden aan te leveren. Het is altijd òf sRGB òf AdobeRGB, al heet dat dan anders in de interface van PS-Elements.

Kleurinstellingen zorgen voor juiste aansluiting bij gewone afdrukcentrales of vaklaboratioria.

En als je haast hebt?

Wanneer je heel veel foto’s te verwerken hebt, wil je ze niet per stuk openen en opslaan. Hiervoor bestaat de mogelijkheid om beelden ‘batchgewijs’ te verwerken. Dit kan per map uitgevoerd worden, of met alle geopende bestanden. Er kan bij het wegschrijven nog automatisch verbeterd worden, en foto’s kunnen in een kleiner formaat worden weggezet: handig als je had gefotografeerd in Raw bijvoorbeeld.

In geval van spoedklus kan PS-Elements ook vele foto’s achter elkaar verwerken.

Nog meer hulp nodig?

Als je er niet uit komt, is er aardig wat hulp aanwezig in digitale vorm. De helpbestanden om te lezen, en diverse video’s om het nog eens op een andere manier uit te leggen. Ook bestaat er een forum waar je je resterende vragen in kwijt kunt.

Conclusie

Voor slechts €100,- koop je een product dat misschien wel de helft van alle functionaliteit heeft van de professionele versie (welke je overigens alleen nog maar kunt huren). Je kunt er al enorm veel mee. Wat zou ik missen van de professionele versie?

  • Zorgvuldiger selecties bij transparante objecten: ik kan in Elements mijn selecties niet altijd natuurlijk genoeg maken in geval van zachte randen en doorzichtigheid.
  • Animaties kun je niet met Elements maken en exporteren als een filmpje. Maar dat doe ik niet heel vaak.
  • Films plaatsen, knippen, bijkleuren, verscherpen en weer opnieuw exporteren. Photoshop Professional gaat daar zó geweldig makkelijk mee om!
  • Groepen van lagen, die gezamenlijk het zelfde laagmasker gebruiken.
  • Aanpassingslagen zoals Selectieve kleur, Levendigheid, Curven.
  • Misschien de recente blur-filters van Photoshop: Elements gebruikt de klassieke vervagingsfuncties.
  • Slimme lagen, waarop je filters kunt toepassen en later weer aanpassen. Ook geneste slimme lagen zijn dus niet mogelijk.

Maar wàt een berg functies zit er in Photoshop Elements. Als je niet te veel en te ingewikkeld hoeft te monteren, is het een mooi product.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Onderwerpen

Top