Het instellen van resolutie in Photoshop

Voorkom dat jouw foto’s een onvoldoende krijgen, en kies de juiste resolutie. Een foto met te veel aan resolutie neemt onnodig veel geheugen in en heeft geen optimale scherpte. Een foto met te weinig aan resolutie is blokkerig en wordt ook wel onscherp genoemd. Maar dat is niet precies het zelfde.

Wat is resolutie?

Foto’s worden opgebouwd uit kleine blokjes, heel veel naast elkaar. Ik vergelijk het wel eens met Ministeck, maar tegenwoordig kent niemand dat nog. Resolutie is het aantal puntjes per strekkende inch (of centimeter) dat er in een foto zit. Hoe meer er in zitten, des te fijnere details kunnen er worden beschreven in de foto. Vaak is de camera die je hebt gebruikt om te fotograferen al bepalend in de resolutie van de foto. Smartphones hebben wat minder dan spiegelreflexcamera’s.

Wanneer je een foto direct uit de camera op je computer zet, start deze vaak als een 72dpi foto, van een meter groot of meer. Dat is hoe camera’s het vastleggen. Binnen Photoshop kun je dat verkleinen naar de maat waarin je de foto wilt gebruiken.

Binnen Photoshop kun je gebruik maken van het dialoogvenster voor Afbeeldingsgrootte. Daar pas je de resolutie aan op wat je precies nodig hebt. Voor drukwerk-toepassingen stel je meestal een resolutie in van 300dpi. Maar soms is dat nog niet voldoende en heb je meer nodig, tot zelfs 400dpi. Typisch gebeurt dat bij foto’s met heel veel contrast en licht-hellende lijnen in combinatie met hoge kwaliteit drukwerk. Voor laserprintwerk is 200dpi vaak al voldoende. En dpi of ppi: dat is gewoon het zelfde.

Photoshop hoe stel je resolutie in

 

Maar we kunnen de resolutie ook instellen via het uitsnede-gereedschap. Maak een voorinstelling bovenin de optiebalk om zowel breedte, hoogte als resolutie te krijgen die je nodig hebt. Dat is weer handig bij web-toepassingen. In plaats van Centimeters zou je daar kiezen voor px. Typisch wordt daar voor 72dpi gekozen.

 

 

Photoshop cursus resolutie

Overigens hebben we tegenwoordig meerdere resoluties nodig voor webdesign. Dat is vanwege de Retina-schermen, die een veel hogere resolutie aan kunnen dan 72dpi. Om een beeld dan optimaal scherp te vertonen, moeten we dan met 144dpi werken (en soms zelfs nog hoger).

Scherpte versus resolutie

Voor veel mensen is een foto met te weinig resolutie onscherp. Ik maak daarbij nog onderscheid tussen gebrek aan scherpte en gebrek aan resolutie. Een te lage resolutie is eerst zichtbaar als een foto met wat vage contouren. Maar als een foto voldoende resolutie heeft, helpt het om daar bovenop nog even naar de scherpte te kijken. Ik heb in onderstaande foto drie beelden naast elkaar gezet. Als je er op tikt kun je zien wat ik bedoel.

Resolutie en scherpte in Photoshop

Je gebruikt extra scherpte om de ‘vertroebeling’ die drukwerk altijd met zich mee neemt, te compenseren. Door scherpte worden de randjes tussen de objecten wat benadrukt, waardoor je de details beter gaat zien. Kleine lichtpuntjes kunnen dan doorbreken (slaan door naar 0% inkt) maar dat is niet ernstig. Ook voor het scherm (internet toepassingen) is een beetje extra scherpte prettig.

Geef zelf toe: die foto rechtsonder is toch veel aantrekkelijker om naar te kijken?

 

>>Dit is een onderwerp uit de cursus Photoshop Basis


Onderwerpen

Top