Gratis kennis.

Deze verzameling ‘Tips en trucs’ in mijn blog bevat nuttige informatie.

Ik ontdek zelf regelmatig handigheidjes die ik graag wil delen. Je komt hier leerzame instructies tegen. Soms beschrijf ik mijn ervaring en geef ik mijn persoonlijke mening over software.
Kortom: veel leesplezier en doe er vooral je voordeel mee!

En boek een cursus als het smaakt naar meer.

Zoekvak

Gebruik bovenin rechts op de pagina het zoekvak om overal in mijn website te zoeken.

Onderwerpen

Links of onder op het scherm vind je een keuzelijst met Categoriën. Dat verwijst naar de zgn. Posts. Dus de artikelen die ik heb geschreven onder Tips en Trucs.

Artikelen op soort

Tot slot vond je onderin het scherm, in de footer, een tag-cloud. Gebruik je de Tags, dan vind je artikelen (posts) met gemeenschappelijk kenmerk.

Canva versus Spark: twee applicaties voor Social Graphics

Canva versus Spark
Ontwerpers werken met Adobe. Ze combineren InDesign, Illustrator, Photoshop, en Typografie en maken de mooiste dingen. Maar wat als je geen ontwerper bent en toch wat moois wilt maken? Ben je dan verplicht om je te verdiepen in al deze programmatuur? Gelukkig niet. Daarover gaat dit artikel.

Photoshop en Illustrator en InDesign tegelijk, voor dummies

Er is voor die zwaargewicht-programma’s een lichtgewicht alternatief: Canva. Of Adobe Spark. Je hebt geen opleiding nodig om hier wat moois mee te maken. Want je pakt gewoon een van de templates/sjablonen en past dit naar eigen wens aan. Bewaren, en delen via sociale media. Canva en Adobe Spark bestaan online, en als App voor je telefoon of tablet.

Wat is een Social Graphic?

Social Graphics zijn afbeeldingen die we maken om een groep relaties op de hoogte te houden. Dat we er nog zijn, of dat we een speciale aanbieding hebben, of om de lezer een gevoel van herkenning mee te geven. Het zijn berichten die grotendeels bestaan uit beeld. Met enkele korte teksten er bij. Je kunt ook Social Graphics maken met Photoshop, Illustrator, en/of InDesign. Leg ik je graag uit.

Sjablonen gebruiken? bah!

Jaren geleden konden we al werken met sjablonen. Maar de markt pikte het niet op. Ontwerpers zouden hier nooit gebruik van maken. Zij hadden immers een opleiding gevolgd om voor elke klus iets moois, iets unieks te maken. En ze gebruikten programma’s waar een leek niet de vingers mee wilden branden.

Canva dashboard

Tijden zijn veranderd. Nu moet er veel meer en frequenter gecommuniceerd worden. Er is geen tijd om te wachten tot de specialist iets moois of unieks heeft gemaakt van onze publicatie. Het zijn echt niet alleen de ontwerpers die iets mogen maken. Sjablonen kunnen de niet-ontwerper helpen. Zolang het er maar veel zijn (goed gesorteerd ook) en ze eenvoudig zijn aan te passen. En een goede kwaliteit hebben. En daar is dan Canva. Kijk maar op www.canva.com.

Canva springt in de bres, gratis en voor niets.

Canva is een dienst. Je neemt een betaald abonnement, of niet. Met je gratis account heb je evengoed veel sjablonen, lettertypen, foto’s (ook je eigen foto’s), tekeningen en grafische achtergronden.

Canva for Work: een betaald abonnement biedt meer mogelijkheden

Dat worden er wel meer als je een betaald account afsluit, vanaf $10,- per maand. En je kunt je ontwerpen in diverse mappen ordenen, delen met collega’s, en zelf als sjabloon bewaren. Bovendien kun je dan kleuren, logo’s en lettertypen instellen die je altijd wilt gebruiken.

Trendgevoelig: prikkel de emotie

Canva haakt in op de tegenwoordige trend dat we van alles willen delen en willen oproepen bij de lezer. Die is al overladen met informatie, dus we moeten het doen met korte boodschappen. Zo’n boodschap bestaat vooral uit beeld, en weinig tekst. Kun je goed tekstschrijven en heb je gevoel voor compositie dan kun je gaan ontwerpen. Heb je een ontwerp gemaakt, dan kun je het direct downloaden als afbeelding en op je Social Media Pagina zetten. Er is ook een directe link naar FaceBook en Twitter.

Canva in sociale mediacampagnes

Wil je een campagne voeren op sociale media, dan merk je dat je een ontwerp eenvoudig in formaat wilt kunnen aanpassen naar de specificaties van deze platforms. Als je de betaalde versie hebt, is dit heel eenvoudig. Met de gratis versie heb je er wat meer werk aan.

Canva maakt ook PDF aan

Je ontwerp kun je downloaden als PDF. Die kan dan naar de drukker. De foto’s uit de Canva-bibliotheek hebben voldoende kwaliteit hiervoor. Het is zeker geen PDF/x-bestand dus de drukker moet er mogelijk nog wat aan doen. Maar dat is niet altijd een probleem. Printshops stellen ook iets minder hoge eisen aan een PDF.

Gelegenheidsdrukwerk

stalenboek gelegenheidsdrukwerkCanva vult hier ineens de plek in van het stalenboek dat we kennen van de drukkerij als je familiedrukwerk wilde laten maken (kent u ze nog?). Alleen nu kun je het digitale sjabloon meer naar eigen smaak aanpassen. Dat is dus véél interessanter. Geboortekaartjes, trouwkaartjes, en ander gelegenheidsdrukwerk kan hiermee dus ontworpen worden.

Canva voor presentaties

Ook presentatiesjablonen vind je op Canva. Deze bestaan uit meerdere pagina’s, waarvan alle inhoud en compositie nog valt te veranderen. Staaf- en taartdiagrammen kun je hier zelf nog aan toevoegen. Die zijn nog in kleur en data aan te passen. Daarna downloaden als PDF.

Is Canva interessant voor ontwerpers?

Je kunt de gratis versie gebruiken als inspiratiebron. Als je even een blokkade hebt en snel een idee of vorm nodig hebt, kun je er een prima start mee maken. Veel verder zal je het niet willen inzetten. Want dan spreekt je ontwerpershart weer, en wil je details net iets anders dan wat de sjabloon en de techniek mogelijk maakt.

Is Adobe Spark net zo goed als Canva?

Kort gezegd: nee. En dan is het ook nog anders. Het is eigenlijk appels en peren vergelijken. Spark biedt namelijk ook de mogelijkheid om interactieve webpagina’s te maken, en interactieve video met voice-over.

Tekortkomingen van Adobe Spark Post

Dan kijken we alleen naar het gedeelte van Spark Post. Want diensten als Spark Page en Spark Video zijn niet te vinden bij Canva.

1. Gratis reclame. Als je geen abonnement hebt, krijgt elk ontwerp een merkje in de hoek met ‘made with Spark’. En je kunt niet je logo, kleuren en huisstijl-typografie instellen. Een abonnement kost €12,- per maand, maar als je al een CC-abonnement hebt is het gratis.

2. Geen illustraties of tekeningen. Spark Post heeft geen illustraties. Een leuke tekening van een koe is heel wat anders dan een mooie foto van een koe. Wil je een verjaardagskaart maken, dan kom je slecht uit met Spark. Want je kiest uit foto’s en teksten. Er zijn geen illustraties. Werken met Adobe Stock kan, maar dat is niet gratis.

3. Geen PDF bovendien. En die kaart kun je ook niet eens downloaden als drukbaar PDF-bestand. Enkel een Jpg-bestand is mogelijk (wel groot genoeg voor een A5 op 300dpi). Verder kun je het ontwerp ook delen op Facebook en Twitter, en emailen.

4. Weinig fotofilters, en niet intuïtief. Tegenwoordig willen we vaak een foto een andere setting meegeven. Een kleurzweem, overbelichten of juist heel donker maken. Spark laat je meerdere keren een filter toepassen en telkens wordt het iets vetter of heftiger toegepast. Maar je mist de preview. Dat doet Canva beter. Ook spiegelen van een foto hoef je niet te proberen bij Adobe: zit er gewoon niet in!

Anders, of zelfs beter in Spark Post

Het is niet alleen maar nadeel voor Adobe. Zo kun je in Spark een kleur prikken die uit de foto gelezen wordt. En Adobe gebruikt de Kuler-techniek om mooie kleurensets te maken. In Canva kun je de gekozen illustraties nog anders omkleuren. Maar je kunt dan niet een kleur kiezen die je leest uit een foto op de pagina.

Teksten met vastgekoppelde kaders

Wil je een lint, of medaillonvorm om je tekst heen, dan kun je dat toepassen in Spark. Bij Canva bestáán die lintsoorten niet eens.

En hoe zit het met Spark Page en Video?

Canva maakt geen pagina’s en video’s. Vandaar die appels en peren. Maar met Spark Page kan iedereen een webpagina maken. Niet een website dus, daar zijn andere programma’s voor. Je uploadt je foto’s, zet er teksten, buttons, filmpjes bij. Daarna kun je de URL delen met anderen. Zeer geschikt voor korte verslaglegging van een evenement bijvoorbeeld. Of voor het maken van een scriptie of spreekbeurt op school. Je krijgt er wel altijd die rottige reclame bij dat het gemaakt is met Adobe Spark L. Er zijn voorbeelden te vinden van kinderen die wat hebben gemaakt met Spark: zo eenvoudig is het. Spark Video gebruik je om korte videofragmenten te combineren en te voorzien van tekst en voice-over.

Conclusie

Spark: alleen doen als je ook webpagina’s wil maken en video-presentaties. Maar het past niet in het plaatje: als je al in het bezit bent van InDesign, Photoshop en Illustrator kun je mooiere, meer eigen social graphics maken. Gratis gebruik van Spark Post voegt dan weinig toe. Canva: goedkoop alternatief voor InDesign Illustrator en Photoshop tegelijk. Want zeg nou zelf:

Hebben we hier nog een dure ontwerper voor nodig?

canva model

Antwoord: ja. Wel als je vindt dat een logo moet uitstralen waar jij voor staat en wat jou bijzonder maakt. Als je vindt dat je in de hele breedte van je communicatie geen misstappen wilt begaan. Als je lettertypes zelf alleen maar kunt indelen in ‘mooi’ of ‘lelijk’. Als je bovenstaand beeld in drukwerk omzet en het zwart is niet diepzwart, of de foto heeft een kleurzweem (ja dat kan, zwart-witfoto’s drukken als vier kleuren zodat ze pittiger overkomen). Of er zijn te dunne letters gebruikt die daardoor in drukwerk niet goed leesbaar zijn.

Daar heb je specialisten voor.

Getagd met , ,

De knop die niet werkt in een interactieve PDF

Een klant vraagt me om hulp. Ze maakt een interactieve PDF, waarin met knoppen wordt gewerkt. Deze maken andere knoppen zichtbaar/onzichtbaar. Maar eentje doet het niet. Kun je me helpen? Toen ik zag waar het probleem zich afspeelde, was mijn eerste vermoeden meteen de juiste.

Lees meer ›

Getagd met ,

Photoshop Elements: lagen leren gebruiken met deze kleine krachtpatser

Een klant vraagt om een cursus Photoshop. Dat geef ik met plezier. Toen ik nog wat navroeg bleek bij de intake dat het om Photoshop Elements ging. Niet Photoshop Professional. Dat maakt nogal wat uit. Niet zozeer in wat je er mee kan, maar hoe je er komt. In dit artikel geef ik je een voorbeeldje.

Lees meer ›

Getagd met

Woordafbrekingen in InDesign controleren

InDesign woordafbreking
Hoe werkt het als je met Adobe InDesign woordafbrekingen wilt controleren? Het is een simpele handeling, maar hij is niet voor iedereen duidelijk. Daarom hier een uitleg over de afbreekroutines.

Even vooraf: het nadeel van woordafbrekingen is dat de tekst zich langzamer laat lezen. Het voordeel is natuurlijk dat er meer tekst op de bladzijde past, en dat je een regelmatiger kantlijn hebt (bij links lijnende tekst) of minder grote spaties (bij uitgevulde tekst).

Lees meer ›

Getagd met , , ,

InDesign spellingscontrole: hoe werkt dat?

InDesign spellingscontrole
Wanneer je werkt met veel teksten, heb je soms de InDesign spellingscontrole nodig. Wil je weten of je foutloos geschreven tekst hebt, dan heb je twee opties.

A: Je moet het alleen nog even nalopen in InDesign. Soms schrijf je zelf teksten in InDesign.
B: Je had al in MsWord je teksten moeten laten controleren. Een tekstverwerker is daar voor bedacht.
In dit artikel ga ik voor optie A. Ik leg je uit hoe je in InDesign je teksten kunt laten nalopen op grote en kleine foutjes.

Lees meer ›

Getagd met , , , ,

Digital Publishing: kies een van deze drie opties

digital Publishing
In de frequente strijd om mijn cursisten duidelijk te maken hoe Digital Publishing werkt, heb ik een infographic gemaakt. Deze mag je hebben: hij staat hieronder aangeboden.

 
Lees meer ›

Getagd met , , ,

Adobe Illustrator CC updaten? even opletten!

Adobe Illustrator cursus basis en gevorderden

Wanneer je een update van Adobe Illustrator wilt uitvoeren, moet je even opletten:

Een update moet je misschien niet zomaar uitvoeren als je nog eigen penselen en stijlen had aangemaakt. De nieuwe versie wordt er anders overheen gezet en daarbij worden jouw eigen penselen enzovoorts verwijderd. Je kunt deze zelf altijd nog verwijderen als je merkt dat de nieuwe versie naar wens werkt. Niet alle programma’s zullen het toestaan dat je de oude versie behoudt. Maar Illustrator doet het in ieder geval wèl.

Lees meer ›

Getagd met ,

InDesign en GREP voor netter zinsverloop: minder redactiewerk

InDesign en GREP maken een sterke combinatie om je teksten te controleren. Je kunt er automatisch redactiewerk mee doen. In deze pagina leg ik je uit wat mij irriteert en wat ik heel eenvoudig kan oplossen. De zinnen die beginnen met een kort woord, waarbij dat woord dan aan het eind van de regel staat en de rest van de zin op de volgende regel. Een zin die begint met U, of We, De, Een, Het, enzovoorts. Zou het niet aardig zijn als InDesign deze herkent, en vanzelf de spatie achter dit eerste woord van de zin samen met dat woord instelt op ‘niet afbreken’? Dat is best te doen.

Lees meer ›

George Clooney: what else? Double what else!

Pas nog vroeg een voormalig cursist om een foto aan te passen. Ze had het wel geleerd, maar vond het toch nog wel lastig om goed aan te pakken. Ze was heel blij met de oplossing die ik had gegeven. Die laat ik je hieronder zien.

Photoshop lagen

Lees meer ›

Getagd met

InDesign HTML export

InDesign HTML export
InDesign HTML export: eigenlijk kan het niet. Met een plugin kan het wèl. Je moet met IN5 werken. Wil je liever HTML-pagina’s maken, of wil je ze aanbieden als een web-app? Ook dan is IN5 het antwoord. Of kies je toch liever voor apps in de appstore? Ook die kun je aanmaken met IN5. Je moet het nog wel aanvullen met een licentie voor Liquid State Systems: daarmee pak je de publicatie in om aan te bieden in de Appstore van Apple, Android en Microsoft.

 

HTML is laagdrempelig

indesign HTML exportInDesign HTML export met IN5 werkt op basis van het ontwerp dat je in InDesign hebt gemaakt. Deze bestanden zijn opgebouwd uit HTML5 en CSS3. Dus zeer compatible met de browsers van nu. Elk aspect van je interactieve ontwerp wordt vertolkt naar een HTML-oplossing. Het resultaat kun je vooraf al testen in InDesign (gebruik voorvertoning ePub-interactiviteit). Maar omdat het net niet 100% het zelfde is als die ePub, moet je uiteindelijk toch exporteren in HTML om zeker te zijn dat je ontwerp is geslaagd.

Lees meer ›

Getagd met ,
Top