Kopieer een object in Adobe Illustrator, en plak ze in een ander Illustratordocument. Soms verandert de kwaliteit meteen. Bijvoorbeeld bij de slagschaduw. In basis ligt de reden hiervoor al bij de start van je document. Wanneer je een document aanmaakt en je wil transparantie in Illustrator moet je zelf de juiste keuze maken. Het programma plakt die aan je document.

Als je een document maakt dat is ingesteld voor drukwerk, weet Illustrator dat daar een rasterresolutie bij hoort van 300dpi. Webdocumenten gebruiken 72dpi.

Transparantie in Illustrator door effecten zoals slagschaduw

Gebruik het menu Effect, en je kies voor bijvoorbeeld een slagschaduw die je toekent aan een object. Die schaduw wordt met pixels gemaakt. Dat zorgt ook dat als je een logo hebt ontworpen met schaduwtje, dat dit logo achteraf niet zomaar meer te vergroten is in bijvoorbeeld InDesign: de resolutie van de schaduwtjes zou daardoor verlaagd worden. En onder de 150dpi (200% uitvergroting in InDesign) wordt je PDF dan zelfs afgekeurd bij de drukker.

Transparante objecten kopiëren naar andere documenten

Wanneer je een object met slagschaduw kopieert van het ene naar het andere document, kan het zomaar gebeuren dat de kwaliteit van je beeld met slagschaduw verandert.

Instellingen van rastereffecten Document

Zorg er voor dat je op de hoogte bent van de instellingen onder het menu Effecten>Instellingen van Rastereffecten document. Zorg dat in beide documenten dezelfde instellingen zijn gebruikt, voordat je objecten gaat kopiëren en plakken.

Adobe illustrator Rastereffecten instelling van document
Laat knoppen zien
Verberg knoppen
peter maas

Gevonden wat je zocht??

Anders heb ik nog wel wat gratis tips voor je. Met betrekking op jouw werk, natuurlijk. Laat dan in ieder geval even je mailadres achter. En geef aan waar je belangstelling ligt. Dan hoef je niet meer te zoeken naar goede tips op deze site, maar krijg je ze meteen in je mailbox!

Interessegebied – Ik werk met (meerdere mogelijk):

Inschrijving gelukt! Binnenkort gratis tips.