Al jaren kom ik met enige onregelmaat de vraag tegen: “Ik heb een PDF, maar ik ben het ontwerp ervan kwijt. Hoe zet je PDF om naar een InDesign bestand?”. Het speelde al in de tijd van Quark XPress4, want toen al werd PDF hèt standaardformaat om in aan te leveren. En al die jaren heb ik moeten antwoorden dat ik er geen oplossing voor had. Ja, je kunt teksten kopiëren en plakken, en je kunt je afbeeldingen herbewaren vanuit het PDFbestand. Maar je moet het daarna echt opnieuw opmaken. Hier is dus een oplossing voor.
instellingen pdf2dtp

 Markzware to the rescue: PDF2DTP.

Het is nu 2012, en: tadaaa! Er is een oplossing. De firma Markzware heeft een plugin gemaakt die je in InDesign kunt installeren, en daarna kun je gewoon een PDFbestand openen. Er zit nauwelijks een interface aan: gewoon een PDF openen vanuit InDesign. Dat geeft wel een héél korte leercurve! Op de website van Markzware zie ik het product nog niet staan, maar de beta is veelbelovend. Update: nu in 2018 wordt het aangeboden voor $199,- per jaar, in abonnementsvorm dus.

Hoe zet je PDF om naar een InDesign bestand?

Een kort overzicht van de resultaten:
  • Steunkleuren vind ik nog terug: dat is goed.
  • pixelplaatjes worden gekoppelde afbeeldingen met behoud van resolutie, in Tiff formaat. De naam van de afbeeldingen is gebaseerd op een oplopend nummer en het paginanummer.
  • vectorillustraties worden objecten die als vectorobject zijn gemaakt op de pagina: alsof je gekopieerd hebt in Illustrator, en geplakt in InDesign. Geeft wel veel onhandigheid als je ze nog moet verplaatsen. Groepen van objecten worden immers niet gemaakt door PDF2DTP.
  • Met penpad uitgeknipte beelden blijven vrijstaand. Met penpad dus. Da’s netjes.
  • Tabellen gaan niet zo best: teksten komen in losse vakken, zonder de tabelfunctie te gebruiken.
  • Tekstblokken komen gewoon in tekstvakken, met natuurlijke tekstomloop (geen returns aan het eind van elke regel)
  • Tekst op een pad, dat blijft behouden (knap!)
  • Lettertypestijlen niet. Van elke verschijningsvorm van tekst lijkt een aparte alineastijl te zijn gemaakt. Ik krijg ook heel veel tekenstijlen te zien. Maar de namen van de stijlen zijn nietszeggend, natuurlijk.
  • Tabstops vind ik ook nog, achteraf in InDesign.
Kortom: als de nood aan de man is, is de redding nabij. Het is zeker niet zo, dat je met deze toekomstige plugin alle ontwerp weer terug hebt gehaald uit een PDF. De handigheid van goede opbouw in pagina’s blijft achterwege. Ik kan ook niet uitdrukken in een percentage hoe veel er nog wordt teruggehaald uit de PDF. Sommige stukken van een ontwerp wat beter dan andere. Maar als je kleine veranderingen moet doen in een complexe klus die anders als verloren beschouwd moet worden, is dit echt wel wat geld waard. Vul zelf maar in of je daar die $199,- per jaar aan kunt uitgeven, of dat je liever een brochure helemaal opnieuw maakt. Je vindt het product op https://markzware.com/products/pdf2dtp/
Laat knoppen zien
Verberg knoppen
Gevonden wat je zocht??

Gevonden wat je zocht??

Anders heb ik nog wel wat gratis tips voor je. Met betrekking op jouw werk, natuurlijk. Laat dan in ieder geval even je mailadres achter. En geef aan waar je belangstelling ligt. Dan hoef je niet meer te zoeken naar goede tips op deze site, maar krijg je ze meteen in je mailbox!

Interessegebied – Ik werk met (meerdere mogelijk):

Inschrijving gelukt! Binnenkort gratis tips.