Exporteer HTML vanuit InDesign: Adobe doet het niet goed. Met een plugin kan het wèl. Je moet met IN5 werken. Wil je liever met InDesign HTML exporteren, of wil je ze aanbieden als een web-app? Ook dan is IN5 het antwoord. Of kies je toch liever voor apps in de appstore? Ook die kun je aanmaken met IN5. Je moet het nog wel aanvullen met een licentie voor Liquid State Systems: daarmee pak je de publicatie in om aan te bieden in de Appstore van Apple, Android en Microsoft.

HTML is laagdrempelig

Digital Publishing met IN5
InDesign HTML export met IN5 werkt op basis van het ontwerp dat je in InDesign hebt gemaakt. Deze exportbestanden zijn opgebouwd uit HTML5 en CSS3. Dus zeer compatible met de browsers van nu. Elk aspect van je interactieve ontwerp wordt vertolkt naar een HTML-oplossing. Het resultaat kun je vooraf al testen in InDesign (gebruik voorvertoning ePub-interactiviteit). Maar omdat het net niet 100% het zelfde is als die ePub, moet je uiteindelijk toch vanuit InDesign HTML exporteren om zeker te zijn dat je ontwerp is geslaagd.

Het grote verschil in uitvoerformaat zit er in dat de HTML het altijd doet. Op alle apparaten. Dat is bij ePub wel eens anders. Terwijl HTML gewoon al direct in de webbrowser kan worden vertoond. Het is dus veel laagdrempeliger in het gebruik, en aantrekkelijk om te kiezen voor Indesign HTML export.

Nog meer voordelen voor IN5

Er zijn eigenlijk een heleboel voordelen te noemen voor het publiceren met IN5.

  • Zoals net genoemd is de compatibiliteit er één van
  • Ook bestandsgrootte: wil je films gebruiken, dan kan dat gewoon online blijven staan. Dat maakt dat de informatie sneller gedownload en te lezen is.
  • Je kunt fonts insluiten, of je gebruikt webfonts. Daarmee kan de tekst ook door zoekrobots doorzocht worden. Zodat de zoekresultaten van Google ook jouw publicatie kunnen vinden.
  • Als je wilt kun je ook Google Analytics gebruiken: sluit de code in tijdens het publiceren van HTML.
  • Je hebt meer interactieve mogelijkheden. Er zijn een aantal interactieve objecten die het niet doen in ePub, maar wel als je ze met IN5 publiceert.
  • Als je de publicatie wilt aanbieden als een web-app, dan kan dat ook. Een web-app ziet er uit als een app op het bureaublad van je tablet of smartphone, maar haalt zijn content online.
  • Ook als je later offline bent, is de publicatie nog te zien. Dankzij Caching. Wel met de kanttekening dat de buffer voor caching op mobiele apparaten beperkt is.
  • Verschillende pagina-lengtes: wat in ePub niet mogelijk is, kan in HTML gewoon wèl. Dus een lange verticale infographic hoeft nooit verkleind op het scherm getoond te worden.

Ook vloeibare layout in InDesign HTML export

Al jaren geleden begon Adobe met ‘vloeibare layout’ in InDesign. Maar nog geen enkele goede toepassing hiervoor gezien van Adobe. En Hoera! IN5 pakt de uitdaging aan. Als je wilt, kun je dus ook ontwerpen voor afwijkende schermformaten. In webdesign is responsive design al een tijdje de trend. En met IN5 kun je in ieder geval ontwerpen waarbij je rekening houdt met diverse schermformaten.

Apps in de appstore

Ajar Productions heeft zelfs een exportformaat gemaakt dat je kunt gebruiken in een andere dienst: Liquid State Systems. Dat formaat is ook gewoon opgebouwd uit HTML, dus dat werkt wel. Waarom is dat interessant? Omdat je via de appstores een andere band met je publiek opbouwt: je kunt abonnementen aanbieden, je kunt elke maand een publicatie maken en deze binnen één app aanbieden. Dat IN5 dat zelf niet doet is prima. Super dat ze een exportformaat aanmaken wat de makers van Liquid State Systems in de kaart speelt.

Je kennis van Adobe InDesign wordt zo nóg meer waard

Dat alles maakt dat je nóg meer waar voor je geld krijgt wanneer je al hebt leren werken met InDesign. Want je kunt InDesign dus nog veelzijdiger inzetten. Sommige interactie is wel vrij bewerkelijk, maar je doet het allemaal met het gereedschap dat je al jaren gebruikt. Het voelt vertrouwd aan. En het is niet duur: als je de plugin hebt aangeschaft, ben je klaar en kun je zonder extra kosten al publicaties maken. Direct met InDesign HTML exporteren is jouw voordeel.

Een voorbeeld van InDesign HTML export

Ik gebruik in mijn lessen een basisdocument waarin alles zit wat ik kon bedenken en maken: Knoppen, rollover, animatie, hyperlinks, inhoudsopgave, objectstatussen, schuifbalken, typografie, iframes, navigatie, geluid, en video.

Is IN5 beter dan Publish Online?

Ik denk van wel. Met IN5 kun je nog meer doen dan met Publish Online. Klik op de button om een overzicht te krijgen van alle voordelen van IN5 boven Publish Online

Leercurve bij InDesign HTML export

Als je met InDesign publicaties maakt in HTML heb je eerst de kennis nodig om interactieve documenten te maken. Die techniek leer je normaal in twee dagen. En die kun je bijna 1 op 1 gebruiken als je verder gaat met IN5. Instructies daar bovenop voor het gebruik van IN5 leer ik je in een extra dag. Heb je interesse? Dan kun je binnenkort jouw portfolio weer uitbreiden. Mijn cursus is altijd maatwerk, en in het tempo dat bij jou past. 

Laat knoppen zien
Verberg knoppen
peter maas

Gevonden wat je zocht??

Anders heb ik nog wel wat gratis tips voor je. Met betrekking op jouw werk, natuurlijk. Laat dan in ieder geval even je mailadres achter. En geef aan waar je belangstelling ligt. Dan hoef je niet meer te zoeken naar goede tips op deze site, maar krijg je ze meteen in je mailbox!

Interessegebied – Ik werk met (meerdere mogelijk):

Inschrijving gelukt! Binnenkort gratis tips.