1. Eerst de taal instellen
Als je tekst schrijft, en InDesign weet niet welke taal je hebt gebruikt, kun je je eerste grote fout al rechtzetten. Want met tekst in het Nederlands waarvan InDesign denkt dat het Engels is, gaat alles mis. Dus selecteer de tekst, en kies in het regelpaneel bovenin de taal Nederlands. Ik ga er even van uit dat je Nederlandse tekst hebt staan op je pagina. De taalkeuze is ook van invloed op de woordafbrekingen van InDesign.
Tip: als je werkt met de Engelstalige versie van InDesign kun je bij geen geopende documenten het T-gereedschap nemen, en dan de taal instellen op Dutch. Zo wordt dat een instelling voor alle nog te maken documenten. Tenminste: als je in de voorkeuren van InDesign niet hebt gekozen om de start-werkruimte te zien bij geen geopende documenten.
Oude spellingregels of nieuwe spelling?
Als je kiest voor Oude Spellingsregels kijkt het programma minder streng naar nieuwe woordcombinaties. Combinatiewoorden is zo’n voorbeeld: vindt ie prima. Of vissenvirus. Maar bij Nederlands Nieuwe spelling wordt dat woord afgekeurd. Ook woorden met een accent, zoals dát worden als verdacht aangemerkt in Nieuwe spelling. Verder heeft het een enkele keer gevolg voor de woordafbreking van je teksten. Maar beter een Nederlandse gebaseerde woordafbreking dan een Engelse. Dus stel je taal altijd in op Nederlands als je ook Nederlandse tekst hebt.
2. Dan de voorkeuren instellen voor InDesign spellingscontrole
Als je de juiste taal aan de teksten hebt toegewezen, kun je verder. Als je bedenkt dat dit veel werk is, had je moeten werken met Alineastijlen en Tekenstijlen: daarin kun je de taal eenvoudig en snel over je hele document instellen.
In de voorkeuren van InDesign ga je naar Spelling. Je kruist aan waarop je InDesign wilt laten nakijken. En – heel belangrijk – je kruist het vinkje aan voor Dynamische spelling inschakelen. Voor je gemak stel je voor elke verdachte situatie een ander kleurtje in. Want voor onjuiste en herhaalde woorden, en voor hoofdletterproblemen kun je andere kleurtjes kiezen. Als je op OK klikt, gaat InDesign je teksten nakijken en geeft aan waar het niet deugt. Met kleurtjes die je zojuist had gekozen. Zo werkt InDesign spellingscontrole zichtbaar voor jou.
Tip: je kunt ook met de rechtermuisknop werken als je tekst selecteert. In het contextgevoelige menu kies je voor Spelling, Dynamische spelling.
Woorden toevoegen aan woordenboek
Natuurlijk zullen er woorden zijn die InDesign niet kent. Zeker als je met vakjargon werkt. Je kunt InDesign leren om deze woorden te vertrouwen. Of je kunt InDesign fout geschreven woorden laten verbeteren. Het kan allebei via rechtsklikken met de muis op een verdacht woord.
Elk woord dat je toevoegt aan de woordenlijst, wordt aan een lijst toegevoegd die taalspecifiek is. Logisch ook. Want je kunt clutch in het Engels wel gebruiken, maar niet in het Nederlands. Anders raken we de kluts kwijt. Door woorden toe te voegen, komen ze terecht in een speciaal tekstbestandje. Je vindt dit bestand op MacOS hier: /Gebruikers/~gebruikersnaam/Bibliotheek/Application support/adobe/linguistics/userDictionaries/Adobe Custom Dictionary. En dan voor de taal specifiek die je had toegekend aan je tekst. Voor Nederlands oude of nieuwe spelling is er geen apart bestand: de toevoegingen komen bij elkaar in het zelfde rijtje.
Je eigen woordenlijst bewaren en uitwisselen
Als je wilt, kun je ook een apart bestand bijhouden. Je kunt dit dan bedrijfsbreed uitrollen zodat iedereen met dezelfde lijst bekende woorden kan werken. Hiervoor moet je in de voorkeuren van InDesign bij Woordenboek op het knopje drukken drukken dat er uit ziet als een bladzijde: daarmee maak je een nieuwe lijst aan in een nieuw bestandsformaat (.udc). Dit bestand kan vanuit één computer worden aangevuld, en verspreid naar andere computers. Daar gebruik je het knopje dat er uit ziet als het plusje.
Spellingscontrole gebruiken via dialoogvenster
Ook kun je het een beetje sneller laten gaan: via het menu Bewerken, Spelling, spellingscontrole. InDesign stopt bij elk woord dat het niet kent, en laat je dat toevoegen aan het gebruikerswoordenboek. Gewoon door op die knop Toevoegen te klikken.
Meer informatie over spellingscontrole vind je op de Adobe website: https://helpx.adobe.com/nl/indesign/using/spell-checking-language-dictionaries.html
Vond je dit bericht interessant? klik dan even op die knop hiernaast: deel het met je vrienden. Die vinden het misschien ook wel van waarde. Wil je reageren? Gebruik dan het tekstveld hieronder.
Meer weten over InDesign?
Woordafbreking, spellingscontrole, diverse talen. Allemaal wat specialistische instellingen waar ik eens meer over moet weten.