Wanneer je in InDesign een pagina hebt die naar PDF omgezet moet worden, ontdek je nog wel eens een steunkleur in je stalenlijst. Deze steunkleur mag niet meegeleverd worden in de PDF, als je had afgesproken met de drukker om fullcolour aan te leveren. Hoe moet je Pantone omzetten naar proceskleur? Sommige mensen gaan dan terug naar Illustrator, om de kleur daar om te zetten naar steunkleur. Dat is de beste methode, maar die kost meer tijd. Anderen vinden dat ze de steunkleur kunnen omzetten naar proces door erop te dubbelklikken in InDesign, en daar van steun naar proces om te zetten: dat is de slechtste methode.

Inktbeheer van InDesign niet gebruiken

Wanneer je gebruik maakt van het inktbeheer van InDesign, is dat prima bedacht als je steunkleuren moet samenvoegen. Maar hij werkt niet helemaal lekker als je daarmee steunkleuren wilt omzetten naar proces. Misschien gaat het in vier van de vijf gevallen goed, maar dat ligt dan aan de combinatie van steunkleuren zonder overdruk of transparantie. Wil je een veiliger methode, die echt werkt? Bekijk onderstaand filmpje.

Spelen met de PDFx1a-standaard

Je moet wel realiseren dat je een aantal standaarden die bij PDF/x1a horen, los laat. Dat hoort eigenlijk niet. Maar hetgeen je mist in je PDF zijn niet meer dan formaliteiten. Zo wordt het titelveld in je PDF niet ingevuld, zit er geen PDF/x1a-stempel op je PDF (logisch ook), en geen uitvoerintentie waarin wordt uitgesproken voor welk type drukwerk je de beelden had omgezet. Maar dat zijn alleen maar formaliteiten. Bovendien kan Acrobat die voor je fixen, net als CertifiedPDF van Enfocus dat ook voor je doet.

Laat knoppen zien
Verberg knoppen
peter maas

Gevonden wat je zocht??

Anders heb ik nog wel wat gratis tips voor je. Met betrekking op jouw werk, natuurlijk. Laat dan in ieder geval even je mailadres achter. En geef aan waar je belangstelling ligt. Dan hoef je niet meer te zoeken naar goede tips op deze site, maar krijg je ze meteen in je mailbox!

Interessegebied – Ik werk met (meerdere mogelijk):

Inschrijving gelukt! Binnenkort gratis tips.