Je werkt met veel foto’s, en regelmatig heb je foto’s die er veel te fel of gekleurd uit komen in de afdruk of het drukwerk. Ergens doe je iets verkeerd. Maar wat? Het zou kunnen zijn dat je kleurinstellingen van InDesign een risico vormen waardoor fouten blijven terug komen. Je kunt Adobe Bridge laten helpen om foto’s zonder kleurprofiel op te sporen.

Wanneer je in InDesign in je kleurinstellingen had gekozen voor Adobe RGB als standaard RGB, zal InDesign er van uit gaan dat alle beeldmateriaal in RGB dat nog geen kleurprofiel ingesloten had, moet geïnterpreteerd worden als AdobeRGB. Mocht je een dergelijke kleurinstelling ook in Photoshop gebruiken, dan kan Photoshop bij het openen van het desbetreffende beeld wel even waarschuwen dat er geen kleurprofiel in zit. Je kunt dan alsnog kiezen of je het beeld wilt behandelen alsof het bij sRGB hoort, of toch Adobe RGB. Meestal gebruik je dan het toekennen van het kleurprofiel nadat je het beeld al hebt geopend. Maar als je aangeleverde foto’s direct wil plaatsen in InDesign, heb je geen vangnet om zeker te zijn over het profiel dat bij je foto hoort.

Plaatsen in InDesign

Als je in InDesign zo’n beeld zonder profiel plaatst, wordt niet geklaagd of gezeurd: dat doet InDesign alleen maar bij het openen van InDesigndocumenten die geen of een afwijkend profiel hebben. Het toekennen van een AdobeRGB profiel in plaats van sRGB, kan echter grote gevolgen hebben: de kleuren van het beeld zullen opgepompt worden tot onnatuurlijke verhoudingen. De hele foto ziet er dan te verzadigd uit. InDesign zou bij het preflighten eigenlijk een vangnet moeten bieden voor afbeeldingen in RGB waarin geen kleurprofiel wordt gevonden. Dan kun je die alsnog controleren en handmatig het juiste profiel toekennen, hetzij in Photoshop of in InDesign.

Adobe Bridge zoekt foto’s zonder ingesloten kleurprofiel

Tot dat moment kun je ook Bridge laten helpen om de foto’s op te speuren die riskant zijn in gebruik. Dat kan via slimme verzamelingen. Via het menu Venster, in Bridge, kies je voor slimme verzamelingen. Je maakt daar een nieuwe verzameling aan. Gebruik daarvoor het icoontje dat onderin het palet staat: een mapje met een tandwiel. Stel bijvoorbeeld in als volgt:

Bridge slimme verzameling
  1. De foto’s die je zoekt, mogen niet een kleurprofielnaam hebben met ‘rgb’ er in. Dus alle bestanden met AdobeRGB, of sRGB of weet-ik-veel-RGB worden dan buiten beschouwing gelaten.
  2. De hoogte moet wel groter zijn dan bijvoorbeeld 1000pixels. Alle kleine plaatjes die je tegenwoordig vindt in helpfiles en webdesign tellen even niet mee. Daar is het kleurmanagement een heel ander verhaal.
  3. De kleurmodus is gelijk aan RGB. Want alle CMYK-afbeeldingen, die wil ik sowieso niet aanpassen in kleur. Volgens standaard instellingen doet InDesign dat ook niet: daar blijft ie met zijn tengels van af.
  4. Documenttype is niet gelijk aan CameraRaw. Nogal wiedes dat die nog geen ingesloten kleurprofiel hebben: die moeten eerst nog geopend en verwerkt worden, en daarna bewaard. Bij het bewaren krijgen ze vanzelf het kleurprofiel wel mee.
  5. Maar ook DNG-bestanden mogen buiten beschouwing blijven. Dat zijn immers ook een soort RawBestanden, maar dan volgens het nieuwe format van Adobe. Van deze laatste variabele kun je nog wel wat varianten maken, indien nodig. PNG-bestanden hebben nooit een ingesloten profiel omdat dat gewoon niet kan. Een inx-bestand (export van InDesign CS3 of 4) vindt Bridge ook nog als je die niet uitsluit.

Risico-gevallen

Afbeeldingen die aan al deze criteria voldoen, zijn risico-gevallen. Die wil ik niet ongemerkt in InDesign plaatsen, als mijn standaard werkruimte Adobe RGB is. Kruis ook aan om niet geïndexeerde bestanden op te nemen: dan zoekt Bridge ook verder in mappen die hiervoor nog niet eerder waren verkend door Bridge (handig bij invoer van nieuwe werkmappen met aangeleverd materiaal!).

Laat knoppen zien
Verberg knoppen
Gevonden wat je zocht??

Gevonden wat je zocht??

Anders heb ik nog wel wat gratis tips voor je. Met betrekking op jouw werk, natuurlijk. Laat dan in ieder geval even je mailadres achter. En geef aan waar je belangstelling ligt. Dan hoef je niet meer te zoeken naar goede tips op deze site, maar krijg je ze meteen in je mailbox!

Interessegebied – Ik werk met (meerdere mogelijk):

Inschrijving gelukt! Binnenkort gratis tips.