Een klant vraagt om een cursus Photoshop. Dat geef ik met plezier. Toen ik nog wat navroeg bleek bij de intake dat het om Photoshop Elements ging. Niet Photoshop Professional. Dat maakt nogal wat uit. Niet zozeer in wat je er mee kan, maar hoe je er komt. In dit artikel geef ik je een voorbeeldje.
 

Twee dagen cursus

Het voorbeeld komt uit de tweedaagse cursus die Mylene en Miriam hebben genomen. We hadden al wat gedaan met het uitsnijden van beeld. Dat kenden ze ondertussen wel. Dus dat zie je in onderstaand filmpje niet. We hebben foto’s gemonteerd en gemaskeerd.

Ik bedacht dat we met effecten en vervormingen nog niet zo veel hadden gedaan. En dat wilde ik ze nog even meegeven, aan het eind van dag twee. Vandaar deze oefening. Lees verder, of kijk de video.

Vrijstaand maken

Het vrijstaand maken van een beeld gaat bijna hetzelfde als in Photoshop Professional:

  1. Eerst het onderwerp selecteren. Met snelselectie: daar ben ik dol op.
  2. Daarna de selectie verbeteren. Je moet daar in Photoshop Elements op tijd aan denken, want achteraf is wat lastiger dan in Photoshop Professional.
  3. Dan de selectie bewaren in het laagmasker.
  4. Indien nodig het masker nog verbeteren met Natte Vinger, Doordrukken en/of tegenhouden.

Verlooplaag maken

Om achter de foto een verlooplaag te krijgen, kun je het lagendeelvenster gebruiken. Bovenin zitten wat knopjes om dat mee te doen. Photoshop professional kent veel méér aanpassingslagen. Maar een verloopje kon ik hier wel vinden. Het mooie van een verlooplaag is dat als je achteraf je canvas vergroot, dat de kleuren dan altijd blijven doorlopen. En je kunt achteraf eenvoudig nog de kleur van het verloop veranderen: gewoon dubbelklikken op de laag. Zoals ook in Photoshop Professional.

Tekstlaag maken

Net als in Photoshop moet je met het T-gereedschap op de foto tikken, en dan typ je de tekst die je wilt hebben. De tekst-opties zijn een beetje beperkter. Maar Mylene en Miriam vonden dat geen probleem.

Tekst rondzetten

Ik wilde de tekst wat speels rondbuigen. In Photoshop Professional is dat een optie tijdens het transformeren. Je vindt de benodigde knopjes bovenin de optiebalk. In Elements moest ik het vinden via rechtsklikken op de laag…

Tekst effecten

Om de tekst wat los te maken van zijn achtergrond wilde ik een schaduwtje. In Photoshop Professional heel simpel. Maar hier in Elements? Raar verstopt. Je moet je effectenpaneel open zetten (met een knopje onderin je scherm), en dan bovenin het paneel naar de juiste categorie effecten gaan. Sommige zijn niet goed geschikt voor tekstlagen. Schaduwtjes zitten bij Effecten in de categorie Stijlen en dan afbeeldingseffecten. Ingewikkeld! Dat gaat in Professional wel eenvoudiger. Maar je krijgt er een hoop eenvoudige opties bij. Ook een extra lijntje om je letters heen is een effect. Die zitten op dezelfde plek.

Lagen ordenen

Als je daarna de compositie weer wilt aanpassen, moet je weer naar het lagenvenster terug. Da’s logisch. (in Photoshop Professional hoeft dat overigens niet, want de effecten zitten niet in een apart venster).

 

Elements the movie

Hou je meer van filmpjes? Dan kun je hieronder zien waar ik het over heb. Werk je met Elements, dan is dit beetje extra kennis altijd handig. Wil je nog meer?
En als je zelf met Photoshop Professional werkt, dan kun je mooi zien hoeveel overeenkomst en verschil er is met jouw versie. Leuk toch?
Laat knoppen zien
Verberg knoppen
Gevonden wat je zocht??

Gevonden wat je zocht??

Anders heb ik nog wel wat gratis tips voor je. Met betrekking op jouw werk, natuurlijk. Laat dan in ieder geval even je mailadres achter. En geef aan waar je belangstelling ligt. Dan hoef je niet meer te zoeken naar goede tips op deze site, maar krijg je ze meteen in je mailbox!

Interessegebied – Ik werk met (meerdere mogelijk):

Inschrijving gelukt! Binnenkort gratis tips.