Interactieve PDF met knoppen omzeilt Flash
Er is een voordeel aan het werken met knoppen die andere knoppen zichtbaar/onzichtbaar maken: je vermijdt Flashtechniek. Daardoor is je interactieve PDF ook nog op tabletten te bekijken. Alhoewel niet in alle apps. Een app als PDF-expert doet het prima. Maar Judith (zo heet ze) zegt dat deze knop het alleen nog goed doet als ze een export maakt naar SWF. Maar ja, dat wil ze dus vermijden, want SWF is Flashtechniek.
Naam van de knop is belangrijk
Omdat je exporteert naar PDF, wordt alle interactiviteit vertolkt naar Javascript-opdrachten. Voor zover mogelijk dan. InDesign moet maar zien hoe hij het doet: wij hoeven dat niet te weten. Maar nu blijkt dat in dit document er toch wat aangepast moet worden.
Javascript gebruikt punten voor onderscheid in groepsnamen
Binnen Javascript is een punt in een naam een onderscheidend gedeelte. Het maakt een groepsnaam aan. Bijvoorbeeld: als je vier knoppen hebt gemaakt en deze hebt genummerd als knop.algemeen.1, knop.algemeen.2, knop.algemeen.3 en knop.speciaal.1, dan kun je drie van deze knoppen tegelijk aanspreken met een script, als je ze aanspreekt op de groepsnaam ‘knop.algemeen’. En je kunt al deze vier knoppen tegelijk aanspreken als je een script maakt dat de naam ‘knop’ gebruikt. Bijvoorbeeld om knoppen te verbergen, of onbruikbaar te maken.
Ik zag hoe Judith de knop had genoemd die ze zichtbaar wilde maken. Mijn vermoeden was dat dáár de oorzaak zat van het niet functioneren van de knop. Dus heb ik de knopnaam aangepast: gewoon alle punten er uit gehaald, en een underscore gebruikt.
Het is een beetje zoals bestandsnamen voor Macintosh-gebruikers: zij kunnen een bestandsnaam maken met een slash / er in. Maar een slash wordt onder Windows beschouwd als een onderscheidend teken: wat voor de / staat is een mapnaam, en dus geen onderdeel van de bestandsnaam. Zo kan je bestand onder windows dus nooit geopend worden.
Andere knoppen in PDF passen zich aan
Gelukkig is InDesign iets slimmer dan Acrobat: wanneer ik de naam van een knop aanpas, wordt deze naam bijgewerkt in andere knoppen die deze knoppen moeten tonen/verbergen. Dan hoef je maar één keer iets aan te passen. (Als ik de naam van een object verander in Acrobat, moet ik zelf de scripts daarna nog bijpassen om deze nieuwe naam te gebruiken).
Wil je meer weten over interactieve PDF? Kijk dan eens op de pagina waarin ik de cursus over interactieve PDF aanbied. En schrijf je in.
Druk op die knop!
Als je meer wilt weten over hoe InDesign gebruikt kan worden om interactieve PDF aan te maken: druk dan even op die grote knop.