Voorkom dat jouw foto’s een onvoldoende krijgen, en kies de juiste resolutie. Een foto met te veel aan resolutie neemt onnodig veel geheugen in en krijgt geen optimale scherpte. Een foto met te weinig aan resolutie is blokkerig en wordt ook wel onscherp genoemd. Maar dat is niet precies het zelfde. Wat is beter: scherpte of resolutie ?

Wat is resolutie?

Foto’s worden opgebouwd uit kleine blokjes, heel veel naast elkaar. Ik vergelijk het wel eens met Ministeck, maar tegenwoordig kent niemand dat nog. Resolutie is het aantal puntjes per strekkende inch (of centimeter) dat er in een foto zit. Hoe meer er in zitten, des te fijnere details kunnen er worden beschreven in de foto. Vaak is de camera die je hebt gebruikt om te fotograferen al bepalend in de resolutie van de foto. Smartphones hebben wat minder dan spiegelreflexcamera’s.

Wanneer je een foto direct uit de camera op je computer zet, start deze vaak als een 72dpi foto, van een meter groot of meer. Dat is gewoon hoe camera’s het vastleggen. Binnen Photoshop kun je dat verkleinen naar de maat waarin je de foto wilt gebruiken.

Megapixels in een camera

Een camera die meer megapixels heeft, zou meer details kunnen vastleggen omdat ie meer pixels gebruikt voor elk beeld. Smartphones hebben er tegenwoordig steeds meer, maar soms maken ze nog wat rommelige foto’s waarin je de details niet scherp ziet.

In Photoshop kun je gebruik maken van het dialoogvenster voor Afbeeldingsgrootte. Daar pas je de resolutie aan op wat je precies nodig hebt. Voor drukwerk-toepassingen stel je meestal een resolutie in van 300dpi. Maar soms is dat nog niet voldoende en heb je meer nodig, tot zelfs 400dpi. Typisch gebeurt dat bij foto’s met heel veel contrast en licht-hellende lijnen in combinatie met hoge kwaliteit drukwerk. Voor laserprintwerk is 200dpi vaak al voldoende. En dpi of ppi: dat is gewoon het zelfde.

 

Stel de resolutie in met Photoshop. Scherpte of resolutie is niet hetzelfde.

Opmerking: sinds 2018 kunnen we in bovenstaand dialoogvenster ook kiezen voor Nieuwe Pixels berekenen: details handhaven 2.0. Dat werkt nog beter.

Maar we kunnen de resolutie ook instellen via het uitsnede-gereedschap. Maak een voorinstelling bovenin de optiebalk om zowel breedte, hoogte als resolutie te krijgen die je nodig hebt. Dat is weer handig bij web-toepassingen. In plaats van Centimeters zou je daar kiezen voor px. Vaak wordt daar voor 72dpi gekozen.

Resolutie in Photoshop

Tegenwoordig hebben we meerdere resoluties nodig voor webdesign. Dat is vanwege de Retina-schermen, die een veel hogere resolutie aan kunnen dan 72dpi. Om een beeld dan optimaal scherp te vertonen, moeten we dan met 144dpi werken (en soms zelfs nog hoger). 

 

Scherpte is toch wat anders dan resolutie

Voor veel mensen is een foto met te weinig resolutie onscherp. Het klopt wel, maar scherpte is nog wat anders. Een foto met voldoende pixels kan onscherp zijn omdat de camera heeft bewogen bij het fotograferen. Of omdat het onderwerp bewoog. Of doordat er is gefotografeerd met kleine scherptediepte (het onderwerp is dan scherp maar de achtergrond niet). Dus ik maak onderscheid tussen gebrek aan scherpte en gebrek aan resolutie. Scherpte of resolutie is dus niet hetzelfde.

Wat is een goede scherpte?

Dat blijkt per land verschillend te zijn: in Amerika houden ze meer van ontzettend scherp, en bij ons vinden we gewoon scherp al goed genoeg. Huid in een portret lijkt dan niet ‘van plastic’ maar blijft zacht. Voor mij is scherpte in een portret goed als ik het gevoel heb dat iemand mij ook echt aankijkt. Ik hoef niet alles te zien, maar ik wil lichtjes in de ogen kunnen zien, lippen en neus. Afhankelijk van wat je wil uitdrukken mogen daar ook poriën en haartjes aan worden toegevoegd. 

Hoe herken je te lage resolutie?

Een te lage resolutie is eerst zichtbaar als een foto met wat vage definitie of details. Maar als een foto al genoeg resolutie heeft, helpt het om daar bovenop nog even naar de scherpte te kijken. Ik heb in onderstaande foto drie beelden naast elkaar gezet. Als je er op tikt kun je beter zien wat ik bedoel.

 

scherpte en resolutie zijn twee verschillende dingen.

Je gebruikt extra scherpte om de ‘vertroebeling’ die drukwerk altijd met zich mee neemt, te compenseren. Door scherpte worden de randjes tussen de objecten wat benadrukt, waardoor je de details beter gaat zien. Kleine lichtpuntjes kunnen dan doorbreken (slaan door naar 0% inkt) maar dat is niet ernstig. Ook voor het scherm (internet toepassingen) is een beetje extra scherpte prettig.

  • Scherpte is een filter in Photoshop
    • Scherpte zit ook in Camera Raw filter
    • Scherpte kun je ook toevoegen door het filter High-Pass of Hoogdoorlaat te gebruiken
  • Scherpte wil je in portretten/gezichten heel voorzichtig gebruiken, eigenlijk liever op de wangen wat onscherpte om pukkeltjes, en mee-eters te camoufleren.
  • Een bewogen foto met voldoende resolutie is toch niet scherp
  • Een foto die je maakt met een spiegelreflexcamera kan een korte scherptediepte hebben. Zoals het voorbeeld hierboven. De achtergrond is dan niet scherp, en de voorgrond wel (bij voldoende resolutie).
  • Onscherpte door te lage resolutie kun je niet verbeteren door te verscherpen.

Geef zelf toe: die foto rechtsonder is toch veel aantrekkelijker om naar te kijken?

In een 1 op 1 cursus leer je meer

Misschien vind je het leuk om al deze tips te krijgen in een persoonlijke les? Dat kan en het kost niet meer dan een groepsles.

Laat knoppen zien
Verberg knoppen
Gevonden wat je zocht??

Gevonden wat je zocht??

Anders heb ik nog wel wat gratis tips voor je. Met betrekking op jouw werk, natuurlijk. Laat dan in ieder geval even je mailadres achter. En geef aan waar je belangstelling ligt. Dan hoef je niet meer te zoeken naar goede tips op deze site, maar krijg je ze meteen in je mailbox!

Interessegebied – Ik werk met (meerdere mogelijk):

Inschrijving gelukt! Binnenkort gratis tips.