In de tijd van de Olympische spelen zijn het er wel vijf. Maar hoe doe je dat eigenlijk: twee ringen die in elkaar haken? Het is niet mogelijk in Adobe Illustrator om een object te verweven met een ander object (het staat altijd voor of achter dat andere object). Maar we kunnen wel doen alsof.

 

Sandwich met twee ringen

In het onderstaande voorbeeld maak je gebruik van een knipmasker. Als je de stappen volgt, kun je het zelf ook.

ringen die in elkaar haken in Illustrator

 1. Maak twee cirkels, elk in een eigen lijnkleur. De vulling hebben we niet nodig; de lijn mag redelijk dik zijn.
 2. De bovenste cirkel overlapt nu de onderste op twee plaatsen. Teken een rechthoekje over een van de twee plaatsen waar de bovenste en onderste cirkel elkaar kruisen. Het rechthoekje mag niet een vulling en lijn hebben.
 3. Selecteer de achterliggende cirkel, en kopieer. Nog niet plakken, want dat komt straks pas.
 4. Selecteer nu het rechthoekje. Kies onderin je gereedschappenbalk voor de optie Tekenen Binnen. Er komen nu stippellijntjes om het kleurloze kader heen.
 5. Kies nu voor het menu Object, Op plaats plakken. De achterste cirkel wordt in het rechthoekje geplakt, op dezelfde coördinaten.
 6. Dubbelklik met de muis in het lege gebied naast de rechthoek, om uit deze isolatiemodus te gaan. Je kunt dan weer andere dingen van je tekening selecteren.

Een oudere methode (en dus vaak gebruikt) als alternatief is: het rechthoekje samen met de cirkel selecteren, en kiezen voor het menu Object, Knipmasker, Maken. Zo maak je ook ringen die in elkaar haken.

  Wil je meer weten over Adobe Illustrator? Misschien dat ik je beter kan helpen in een 1 op 1 cursus: dat is mijn specialiteit.

  Ook in InDesign kun je maskers maken

  Ook in Adobe InDesign kun je een knipmasker maken. Alleen heet de opdracht dan anders.

  1. Wanneer je de onderste ring in een kleine rechthoek wil plakken, moet je die ring eerst Kopiëren.
  2. Overlappend met deze onderste ring heb je een andere ring neergezet.
  3. Dan selecteer je de rechthoek die je had gemaakt (die moet weer kleurloos zijn), en kies je voor het menu Bewerken, Plakken In. Daarmee is de rechthoek een masker geworden.

  Ringen van de Olympische spelen maken met Adobe Illustrator

  Het volgende voorbeeld vertelt hoe je twee ringen in elkaar kunt haken. Maar je kunt natuurlijk meer. Zo kun je de vijf ringen van de Olympische vlag in elkaar willen haken. Je kunt gebruik maken van het knipmasker, maar soms is het slimmer om Actieve verf te gebruiken. Of dekkingsmaskers in plaats van knipmaskers. Ik heb voor jou een video waarin ik uitleg hoe je zoiets aanpakken moet. Ringen die in elkaar haken kun je zometeen ook.

  Tip:

  Pas op met het updaten van Illustrator. Als je zelf eigen stalen en stijlen hebt aangemaakt, kun je ze kwijtraken.> Lees verder… >

  Laat knoppen zien
  Verberg knoppen
  peter maas

  Gevonden wat je zocht??

  Anders heb ik nog wel wat gratis tips voor je. Met betrekking op jouw werk, natuurlijk. Laat dan in ieder geval even je mailadres achter. En geef aan waar je belangstelling ligt. Dan hoef je niet meer te zoeken naar goede tips op deze site, maar krijg je ze meteen in je mailbox!

  Interessegebied – Ik werk met (meerdere mogelijk):

  Inschrijving gelukt! Binnenkort gratis tips.